Η μάχη της Αριστερής πτέρυγας στο ΣΥΡΙΖΑ -Ο Φίλης συνεχίζει την επίθεση στον Τσακαλώτο

Όλες οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αλλά και στα της οικονομίας αναμένεται να μπουν στο επίκεντρο της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει το μεσημέρι του Σαββάτου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Το ενδιαφέρον σημείο ωστόσο, δεν είναι άλλο από τη στάση του Νίκου Φίλη.

Ο πρώην υπουργός έχει πυκνώσει τις δημόσιες παρεμβάσεις και συνεντεύξεις του, ενώ δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και να αποδομεί το σχέδιο που ετοίμασε ο υπουργός Οικονομικών για την επομένη του Μνημονίου, από τον Αύγουστο και μετά.

Στόχος του Ν. Φίλη παραμένει ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καταφέρνει να περνά μνημονιακές ρυθμίσεις χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Ζητούμενο: Φαίνεται να μην είναι άλλο από το κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς Φίλης και Τσακαλώτος διεκδικούν την στήριξη της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εν πολλοίς έχει απορροφηθεί από την τάση των 53 plus.

O Nικος Φίλης πάντως που θα βρεθεί απέναντι και στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα και τα άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί αν θα το τραβήξει, καθώς επιλέγει να μιλά πολιτικά και σε σταθερή βάση να αποδομεί το success story της κυβέρνησης.

Μέχρι τότε, έχει προγραμματίσει να παραχωρεί συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες που του το ζητούν, και να διαψεύδει όσους σπεύδουν να τον τοποθετήσουν στην εσωκομματική Αντιπολίτευση.

Ο ίδιος, εκτιμά ότι η συζήτηση για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα πρέπει να ανοίξει άμεσα και πριν «κλειδώσουν» νέα μέτρα, ενώ πιστεύει ότι οι περισσότεροι, θα πρέπει από κοινού να σχεδιάσουν το νέο πρόγραμμα. Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι δεν στοχεύει σε ζημιά της κυβέρνησης αλλά σε διάσωση των κατακτήσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «Δεν έχουμε στο μυαλό μας μια πολιτική αστάθεια, ούτε μια αναμπουμπούλα οικονομική που θα θέσει εν κινδύνω συγκεκριμένες κατακτήσεις αυτής της περιόδου. Η τριετία μέσα από τη συμμετοχή των ανθρώπων έχει ορισμένες κατακτήσεις και αυτό θέλουμε να συζητήσουμε, να περιφρουρήσουμε και να διευρύνουμε».

Ο εκνευρισμός που έχει προκαλέσει ο Νίκος Φίλης είναι διάχυτος, αλλά δε μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι επιδιώκει την έξοδό του και από το κόμμα. Ωστόσο η κόντρα του με τον Τσακαλώτο αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό δείχνει ότι ακολουθεί το δικό του μονοπάτι.

Την ίδια ώρα ζητά από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το «ολιστικό σχέδιο» για τη μεταμνημονιακή περίοδο, το οποίο προβλέπει τις μειώσεις στις συντάξεις προκειμένου να υποστηρίξει δημόσια και σε όλους τους τόνους ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ