Η Ελλάδα στο επίκεντρο του Eurogroup- Χαμηλές προσδοκίες για χρέος και εποπτεία

Με φόντο τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τη μεταμνημονιακή εποπτεία πραγματοποείται στη Σόφια το άτυπο Eurogroup με την Ελλάδα για άλλη μια φορά στο επίκεντρο.

Χωρίς να αναμένονται αποφάσεις, με δεδομένο ότι πρόκειται για άτυπο Eurogroup, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών κρίνεται σημαντική αφού θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά έστω και συνοπτικά η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα.

Αυτό το «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο» όπως χαρακτηρίζεται είναι σημαντικό διότι θα ληφθεί υπόψη στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και επειδή, όπως έχει πει ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, ο Πιερ Μοσκοβισί, «θα αποτελέσει σημαντική δοκιμασία για την αξιοπιστία της χώρας στη συνολική συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή».

Η συζήτηση για την προετοιμασία της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο θα είναι επί της ουσίας «εφ'όλης της ύλης» συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της ελάφρυνσης του χρέους ωστόσο δεν αναμένονται εξελίξεις. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μέσω διαρροών αλλά και δηλώσεων του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, Ολαφ Σολτς τις προηγούμενες ημέρες έχει διαμηνύσει ότι η συμφωνία για το χρέος θα απαιτήσει ακόμα αρκετές εβδομάδες.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να ενημερώσουν για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο εντός του Μαΐου, προκειμένου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, ένα δημοσίευμα του Reuters σημειώνει ότι μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα οι τράπεζες δεν θα έχουν πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Η απώλεια του waiver, της κατ’ εξαίρεση δηλαδή αποδοχής τίτλων τα οποία δεν κατέχουν την επενδυτική βαθμίδα από την ΕΚΤ, θα έρθει με το τέλος του τρίτου προγράμματος του ESM εφόσον δεν υπάρξει κάποιας μορφής υποκατάστατό του.

Σεντένο: Θετικές ενδείξεις από τα δημοσιονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονονίας

Στα θέματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, θα επικεντρώσουν τις συζητήσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα από τη Σόφια ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την πλευρά των δημοσιονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας. Επεσήμανε, ειδικότερα, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,2% το 2017, το οποίο, όπως είπε, είναι υπερδιπλάσιο του αρχικού στόχου.

Επιπλέον, ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι το Eurogroup αναμένει από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα και το οποίο συνδέεται με τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας.

Τόνισε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη, που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, θα φέρει την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και πως αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η ίδια η χώρα πρέπει να «υπογράψει» τις μεταρρυθμίσεις, που θα συνεχιστούν.

Τέλος, ο κ. Σεντένο πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurogroup προσδοκίες Τσακαλώτος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ