ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Προανακριτική για Novartis: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να δικαιολογήσουν το φιάσκο [pdf]

Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μετά το φιάσκο της προανακριτικής για τη Novartis, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Στο κείμενο που τιτλοφορείται «γνώμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην προανακριτική επιτροπή και που αφορά την αρμοδιότητα η όχι της Βουλής για τα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της δωροδοκίας – δωροληψίας», οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας επιχειρούν να δικαιολογήσουν για ποιο λόγο - πέραν του αδικήματος του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος - ενέταξαν στα αδικήματα που δεν εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και την δωροδοκία και την δωροληψία.

Όπως αναφέρουν στο κείμενό τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας δεν τελούνται απαραίτητα – ούτε καν συνήθως – κατά την άσκηση των καθηκόντων με τη στενή ορθότερη έννοια των τελευταίων, όπως εκτέθηκε παραπάνω. Η μελέτη της δικογραφίας δεν ανέδειξε στοιχεία που να οδηγούν σε διαφορετικό συμπέρασμα. Οι αναφερόμενες π.χ. στη δικογραφία ως δωροληψίες πράξεις στην περίπτωση πρώην Πρωθυπουργών και πρώην Υπουργών δεν φέρονται να έχουν τελεστεί κατά την άσκηση (με τη στενή έννοια που προμνημονεύθηκε) των αντίστοιχων πρωθυπουργικών ή υπουργικών καθηκόντων Κατά συνέπεια, ούτε στην περίπτωση της δωροληψίας νοείται κατά το άρθρο 86 παρ.1 Συντ. αδίκημα τελούμενο κατά την άσκηση των καθηκόντων. Η Βουλή συνεπώς είναι αναρμόδια για τη δίωξη και την εκδίκασή τους και οφείλει να αναγνωρίσει τη σχετική αρμοδιότητα και δικαιοδοσία των τακτικών δικαστηρίων.»

Μάλιστα στο κείμενό τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως η θέση αυτή δεν ενέχει πολιτική σκοπιμότητα ο πως τους κατηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά στηρίζεται στην ερμηνεία και την εφαρμογή του Συντάγματος και της κείμενης νομοθεσίας.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, η νομιμότητα και το κράτος δικαίου αφενός, με τις κοινωνικά και ιστορικά διαμορφωμένες αξίες και διεκδικήσεις αφετέρου, πλήρως ταυτίζονται. Η αναγνώριση ότι τα παραπάνω ερευνώμενα εγκλήματα δεν τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων, κι επομένως δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής, αποτρέπει θεσμικά την επέλευση των συνεπειών εφαρμογής του άρθρου 86 Συντ. : Την εξάλειψη των ποινικών ευθυνών, την ατιμωρησία πιο απλά των ελεγχόμενων προσώπων λόγω παρέλευσης της κατά το άρθρο 86 παρ. 3 Συντ. αποσβεστικής προθεσμίας.

Το πόρισμά μας, ως εκ τούτου, ότι η δίωξη και εκδίκαση των πράξεων δωροληψίας και ξεπλύματος παράνομων εσόδων πρέπει να αφεθεί στα τακτικά δικαστήρια, αφήνει ανοικτό το δρόμο για απονομή δικαιοσύνης, καταπολέμηση διαφθοράς, οριστική απαλλαγή των αθώων από κάθε ποινή, υπόνοια ή στίγμα, και για καταδίκη όσων θα κριθούν ένοχοι για παράνομες πράξεις που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της χώρας μας.»

Το συνολικό πόρισμα των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα κατατεθεί στην προανακριτική επιτροπή αύριο καθώς ζητήθηκε 48άωρη προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσουν τις τελικές τους και ολοκληρωμένες πορισματικές προτάσεις

Διαβάστε αναλυτικά το σκεπτικό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την μία αρμοδιότητα της Βουλής στα αδικήματα του ξεπλύματος και της δωροδοκίας δωροληψίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.