Προσούτο Jamon Iberico, το καλύτερο στον κόσμο -Από μαύρους χοίρους [εικόνες] - iefimerida.gr

Προσούτο Jamon Iberico, το καλύτερο στον κόσμο -Από μαύρους χοίρους [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προέρχεται από τα πόδια μαύρων ιβηρικών χοίρων, είναι μοναδική νοστιμιά και αποτελεί, εκτός από τουριστική ατραξιόν, βαριά βιομηχανία της Ισπανίας.

Λένε ότι στην Ισπανία ο maestro cortador, αυτός που έχει την επιδεξιότητα να κόβει το ζαμπόν στα εστιατόρια, είναι εξίσου περιζήτητος με έναν ποδοσφαιριστή.
Κόβει, βέβαια, μόνο με ειδικό μαχαίρι:

Προσούτο Jamon Iberico, το καλύτερο στον κόσμο -Από μαύρους χοίρους [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Προσούτο Jamon Iberico, το καλύτερο στον κόσμο -Από μαύρους χοίρους [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Υπάρχει και πρωτάθλημα για τον καλύτερο maestro cortador de jamon σε κάθε περιοχή:

Προσούτο Jamon Iberico, το καλύτερο στον κόσμο -Από μαύρους χοίρους [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Το Jamon Iberico παράγεται αποκλειστικά στην Ισπανία, από τα πόδια των μαύρων ιβηρικών χοίρων. Όταν μάλιστα ζουν ελεύθεροι σε δάση δρυός και τρέφονται μόνο με βελανίδια, τότε μιλάμε για Jamon Iberico de Bellota.

Προσούτο Jamon Iberico, το καλύτερο στον κόσμο -Από μαύρους χοίρους [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Στους 36 μήνες που ωριμάζει το Jamon Iberico, η γεύση του αλλάζει πολύ· γίνεται πιο μεστή, πιο βαθιά, με αρώματα που θυμίζουν ξηρούς καρπούς και βρεγμένο δέρμα. Όσο περισσότερο ωριμάζει και η σάρκα του αποκτά βαθύ πορφυρό κόκκινο χρώμα, τόσο τα αρώματά του γίνονται πιο σύνθετα πλησιάζοντας τις νότες του μόσχου, του καφέ και του δέρματος.

Προσούτο Jamon Iberico, το καλύτερο στον κόσμο -Από μαύρους χοίρους [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Οι μαύροι χοίροι είναι ένα είδος άγριου ζώου της Μεσογείου που ονομάζεται pata negra (μαυροπόδαρο). Είναι αθλητικοί χοίροι που τρέχουν και χοροπηδούν συνεχώς και κατά συνέπεια δεν έχουν άχρηστο λίπος και το κρέας τους είναι πιο μυρωδάτο, χυμώδες και ξεχωριστό. Συνήθως τρώνε βελανίδια, αρωματικά χόρτα, μανιτάρια και ευωδιαστά λουλούδια. Σκεφτείτε πόσο τέλειο είναι το αποτέλεσμα.

Προσούτο Jamon Iberico, το καλύτερο στον κόσμο -Από μαύρους χοίρους [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Οι ιβηρικοί χοίροι είναι ακριβοί. Απαιτούνται πολλά στρέμματα για να μεγαλώσουν και πολύ χρόνο για να ωριμάσουν. Κοστίζει τουλάχιστον 50 δολάρια το κιλό. Το μπούτι του γίνεται ζαμπόν και μπαίνει σε κελάρι που ζηλεύεις να βλέπεις:

Προσούτο Jamon Iberico, το καλύτερο στον κόσμο -Από μαύρους χοίρους [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Προσούτο Jamon Iberico, το καλύτερο στον κόσμο -Από μαύρους χοίρους [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Προσούτο Jamon Iberico, το καλύτερο στον κόσμο -Από μαύρους χοίρους [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Προσούτο Jamon Iberico, το καλύτερο στον κόσμο -Από μαύρους χοίρους [εικόνες] | iefimerida.gr 9

Πριν φύγει από το κελάρι, το Jamon Iberico υπόκειται σε ένα τεστ μυρωδιάς. Μια εξειδικευμένη μύτη μπορεί να διακρίνει ανάμεσα σε 100 αρώματα, μπορεί να δει πόσο γλυκό, πόσο κρεατωμένο και πόσο βουτυρωμένο είναι. Κάθε περιοχή της Ισπανίας έχει το δικό της jamon και διαθέτει τα δικά της αρώματα.

Προσούτο Jamon Iberico, το καλύτερο στον κόσμο -Από μαύρους χοίρους [εικόνες] | iefimerida.gr 10
Προσούτο Jamon Iberico, το καλύτερο στον κόσμο -Από μαύρους χοίρους [εικόνες] | iefimerida.gr 11
Προσούτο Jamon Iberico, το καλύτερο στον κόσμο -Από μαύρους χοίρους [εικόνες] | iefimerida.gr 12
Προσούτο Jamon Iberico, το καλύτερο στον κόσμο -Από μαύρους χοίρους [εικόνες] | iefimerida.gr 13
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ζαμπόν Ισπανία μαύροι χοίροι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ