ΓΙΑ ΜΑΤΑΙΩΣΕΙΣ Ή ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Σε ποιες απεργίες ιπτάμενων δικαιούνται αποζημίωση οι επιβάτες για ακυρώσεις πτήσεων

Υποχρεωμένοι να καταβάλλουν αποζημιώσεις στους επιβάτες και σε περίπτωση «αδέσποτης» απεργίας είναι οι αερομεταφορείς/Φωτογραφία: Pixabay
Υποχρεωμένοι να καταβάλλουν αποζημιώσεις στους επιβάτες και σε περίπτωση «αδέσποτης» απεργίας είναι οι αερομεταφορείς/Φωτογραφία: Pixabay

Μια «αδέσποτη απεργία» του ιπτάμενου προσωπικού δεν συνιστά «έκτακτη περίσταση» δυναμένη να απαλλάξει τον αερομεταφορέα από την υποχρέωση αποζημίωσης σε περίπτωση ματαίωσης ή μεγάλης καθυστέρησης πτήσεων.

Αυτό αποφάνθηκε σήμερα το Ευρωπαικό Δικαστήριο τοποθετούμενο επί της υπόθεσης του γερμανικού αερομεταφορέα TUIfly ο οποίος το 2016, παρά το γεγονός ότι λόγω μιας «αδέσποτης απεργίας» του προσωπικού του πολλές πτήσεις είτε ματαιώθηκαν είτε εκτελέστηκαν με καθυστέρηση, αρνήθηκε να καταβάλει στους θιγόμενους επιβάτες τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις (ήτοι 250, 400 ή 600 ευρώ αναλόγως της αποστάσεως).

Ως «αδέσποτη απεργία» ορίζεται η απόφαση ενός συνδικάτου να ζητήσει από τα μέλη του να λάβουν όλα μαζί και ταυτοχρόνως άδεια υγείας, εμποδίζοντας έτσι στην πράξη τη λειτουργία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται.

«Οι κίνδυνοι που απορρέουν από τις κοινωνικές συνέπειες που συνοδεύουν τέτοια μέτρα πρέπει να θεωρηθούν ως συμφυείς προς την κανονική άσκηση της δραστηριότητας του αερομεταφορέα», επισημαινει στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωπαικό Δικαστήριο.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.