Στα Χανιά ευλογούν τα πρόβατα για τον Αγιο Γεώργιο -Εθιμο της Ενετοκρατίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Στα Χανιά ευλογούν τα πρόβατα για τον Αγιο Γεώργιο -Εθιμο της Ενετοκρατίας [εικόνες]

Εθιμο που προσελκύει επισκέπτες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Του Αγίου Γεωργίου σήμερα και γιορτάζουν οι Γιώργηδες και οι Γεωργίες, ενώ σε πολλές γωνιές της Ελλάδας αναβιώνουν έθιμα εκατοντάδων χρόνων.

Οπως το έθιμο που αναβίωσε σήμερα ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου στο ορεινό χωριό της Ασή Γωνιάς στα Χανιά, το οποίο είναι ένα από το παλαιότερα έθιμα της Κρήτης, που «κρατά» τις ρίζες του από την εποχή της Ενετοκρατίας.

Πρόκειται για το έθιμο της ευλογίας των προβάτων που φέρνει τους κτηνοτρόφους της περιοχής που θεωρούν προστάτη τους τον 'Αγιο, να συγκεντρώνουν τα κοπάδια τους στην εκκλησία του χωριού που βρίσκεται στην πλατεία, προκειμένου να τα ευλογήσει ο ιερέας.

Στα Χανιά ευλογούν τα πρόβατα για τον Αγιο Γεώργιο -Εθιμο της Ενετοκρατίας [εικόνες] | iefimerida.gr 0



Το θέαμα είναι ξεχωριστό, καθώς χιλιάδες πρόβατα στολισμένα με λέρια (κουδούνια) οδηγούνται με σειρά στο εκκλησάκι μέσα από τα στενά δρομάκια του χωριού. Μαντρώνονται και περιμένουν την ευλογία.

Στα Χανιά ευλογούν τα πρόβατα για τον Αγιο Γεώργιο -Εθιμο της Ενετοκρατίας [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Οι κτηνοτρόφοι στην συνέχεια τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα σε κατοίκους αλλά και επισκέπτες. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης «η προσέλευση του κόσμου φέτος είναι πολύ μεγάλη. Έχουμε επισκέπτες από κάθε γωνιά του νησιού».

Σύμφωνα με τον ίδιο η ποσότητα του γάλακτος που θα προσφερθεί σε όσους βρεθούν στην Ασή Γωνιά θα ξεπεράσει τον ένα τόνο.

Στα Χανιά ευλογούν τα πρόβατα για τον Αγιο Γεώργιο -Εθιμο της Ενετοκρατίας [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου τελέστηκε η θεία λειτουργία και ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στους δρόμους του χωριού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ