Οι ένοπλοι Βάσκοι αυτονομιστές της ETA σταματούν τους εκβιασμούς - iefimerida.gr

Οι ένοπλοι Βάσκοι αυτονομιστές της ETA σταματούν τους εκβιασμούς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ένοπλη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ έκανε γνωστό πως σταματάει "τον εκβιασμό" επιχειρηματιών μέσω του "επαναστατικού φόρου", ο οποίος αποτελούσε μια από τις κύριες πηγές χρηματοδότησής της, ανακοίνωσαν σήμερα οι εργοδοτικές οργανώσεις της Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρας.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών της Ναβάρας (CEN) Χοσέ Αντόνιο Σαρία ανακοίνωσε πως έλαβε επιστολή της ETA, η αυθεντικότητα της οποίας πιστοποιήθηκε από την αστυνομία, στην οποία ανακοινώνεται το "τέλος του εκβιασμού" των επιχειρηματιών.

Η συνομοσπονδία των βάσκων εργοδοτών Confebask ανακοίνωσε ότι έλαβε επίσης μια επιστολή στην οποία ανακοινώνεται "η διακοπή των εκβιασμών". Πρόκειται για μια είδηση "θετική και ελπιδοφόρα", δήλωσε μια εκπρόσωπος της Confebask.

Ο Σαρία διευκρίνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην Παμπλόνα ότι οι εργοδότες της Ναβάρας έχουν από τον Οκτώβριο να λάβουν επιστολές εκβιασμού από την ΕΤΑ.

Η ένοπλη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ανακοίνωσε στις 10 Ιανουαρίου μια "κατάπαυση του πυρός" μονομερή και "διαρκή", η οποία κρίθηκε ανεπαρκής από τη Μαδρίτη, και επανέλαβε πρόσφατα σε ανακοίνωσή της τη "σαφή δέσμευσή (της) να βάλει τέλος" στην "ένοπλη αντιπαράθεση".

Οι εκστρατείες εκβιασμού επιχειρήσεων ή οι απαγωγές που συνοδεύονταν από αιτήματα για λύτρα ήταν ουσιαστικά οι κύριες δραστηριότητες της αυτονομιστικής οργάνωσης για τη χρηματοδότηση του ένοπλου αγώνα της και δεν διακόπτονταν οπωσδήποτε κατά τις προηγούμενες εκεχειρίες.

Έτσι, κατά την εκεχειρία του 1998-1999, η ΕΤΑ είχε συνεχίσει τους εκβιασμούς επιχειρήσεων τους οποίους χαρακτήριζε "επαναστατική φορολογία".

Το σύστημα αυτό είχε στόχο τη συγκέντρωση από επιχειρηματίες μεγάλων χρηματικών ποσών σε μετρητά για τη χρηματοδότηση του ένοπλου αγώνα, τη συντήρηση δεκάδων παράνομων μαχητών, την αγορά όπλων, την ενοικίαση κατοικιών...

Η ΕΤΑ έστελνε προειδοποιητικές ή απειλητικές επιστολές στο βιομήχανο, τον επιχειρηματία ή τον έμπορο που έβαζε στόχο και του ζητούσε ένα χρηματικό ποσό που ποίκιλλε ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησής του και δεν δίσταζε να πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον των επιχειρήσεων που δεν υπάκουαν.

Η ΕΤΑ έχει σήμερα εξασθενήσει πολύ. Έχει να πραγματοποιήσει επίθεση στο ισπανικό έδαφος από τον Αύγουστο του 2009.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ισπανία ETA Χώρα των Βάσκων εκβιασμοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ