Το ΔΝΤ αμφισβητεί ξανά τις προβλέψεις Αθήνας: 2,9% και όχι 3,5% το πρωτογενές το 2018 - iefimerida.gr

Το ΔΝΤ αμφισβητεί ξανά τις προβλέψεις Αθήνας: 2,9% και όχι 3,5% το πρωτογενές το 2018

Alexandros Michailidis / SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Την Τρίτη, το ΔΝΤ κατέβασε τις προβλέψεις του για το φετινό ΑΕΠ στο 2%. Την Τετάρτη, ανέβασε τις εκτιμήσεις του για το φετινό πλεόνασμα στο 2,9% από 2,2% τον Οκτώβριο.

Ωστόσο εξακολουθεί να βάζει τον πήχη κάτω από το στόχο του 3,5%, πετώντας έτσι το μπαλάκι στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο για το αν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.

Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το πλεόνασμα ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη, καθώς οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2017 ήταν πολύ υψηλότερες απ’ όσα υπολόγιζαν οι τεχνοκράτες του Ταμείου. Λίγο πριν κλείσει η χρονιά και παρά τα στοιχεία που έδειχναν ότι το πλεόνασμα του 2017 θα κινηθεί πάνω από το 3,5%- ήδη είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις για νέο μέρισμα- το Ταμείο επέμενε ότι ο πήχης δεν θα ανέβει πάνω από το 1,7% κι έτσι υποχρεώνεται, πλέον, σε μια αναθεώρηση αφενός για την περσινή χρονιά στο 3,7% αφετέρου για φέτος στο 2,9%.

Παρά ταύτα εξακολουθούν να υπάρχουν δύο πονηρά σημεία στις νέες εκτιμήσεις του Ταμείου, όπως αποτυπώνονται στο Fiscal Monitor. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι για φέτος το ΔΝΤ εξακολουθεί να υπολογίζει ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει το στόχο για 3,5%. Πώς θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι; Σύμφωνα με την Έκθεση, με την οποία είχε εγκρίνει κατ’ αρχήν το νέο δανειακό του πρόγραμμα για την Ελλάδα, το ΔΝΤ είχε σημειώσει πως οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί να αναπροσαρμόσουν το στόχο του 3,5%, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις του Ταμείου. Θα το κάνουν οι Ευρωπαίοι ή οι συζητήσεις για την πρόωρη μείωση του αφορολογήτου και το «πάγωμα» των αντίμετρων, θα πάρουν δυσάρεστη τροπή για την ελληνική πλευρά;

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι το Ταμείο προβλέπει πλεόνασμα μόλις 1,5% το 2023, όταν ο βασικός σχεδιασμός των Ευρωπαίων προβλέπει πλεόνασμα 3% κι εν συνεχεία 2,5% για το 2024 και 2,2% για το 2025. Πώς θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι και σε αυτήν την ντρίπλα του Ταμείου;

Στην πραγματικότητα και τα δύο πονηρά σημεία των προβλέψεων του ΔΝΤ στοχεύουν στα παζάρια για το ελληνικό Χρέος, που όπως μετέφεραν στο Reuters γερμανικές πηγές, ξεκινάνε στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ. Μικρότερο πλεόνασμα και χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης οδηγούν αυτομάτως στην ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης Χρέους, με πιο γενναίες παρατάσεις και περιόδους χάριτος, δηλαδή όπως ακριβώς ζητά το Ταμείο. Από τις έως τώρα διαρροές της γερμανικής πλευράς δεν προκύπτει τέτοια διάθεση, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι αναδεικνύεται η εξαγορά των ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ, ύψους 9,5 δις ευρώ, από τα περίπου 20 δις ευρώ που βρίσκονται «παρκαρισμένα» στον ESM.

Για την ιστορία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ στη νέα του Έκθεση προβλέπει ότι το ελληνικό Χρέος θα είναι υψηλότερο κατά περίπου 7,5 μονάδες, δηλαδή κατά περίπου 13,5 δις ευρώ, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του περασμένου Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ προβλέψεις χρέος μέτρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ