Τετ α τετ Μητσοτάκη-Γιούνκερ -Μία σχέση που δεν ήταν ποτέ θερμή

Οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δεν υπήρξαν ποτέ ιδιαίτερα θερμές.

Το αντίθετο. Δεν είναι τυχαίο ότι στα 2,5 χρόνια που βρίσκεται στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης, οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί μόλις μία φορά. Κι αυτό παρότι συμμετέχουν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα, το ΕΛΚ.

Η στήριξη του κ. Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα και κατ επέκταση στις πολιτικές της κυβέρνησης στην οικονομία - με την υπερφορολόγηση, τα τερατώδη πλεονάσματα και την ισχνή ανάπτυξη - σε βάρος της χώρας, ως ανταμοιβή για την εφαρμογή όλων όσων υπαγορεύονταν από την τρόικα, χωρίς αντιρρήσεις, έχει μειώσει πολύ τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου της Κομισιόν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι κκ. Μητσοτάκης και Γιούνκερ στις 17.30 το απόγευμα θα έχουν συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και τα μηνύματα που σκοπεύει να στείλει ο πρόεδρος της ΝΔ τόσο στον ίδιο τον κ. Γιούνκερ, όσο και, δια μέσο αυτού, στις Βρυξέλλες, θα επιβεβαιώσουν την απόσταση που τους χωρίζει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τονίσει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν δεσμεύεται από το αναπτυξιακό σχέδιο που συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς και μετά τις εκλογές θα προχωρήσει με το δικό της σχέδιο για την οικονομία και τη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν 2 εβδομάδες είχε τονίσει ότι, «Σε καμία περίπτωση εμείς δε δεσμευόμαστε από αναπτυξιακά σχέδια τα οποία συντάσσονται εν κρυπτώ και τα οποία ενδεχομένως να αποτυπώνουν και μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία από αυτήν την οποία πρεσβεύουμε εμείς». Αυτή την ξεκάθαρη θέση αναμένεται να επαναλάβει στον πρόεδρο της Κομισιόν, ξεκαθαρίζοντας, ότι η επομένη των εκλογών θα είναι μια διαφορετική ημέρα.

Ταυτόχρονα με αυτό τα μήνυμα ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει τη θέση του για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, με λιγότερους φόρους, έμφαση στης μεταρρυθμίσεις και ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα είναι ιδιοκτησία της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνει το έδαφος και για την κεντρική του επιλογή στην οικονομία, την επομένη του προγράμματος. Τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, με τα οποία έχει δεσμεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τη χώρα, τα επόμενα χρόνια. Αναμένεται να είναι μια δύσκολη συζήτηση με τους εταίρους, ωστόσο, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει ότι μπορεί να το πετύχει, αφού πρώτα η επόμενη κυβέρνηση, εφαρμόσει ένα αξιόπιστο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα δώσει ανάσα στην οικονομία και αξιοπιστία στη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ