Σαν σήμερα το 1996: Τρομοκρατική επίθεση στο Κάιρο -Ενοπλοι φώναξαν Αλλαχού Ακμπάρ, 16 Ελληνες τουρίστες νεκροί - iefimerida.gr

Σαν σήμερα το 1996: Τρομοκρατική επίθεση στο Κάιρο -Ενοπλοι φώναξαν Αλλαχού Ακμπάρ, 16 Ελληνες τουρίστες νεκροί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαν σήμερα 22 χρόνια πριν, 18 Έλληνες τουρίστες έχασαν τη ζωή τους στο Κάιρο, μετά από τρομοκρατική επίθεση της αιγυπτιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Γκαμά Αλ Ισλαμίγια.

Το πρωί της 18ης Απριλίου 1996, τέσσερις τρομοκράτες, οπλισμένοι με καλάσνικοφ, έφθασαν με βαν έξω από το ξενοδοχείο Europa του Καΐρου, και αφού φώναξαν Αλλαχού Ακμπάρ, άνοιξαν πυρ και δολοφόνησαν τους 18 Έλληνες και τραυμάτισαν 13, την ώρα που εκείνοι ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε ένα πούλμαν, για να ταξιδέψουν στην Αλεξάνδρεια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, όλα τα θύματα ήταν Έλληνες, ενώ αξίζει να σημειωθεί οτι τη στιγμή της επίθεσης βρίσκονταν στο ξενοδοχείο 150 Έλληνες.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφοντας τα σκηνικό ανέφεραν ότι κάποιοι από τους τουρίστες προσπάθησαν πάνω στον πανικό τους να μπουν ξανά μέσα στο ξενοδοχείο, ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ηλικιωμένα άτομα που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν εύκολα, με αποτέλεσμα να μην τα καταφέρουν. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε αργότερα ο Έλληνας ξεναγός του γκρουπ, κάποιοι τουρίστες κατάφεραν να διασωθούν, καθώς κρύφτηκαν στο πούλμαν, για να γλιτώσουν.

Να σημειωθεί ότι οι ένοπλοι πυροβολούσαν ανενόχλητοι για τρία λεπτά, καταφέρνοντας μάλιστα να γεμίσουν τα όπλα τους και για δεύτερη φορά.

Φωτογράφος του Reuters που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης περιέγραψε αργότερα το σκηνικό που αντίκρισε, μετά την τρομοκρατική ενέργεια: «Παντού υπήρχαν λίμνες αίματος, άνθρωποι που κείτονταν στο έδαφος και πεταμένες αποσκευές».

Την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση ανέλαβε η Γκαμά Αλ Ισλαμίγια με φαξ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Δεν υπάρχει τόπος για τους Εβραίους στη γη της μουσουλμανικής Αιγύπτου», έγραφαν.

Από την επιστολή ανάληψης της ευθύνης προέκυψε ότι στόχος των ακραίων ισλαμιστών δεν ήταν τελικά οι Έλληνες τουρίστες, αλλά ένα γκρουπ Ισραηλινών που έμενε στο ίδιο ξενοδοχείο και επρόκειτο επίσης να ταξιδέψει στην Αλεξάνδρεια. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή άλλαξε η ώρα αναχώρησης των Ισραηλινών τουριστών και έτσι μπροστά στο σκόπευτρο των Καλάσνικοφ βρέθηκαν οι Έλληνες.

Η τρομοκρατική οργάνωση υποστήριξε αργότερα ότι η αντικατάσταση των εβραίων τουριστών με τους Έλληνες έγινε επίτηδες από τις αιγυπτιακές Αρχές, για να προστατέψουν τους Ισραηλινούς πολίτες, κάτι που δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο και παρέμεινε ένας αβάσιμος ισχυρισμός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ