Τραμπ: Αν μας απειλήσει το Ιράν, θα πληρώσει τίμημα που ελάχιστες χώρες έχουν πληρώσει

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με την Τεχεράνη, για το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά ο Αμερικανός φρόντισε να προειδοποιήσει το Ιράν τι θα συμβεί, αν απειληθούν οι ΗΠΑ.

Το ζήτημα, στο οποίο διαφωνούν οι δύο πρόεδροι- ήταν στο επίκεντρο της συζήτησής τους στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ επανέλαβε την άποψή του ότι πρόκειται για κακή συμφωνία η οποία καταρρέει και δεν έπρεπε ποτέ να είχε συναφθεί.

«Αν το Ιράν μας απειλήσει με οποιοδήποτε τρόπο, θα πληρώσει τίμημα που ελάχιστες χώρες έχουν πληρώσει ποτέ», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, στις κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο ομόλογό του.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες του Τραμπ, αλλά τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να σκίσουμε τη συμφωνία αλλά να προσθέσουμε σ' αυτήν». Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να εμποδιστεί οποιαδήποτε πυρηνική δραστηριότητα εκ μέρους του Ιράν μέχρι το 2025, να μπει ένα τέλος στο ιρανικό πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και να εξευρεθεί μια πολιτική λύση για να περιοριστεί η δράση του Ιράν στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, ο Τραμπ επανέλαβε την επιθυμία του να αποχωρήσουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από την περιοχή, αλλά πρόσθεσε ότι θέλει να γίνει αυτό αφότου έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι. «Θα δούμε τι θα γίνει. Αλλά θα φέρουμε πίσω τους στρατιώτες μας σχετικά σύντομα. Ολοκληρώσαμε το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μας αναφορικά με τον ISIS στη Συρία και το Ιράκ», δήλωσε ακόμη.

Ο Γάλλος ομόλογός του τόνισε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή και ότι ο διπλωματικός στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι Σύροι θα μπορούν να ζήσουν ειρηνικά στη χώρα τους. Παραδέχθηκε όμως ότι δεν μπορεί να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα τερματιστεί η ανάμειξη της Γαλλίας στη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ Εμανουέλ Μακρόν Ιράν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ