Στουρνάρας: Η προληπτική γραμμή στήριξης δεν είναι Μνημόνιο - iefimerida.gr

Στουρνάρας: Η προληπτική γραμμή στήριξης δεν είναι Μνημόνιο

Ο Γιάννης Στουρνάρας (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Να απενεχοποιήσει την προσφυγή σε μια προληπτική γραμμή στήριξης, επιχείρησε για μια ακόμα φορά ο Γ. Στουρνάρας, υποστηρίζοντας- για πρώτη φορά- ότι δεν ισοδυναμεί με ένα νέο Μνημόνιο.

«Η προληπτική γραμμή στήριξης επ’ ουδενί ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο. Είναι ένα θεσμοθετημένο ήδη εργαλείο εξομάλυνσης και διασφάλισης κατά τη μεταβατική περίοδο», σημείωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης, μιλώντας σε εκδήλωση του LSE, συμπληρώνοντας ότι εάν για οποιοδήποτε λόγο η προληπτική γραμμή στήριξης δεν είναι επιθυμητή, θα πρέπει να διερευνηθούν άλλοι τρόποι προκειμένου να μην απολεσθεί η δυνατότητα της «παρέκκλισης» (waiver), τα πλεονεκτήματα της οποίας είναι σημαντικά για το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, του Ελληνικού Δημοσίου, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και δεν θα πρέπει να αγνοηθούν.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ αυτής της προληπτικής γραμμής, ο Γ. Στουρνάρας τη συνέδεσε με την ανάγκη φτηνής χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος, καθώς ως γνωστόν οι τράπεζες μπορούν να δίνουν ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ κατ’ εξαίρεση (waiver), λόγω του ότι οι τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου απέχουν 5 βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία, παραμένοντας στην κατηγορία «σκουπίδια».

«Σε μία περίοδο που τα περιθώρια (spreads) μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών επιτοκίων κινούνται κατά μέσο όρο πάνω από 350 μονάδες βάσης (3,5%), επηρεάζοντας αυξητικά το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αλλά και των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, η διατήρηση της «παρέκκλισης» (waiver), για όσο χρόνο η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας παραμένει σημαντικά χαμηλότερη της επενδυτικής βαθμίδας, είναι επιθυμητή σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος», τόνισε ο Κεντρικός τραπεζίτης, επισημαίνοντας ότι αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με πράξεις επαναγοράς ελληνικού χρέους σχετικά υψηλού κόστους με τα ποσά που θα περισσέψουν από το πρόγραμμα μετά το τέλος του, τότε το συνδυασμένο αποτέλεσμα θα είναι μια σημαντική μείωση του χρέους, αλλά και των επιτοκίων.

Όσον αφορά στα stress tests, που βρίσκονται σε εξέλιξη και επίκεινται ανακοινώσεις το Μάιο, ο Διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι αναμένονται θετικά αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για μηδενικές ή εξαιρετικά χαμηλές κεφαλαιακές ανάγκες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ