Μοσκοβισί: Μεγάλη η κλίμακα των καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών

Μεγάλης κλίμακας είναι οι καταχρηστικές φορολογικές πρακτικές που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην ΕΕ, σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη για τη διακίνηση κεφαλαίων του προϋπολογισμού της ΕΕ ή των δημόσιων ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω φορολογικών παραδείσων, σημείωσε ότι ο χαρακτήρας της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο τον ποσοτικό τους προσδιορισμό.

Ωστόσο, πρόσφατες διαρροές στα μέσα ενημέρωσης έχουν επισημάνει τη μεγάλη κλίμακα των καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών που πρέπει να αντιμετωπιστούν επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Η Επιτροπή διεξήγαγε μια πολύ σθεναρή εκστρατεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, μεταξύ άλλων μέσω σειράς νομοθετικών πρωτοβουλιών. Επίσης, παρακολουθεί συνεχώς τα εργαλεία της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι αποτελεσματικά για την εξασφάλιση δίκαιης φορολογίας.

Ο επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός έχει επίσης αναλυθεί και περιληφθεί στις συστάσεις για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν καλύπτονται από τη διαδικασία κατάρτισης του καταλόγου της ΕΕ δεδομένου ότι πρόκειται για εξωτερικό μέσο. Ωστόσο, βρίσκονται υπό διαρκή αναθεώρηση από την Επιτροπή και την ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» και πληρούν ήδη τα κριτήρια εγγραφής στον κατάλογο.

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία ελέγχου των περιοχών δικαιοδοσίας τρίτων χωρών οι οποίες έχουν δεσμευτεί να συμμορφωθούν με τα κριτήρια στα οποία βασίζεται ο κατάλογος της ΕΕ. Τα κράτη μέλη ανέθεσαν στην Επιτροπή να διενεργήσει τον τεχνικό διάλογο με τις περιοχές δικαιοδοσίας που έχουν δεσμευτεί.

Αυτό θα εξασφαλίσει μια συνεκτική και διεξοδική ανάλυση των δεσμεύσεων. Τα κράτη μέλη ζήτησαν επίσης τη σύμφωνη γνώμη των περιοχών δικαιοδοσίας που έχουν δεσμευτεί για να δημοσιεύσουν τις επιστολές δέσμευσής τους.

Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί σαφέστερο τι είδους δέσμευση έχει αναλάβει κάθε περιοχή δικαιοδοσίας και θα ενισχυθεί ο δημόσιος έλεγχος.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μοσκοβισι φοροδιαφυγή φοροαποφυγή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ