ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ... ΑΝΤΕΞΑΝ

Icap: Ανθεκτικές οι ελληνικές επιχειρήσεις- Οι κλάδοι με αύξηση πωλήσεων

Οι κλάδοι επιχειρήσεων που επέδειξαν σημαντικές αντοχές, σύμφωνα με την ICAP /Φωτογραφία: Eurokinissi
Οι κλάδοι επιχειρήσεων που επέδειξαν σημαντικές αντοχές, σύμφωνα με την ICAP /Φωτογραφία: Eurokinissi

Tο 2016 ο ελληνικός εταιρικός τομέας, αν και εμφάνισε μικρή σχετικά αύξηση στον κύκλο εργασιών του, κατάφερε μέσω καλύτερης διαχείρισης του κόστους να αυξήσει σημαντικά την κερδοφορία του.

Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα ειδικής έκδοσης της ICAP Group «40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας». Πιο συγκεκριμένα, εξετάζοντας αρχικά τις εταιρείες του Μη Χρηματοπιστωτικού Τομέα, προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 3,2% το 2016/15 και διαμορφώθηκε σε περίπου 117,3 δισ. ευρώ.

Αύξηση πωλήσεων σε έξι κλάδους

Αύξηση στις πωλήσεις τους κατέγραψαν έξι από τους εννεά ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού). Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Icap αυξήσεις καταγράφηκαν στους εξής κλάδους:

  • Κατασκευές (10,8%)
  • Εμπόριο (8,2%)
  • Ξενοδοχεία-εστιατόρια (7,0%)
  • Μεταφορές- Επικοινωνίες (1,9%),
  • Λοιπές Υπηρεσίες (1,2%)
  • Γεωργία- Αλιεία (1,1%)

Μειώσεις σε τρεις κλάδους

Αντίθετα, υποχώρηση έστω και οριακή εμφάνισαν οι πωλήσεις σε τρεις κλάδους και ειδικότερα:

  • Ενέργεια-Ύδρευση (-2,7%)
  • Ορυχεία-Λατομεία (-1,5%)
  • Μεταποίηση (-0,4%).

Όσον αφορά στα συνολικά αποτελέσματα του εταιρικού τομέα (ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας), παράλληλα με την αύξηση των συνολικών πωλήσεων, η προσπάθεια συγκράτησης του κόστους πωλήσεων είχε θετικό αντίκτυπο και οδήγησε σε αξιόλογη βελτίωση του μεικτού αποτελέσματος (αύξηση κατά 6,1%).

Ταυτόχρονα, οι δαπάνες διοίκησης και διάθεσης αυξήθηκαν οριακά, μόλις κατά 0,85%. Οι μεταβολές αυτές οδήγησαν σε σημαντικότατη βελτίωση (45,7%) του λειτουργικού αποτελέσματος και τελικά στην εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας (72,5%). Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των εταιρειών του δείγματος (το 63,2%) ήταν κερδοφόρες το 2016, τα δε κέρδη τους υπερίσχυσαν και καθόρισαν και το συνολικό αποτέλεσμα.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέρδη

Αναφορικά με τους επί μέρους κλάδους, οι περισσότεροι ήταν κερδοφόροι το 2016. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέρδη είχαν ο κλάδος της Μεταποίησης, του Εμπορίου και της Ενέργειας-Ύδρευσης. Από την άλλη πλευρά, οι ζημιογόνοι κλάδοι το 2016 ήταν αυτοί των Κατασκευών και των Ορυχείων-Λατομείων (ήταν ζημιογόνοι και το 2015).

Ειδικότερα, ο τομέας της Μεταποίησης αν και εμφάνισε οριακή επιδείνωση (-0,36%) σε επίπεδο κύκλου εργασιών (γεγονός που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στον κλάδο Διύλισης Πετρελαίου και σχετίζεται με την πτώση των διεθνών τιμών του προϊόντος), η περικοπή του κόστους πωλήσεων με υψηλότερο ρυθμό οδήγησε σε αξιόλογη αύξηση (10,46%) των μεικτών κερδών.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών (μεταβολή μόλις 0,01%) είχαν σαν αποτέλεσμα την αξιόλογη αύξηση του λειτουργικού αποτελέσματος (74,86%) καθώς και των συνολικών καθαρών (προ φόρου) κερδών (81,77%).

Ανατροπή στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Όσον αφορά στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, παρατηρείται σημαντική μείωση των ζημιών το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, το 2016 τα συνολικά έσοδα των 14 Τραπεζών που περιλαμβάνονται στην ανάλυση μειώθηκαν κατά 11,1% και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 8,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η σημαντικότατη μείωση των λειτουργικών εξόδων (κατά 49,1%) οδήγησε στην ανατροπή του συνολικού λειτουργικού αποτελέσματος το οποίο κατέστη θετικό το 2016 από αρνητικό το 2015. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις αισθητά μειωμένες προβλέψεις (κατά 72,5%) οδήγησαν στην κατακόρυφη μείωση των ζημιών οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 98,7 εκατ. ευρώ το 2016 από 13,6 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Επιδείνωση στον κλάδο των ασφαλειών

Σχετική επιδείνωση παρουσίασε ο κλάδος των Ασφαλειών. Τα συνολικά έσοδα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε 3,4 δισ. ευρώ το 2016, μειωμένα κατά 4,5% έναντι του προηγούμενου έτους. Μεγαλύτερη ήταν η μείωση σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων (-18,4%). Αντίστοιχη εξέλιξη χαρακτήρισε και το τελικό αποτέλεσμα, με τα κέρδη (προ φόρου) να διαμορφώνονται σε 381,6 εκατ. ευρώ το 2016, μειωμένα κατά 17,8% σε ετήσια βάση.

Ζημιογόνος παραμένει ο σύνθετος κλάδος των Λοιπών Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, που περιλαμβάνει επιχειρήσεις προερχόμενες από κλάδους συμμετοχών, χρηματοδοτικής μίσθωσης, χρηματιστηριακών συναλλαγών, factoring, κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.