To Iράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην σπάσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης - iefimerida.gr

To Iράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην σπάσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

O Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ιράν προειδοποίησε ότι είναι έτοιμο να ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου αν η Ουάσινγκτον σπάσει τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ επανέλαβε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι η χώρα του δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά πρόσθεσε ότι η πιο «πιθανή» αντίδραση της Τεχεράνης σε μια αμερικανική υπαναχώρηση θα είναι η επανέναρξη της παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου, στοιχείου-κλειδιού για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ πράγματι αποφασίσει τη 12η Μαΐου να αποσύρει τη χώρα του από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), αυτό θα στείλει ένα «πολύ επικίνδυνο μήνυμα», ότι οι άλλες χώρες δεν μπορούν να διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ, ανέφερε ο Ζαρίφ, λίγο διάστημα πριν από τη σύνοδο κορυφής του Αμερικανού προέδρου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ακόμα, ο Ζαρίφ υποστήριξε πως για τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, «το να προσπαθήσουν να εξευμενίσουν» τον Τραμπ «θα ήταν μάταιο». Τόσο ο Μακρόν, όσο και η Μέρκελ θα έχουν συναντήσεις με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα.

«Οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν εφάρμοσαν αυτό που της αναλογούσε (στο πλαίσιο της συμφωνίας) αλλά επιπλέον θέλουν περισσότερα από εμάς», είπε ακόμα ο Ιρανός ΥΠΕΞ, ο οποίος μετέβη στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση Τραμπ μοιάζει να έχει ως «αρχή στον τρόπο που ενεργεί (...) το "τα δικά μου δικά μου, τα δικά σου είναι υπό διαπραγμάτευση"».

Ερωτηθείς αν το Ιράν θα μπορούσε να συνεχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας με τις άλλες δυνάμεις, ο Ζαρίφ σημείωσε ότι «αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο», καθώς η Τεχεράνη δεν θα απολάμβανε πλέον μεγάλο μέρος των οφελών της συμφωνίας που συνδέονται με την άρση των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων. «Δεν υπάρχει τρόπος το Ιράν να εφαρμόσει μονομερώς» το ΚΟΣΔ, πρόσθεσε.

«Η Αμερική δεν θα έπρεπε να φοβάται ποτέ ότι το Ιράν θα κατασκευάσει πυρηνική βόμβα, αλλά θα ξαναρχίσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου σθεναρά. Αν θέλουν να λένε πως φοβούνται, αυτό είναι δική τους υπόθεση», είπε ο Ζαρίφ.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ-AFP-Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ