Ο πρώτος που υποβλήθηκε σε δύο μεταμοσχεύσεις προσώπου -Η αρχική απέτυχε λόγω κρυολογήματος [εικόνα] - iefimerida.gr

Ο πρώτος που υποβλήθηκε σε δύο μεταμοσχεύσεις προσώπου -Η αρχική απέτυχε λόγω κρυολογήματος [εικόνα]

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενας Γάλλος θα μείνει στην ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε δύο μεταμοσχεύσεις προσώπου.

Ο Ζερόμ Χαμόν, που πάσχει από πάθηση η οποία προκαλεί όγκους που παραμορφώνουν το πρόσωπό του, αναρρώνει σε νοσοκομείο του Παρισιού, έπειτα από τη δεύτερη επέμβαση. Είχε υποβληθεί στην πρώτη το 2010, αλλά τελικά ο οργανισμός του απέρριψε το μόσχευμα εξαιτίας... κρυολογήματος.

Ο 43χρονος υποβλήθηκε στη δεύτερη επέμβαση πριν από τρεις μήνες, από τον Λορέντ Λαντιερί, τον πλαστικό χειρουργό που είχε αναλάβει και την πρώτη. Προς το παρόν, το νέο πρόσωπο του Χαμόν είναι ακίνητο, καθώς το κρανίο, το δέρμα και τα χαρακτηριστικά του δεν έχουν «ευθυγραμμιστεί» πλήρως. Αυτή είναι μία διαδικασία που γίνεται σταδιακά και με τη χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, τα οποία- ελπίζουν οι γιατροί- θα εμποδίσουν τον οργανισμό να απορρίψει το μόσχευμα.

Αυτό ήταν το πρόβλημα την πρώτη φορά. Η μεταμόσχευση προσώπου στην οποία υποβλήθηκε το 2010 αλλά την ίδια χρόνια του χορηγήθηκε αντιβίωση, για την αντιμετώπιση κοινού κρυολογήματος, που όμως δεν ήταν συμβατή με τη θεραπεία του με τα ανοσοκατασταλτικά.

Ο πρώτος που υποβλήθηκε σε δύο μεταμοσχεύσεις προσώπου -Η αρχική απέτυχε λόγω κρυολογήματος [εικόνα] | iefimerida.gr 0

Ετσι, το 2016 άρχισε να εμφανίζει σημάδια απόρριψης του μοσχεύματος και το πρόσωπό του άρχισε να «πεθαίνει», κάτι που οδήγησε τον Λαντιερί στην απόφαση να αφαιρέσει το μόσχευμα. Αυτό άφησε τον ασθενή χωρίς πρόσωπο, καθώς δεν είχε βλέφαρα, αυτιά, δέρμα, δεν μπορούσε να μιλήσει ούτε να φάει. Η ακοή του ήταν περιορισμένη και μπορούσε να εκφραστεί απλά γυρίζοντας ελαφρώς το κεφάλι του και με περιορισμένη γραφή.

«Οταν δεν έχεις δέρμα, τότε υπάρχουν λοιμώξεις. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την πιθανότητα νέας απόρριψης», παραδέχθηκε ο Λαντιερί μιλώντας στο Associated Press.

Πριν από τη δεύτερη επέμβαση, ο Χαμόν έμεινε στο νοσοκομείο χωρίς πρόσωπο για περίπου δύο μήνες, περιμένοντας να βρεθεί συμβατός δότης. Οταν τελικά αυτό έγινε, οι γιατροί αντικατέστησαν όλο το αίμα του- μία διαδικασία που πήρε ένα μήνα- για να περιορίσει την πιθανότητα να υπάρχουν στον οργανισμό του «προβληματικά» αντισώματα από παλιότερες θεραπείες.

«Για κάποιον που πέρασε όλα αυτά- που είναι σαν να βιώνεις πυρηνικό πόλεμο- τα πάει μια χαρά», σχολίασε ο χειρουργός. «Είμαι 43 ετών, ο δότης ήταν 22, οπότε έγινα 20 χρόνια νεότερος», αστειεύτηκε ο Χαμόν μιλώντας σε γαλλικό κανάλι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ