Χρειάζεται χρόνος για να αποδώσει η μάχη κατά της φοροδιαφυγής - iefimerida.gr

Χρειάζεται χρόνος για να αποδώσει η μάχη κατά της φοροδιαφυγής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάτι κινείται αλλά μάλλον ετεροχρονισμένα αναφορικά με τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αφού οι συντονισμένες ενέργειες που γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στον προγραμματισμό και στη δράση των 5 Ειδικών Ομάδων που έχουν συσταθεί, είναι προφανές ότι απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν. Ο ίδιος ο Γ. Παπακωνσταντίνου, άλλωστε, στη συνάντηση που είχε προσφάτως με τον επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι χρειάζονται περίπου 18 μήνες για να αποδώσουν μέτρα και αλλαγές φορολογικού χαρακτήρα. Προς επίρρωση των παραπάνω αρκεί μια ματιά στις Εκθέσεις Προόδου των 5 Ομάδων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, όπου στο μέτωπο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής φυσικών προσώπων με μεγάλη ακίνητη περιουσία και ελευθέρων επαγγελματιών με υψηλά εισοδήματα, η ίδια η Ομάδα επισημαίνει ότι "η οργάνωση των δομών που απαιτούνται για την εκτέλεση του επιχειρησιακού πλάνου της ομάδας δεν έχει ολοκληρωθεί" προτείνοντας ένα... προσωρινό μοντέλο για το μεταβατικό διάστημα.

Ενδεικτικά είναι, επίσης, τα αποτελέσματα από την... όχληση μεγάλων επιχειρήσεων που εντοπίστηκαν από το ΚΕΠΥΟ επειδή δεν είχαν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Αν και εστάλησαν 18.000 σχετικά ηλεκτρονικά μηνύματα, μετά την ενεργοποίηση για πρώτη φορά ειδικών ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, μόλις 1.235 επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν παρά το ότι γνώριζαν ότι αν δεν συμμορφωθούν η "καμπάνα" θα πέσει βαριά, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι είτε οι επιχειρήσεις είναι "στεγνές" χρησιμοποιώντας τον ΦΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης είτε απλώς αδιαφορούν γνωρίζοντας ότι με βάση την εμπειρία όλων των προηγούμενων ετών η ατιμωρησία και οι... ρυθμίσεις είναι ο κανόνας! Αυτό που απομένει είναι να δούμε πόσοι θα ανταποκριθούν στη δεύτερη και τελευταία προειδοποίηση, έχοντας προθεσμία να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις και να αποδώσουν τον ανάλογο ΦΠΑ έως τις 4 Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, μόνο από τη στοχοποίηση... συμβολαιογράφων, τραγουδιστών, γιατρών και ιδιοκτητών ακινήτων, δεν μπορείς να περιμένεις 3,5 δισ ευρώ όπως ακριβώς προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, πόσο μάλλον όταν στο Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, όλα δείχνουν ότι θα απουσιάζουν για μια ακόμα φορά οι αναγκαίες αλλαγές στη δομή και λειτουργία των φοροελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι σύμφωνα με τις επισημάνσεις της Τρόικας, που επιστρέφει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, είναι απαρχαιωμένοι, αναποτελεσματικοί και διεφθαρμένοι...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ