Εκπτωτος και με τη «βούλα» του ΣτΕ ο τοποτηρητής μουφτείας Διδυμοτείχου - iefimerida.gr

Εκπτωτος και με τη «βούλα» του ΣτΕ ο τοποτηρητής μουφτείας Διδυμοτείχου

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τη «βούλα» της ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, ο Τοποτηρητής Μουφτείας Διδυμοτείχου, Σερίφ Δαμαδόγλου κηρύχθηκε οριστικά έκπτωτος από τα καθήκοντα του.

Η δικαστική απόφαση επικύρωσε προηγούμενη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, με την οποία παύθηκε από τα καθήκοντα του, ύστερα από την αμετάκλητη καταδίκη του για απλή συνέργεια σε απάτη σε βάρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε (869/2018) την προσφυγή του τέως Μουφτή ο οποίος ζητούσε την ακύρωση της σχετικής απόφασης.

Όπως αναφέρουν στο σκεπτικό τους οι σύμβουλοι Επικρατείας η αμετάκλητη καταδίκη αποτελεί κώλυμα διορισμού για αυτές τις θέσεις επισημαίνοντας πως ο νομοθέτης δεν ανέχεται την άσκηση καθηκόντων από τον Μουφτή ή τον Τοποτηρητή Μουφτείας «από πρόσωπα που θεωρεί ότι λόγω της αμετάκλητης καταδίκης τους για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα, δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ηθική υπόσταση και το απαιτούμενο κύρος και δεν μπορούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους για την άσκηση των προβλεπόμενων από τον νόμο καθηκόντων τους, που περιλαμβάνουν μάλιστα πλην των θρησκευτικών και δικαιοδοτικά καθήκοντα ως προς ορισμένες κατηγορίες οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου των Ελλήνων μουσουλμάνων της περιφέρειάς τους».

Μάλιστα, οι δικαστές εξηγούν πως η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ως στόχο «την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Μουφτείων ως δημοσίων υπηρεσιών, με την άσκηση των προαναφερθέντων καθηκόντων από πρόσωπα που διαθέτουν τα κατάλληλα ηθικά προσόντα, συνάπτεται άμεσα με το αντικείμενο και τον χαρακτήρα του σχετικού δημοσίου λειτουργήματος τους».

O Σερίφ Δαμαδόγλου

Υπενθυμίζεται ότι ο Σερίφ Δαμαδόγλου Μεμέτ του Αχμέτ είχε διοριστεί ως Τοποτηρητής της Μουφτείας Διδυμοτείχου με καθήκοντα προσωρινής διαχείρισης των υποθέσεών της μέχρι τον διορισμό του Μουφτή. Ωστόσο, το 2013 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 μηνών, με τριετή αναστολή, για απλή συνέργεια σε απάτη σε βάρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που αφορούσε ψευδή δήλωση του αδελφού του (σ.σ. έχει επίσης καταδικαστεί) για να εισπράξει κοινοτικές επιδοτήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μουφτής Διδυμότειχο ΣτΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ