Διχάζει ο Μάικ Πομπέο -Ο διευθυντής της CIA που προαλείφεται για υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ - iefimerida.gr

Διχάζει ο Μάικ Πομπέο -Ο διευθυντής της CIA που προαλείφεται για υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

«Δεν με απογοήτευσε ποτέ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κανένας γερουσιαστής των Δημοκρατικών δεν έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει τον διορισμό του διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο, στην ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, ενώ όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, σχολιάζει το CNN.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ραντ Πολ από το Κεντάκι είναι αντίθετος στον διορισμό του, ενώ ο Τζον Μακέιν έχει επιστρέψει στην Αριζόνα για την μάχη που δίνει με τον καρκίνο, ενώ καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα χρειαστούν μία ψήφο από τους Δημοκρατικούς, προκειμένου ο διορισμός να επικυρωθεί με ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Το πολιτικό αυτό σενάριο θα υλοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι υπόλοιποι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές θα ψηφίσουν θετικά για τον διορισμό. Στο σύνολο των 100 εδρών του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, οι 51 έδρες ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ οι 49 έδρες από την Γερουσία.

Διχάζει ο Μάικ Πομπέο -Ο διευθυντής της CIA που προαλείφεται για υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ | iefimerida.gr 0

Στην περίπτωση, που στον διορισμό Πομπέο στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, εναντιωθούν περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι είναι αυτονόητο ότι η θετική έκβαση της ψηφοφορίας θ’ απατήσει την υποστήριξη περισσότερων Δημοκρατικών.

Διχάζει ο Μάικ Πομπέο -Ο διευθυντής της CIA που προαλείφεται για υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ | iefimerida.gr 1

Ο Πολ δήλωσε χθες ότι του τηλεφώνησε ο πρόεδρος Τραμπ και του ζήτησε να συναντηθεί με τον Πομπέο. «Είμαι ανοιχτός να τον συναντήσω αμέσως και θα δω τι θα συμβεί στην συνάντηση αυτή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολ.
«Θα πω αυτό για τον Ραντ Πολ: Δεν με απογοήτευσε ποτέδήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ από την ιδιόκτητη λέσχη γκολφ που διαθέτει στο Μαρ-α-Λάγκο στην Φλόριντα.
Από την άλλη μεριά, σε περίπτωση που ο Πολ εξακολουθήσει να είναι αρνητικός στον διορισμό του Πομπέο, παραμένει η ανάγκη για να υπάρξει η υποστήριξη των Δημοκρατικών με τουλάχιστον μία θετική ψήφο.

Επικίνδυνος για μία αρνητική ψήφο θεωρείται κι ο Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα. Ο ίδιος, δήλωσε στο CNN ότι έχει δώσει γραπτές ερωτήσεις στον Πομπέο, μετά την ακρόαση που έγινε στην Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού, ενώ όπως δήλωσε: «αναμένει ακόμη ικανοποιητικές απαντήσεις».
Η ψήφος του Φλέικ είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ενώ δηλώνει πως είναι αναποφάσιστος για την στάση που θα τηρήσει αφήνοντας να εννοηθεί πως ο διορισμός Πομπέο «εξακολουθεί να έχει μερικά θέματα ανοιχτά».

Στο μεταξύ, οι μισοί από τους 49 Δημοκρατικούς κι ανεξάρτητους γερουσιαστές που είναι μέλη της Γερουσίας έχουν ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν να καταψηφίσουν τον διορισμό, ενώ οι άλλοι μισοί δεν έχουν ξεκαθαρίσει πως θα κινηθούν για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Στο σημείο αυτό, γίνεται επίκαιρη η πολιτική δυναμική που αναπτύσσεται ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών που θα διεξαχθούν για το Κογκρέσο στις αρχές Νοεμβρίου, με έμφαση στους υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος σε πολιτείες που κέρδισε ο Τραμπ το 2016, ενώ γίνεται επίκληση από τους Ρεπουμπλικάνους της ειδικής κατάστασης που υπάρχει για την προετοιμασία της διάσκεψης μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Διχάζει ο Μάικ Πομπέο -Ο διευθυντής της CIA που προαλείφεται για υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ | iefimerida.gr 2

Στο επίκεντρο της προσοχής των Ρεπουμπλικάνων βρίσκονται οι μετριοπαθείς γερουσιαστές των Δημοκρατικών, Τζο Ντόνελι (Ιντιάνα) Τζο Μάντσιν (Δυτική Βιρτζίνια) Χέιντι Χέιτκαμπ (Βόρεια Ντακότα) και Κλέιρ ΜακΚάσκιλ (Μισούρι) που ενδιαφέρονται άμεσα για την επανεκλογή τους, ενώ στις πολιτείες είχε νικήσει ο Τραμπ με σημαντική διαφορά, το 2016.
«Συζητάμε ακόμη. Έχουμε καλές συζητήσεις και θα έχουμε ακόμη μερικές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάντσιν που συναντήθηκε χθες με τον Πομπέο.

Ένας άλλος αναποφάσιστος Δημοκρατικός Γερουσιαστής είναι ο Κρις Κουνς από το Ντέλαγουερ που ανακοίνωσε ότι “τείνει να είναι αρνητικός” στον διορισμό του Πομπέο, σύμφωνα με δήλωσή του στο CNN. Ο ίδιος, γνωστοποίησε ότι δέχεται τηλεφωνήματα από ψηφοφόρους του, που είναι αντίθετοι στον διορισμό του Πομπέο σε αναλογία 50 προς 1. «Τείνω να είμαι κατά. Θα σας πω ότι προσπαθώ πραγματικά να το σκεφτώ σε βάθος και να λάβω μία τεκμηριωμένη απόφαση» τόνισε ο Κουνς.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ από την Βιρτζίνια είχε ψηφίσει υπέρ του Πομπέο το 2017 για την ανάληψη των διευθυντικών καθηκόντων του στην CIA, ενώ συναντήθηκε μαζί του χθες το απόγευμα. Ο ίδιος, δήλωσε ότι “ήταν μια καλή συνάντηση” ενώ δεν θέλησε να συζητήσει εάν θα τον ψηφίσει ξανά.

Ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ από το Νιου Τζέρσι, που έχει ηγετική θέση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας είχε καταψηφίσει τον Πομπέο για τον διορισμό στην διεύθυνση της CIA, ενώ είναι αντίθετος και για τον διορισμό του στην ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών. Ο Μενέντεζ επικαλείται την μυστική επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα ο Πομπέο στην Βόρεια Κορέα, προκειμένου να στηρίξει το επιχείρημά του ότι ο σημερινός διευθυντής της CIA «δεν ήταν αρκετά ανοιχτός» με την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, κατά την ακρόαση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα.

Πιο μετριοπαθείς Δημοκρατικοί, όπως και ο ανεξάρτητος Γερουσιαστής Άνγκους Κινγκ από το Μέιν αρνήθηκαν ν’ αποκαλύψουν την στάση που θα τηρήσουν, τονίζοντας ότι επιθυμούν να συζητήσουν πρώτα με τον υποψήφιο.
«Δεν θα σχολιάσω κι επιτρέψτε μου να συζητήσω με τον διευθυντή Πομπέο για το ζήτημα αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Νταγκ Τζόουνς από την Αλαμπάμα.

Από την άλλη μεριά, άλλοι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί που παραμένουν αναποφάσιστοι για την στάση τους στον διορισμό του Πομπέο, δήλωσαν ότι η πρόσφατη επίσκεψή του στην Βόρεια Κορέα δεν αποτελεί μεγάλη ανησυχία. «Στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι θετικό. Το βλέπω ως εν δυνάμει θετικό» σχολίασε ο Γερουσιαστής Τζον Τέστερ από την Μοντάνα.

Η Χέιτκαμπ δεν έχει ανησυχίες για την συνάντηση του Πομπέο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ δεν έχει αποφασίσει εάν θα υποστηρίξει τον διορισμό του στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ CNN

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ CIA Μάικ Πομπέο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ