Από ψιλό κόσκινο κάθε ευρώ επιστροφής ΦΠΑ - iefimerida.gr

Από ψιλό κόσκινο κάθε ευρώ επιστροφής ΦΠΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σειρά μέτρων και ρυθμίσεων με στόχο να σταματήσουν οι παράνομες επιστροφές ΦΠΑ που φτάνουν στο ύψος των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο μελετά η κυβέρνηση. Πρόκειται για χρήματα τα οποία καταλήγουν σε τσέπες κυκλωμάτων και επιτηδείων μέσω εικονικών εταιρειών και πλαστών παραστατικών.

Το δημόσιο εισπράττει κάθε χρόνο περίπου 55 δισ. ευρώ από φόρους, αλλά επιστρέφει τα 5 δισ. σε ιδιώτες, σχεδόν 2 δισ. περισσότερα από όσα υπολογίζει. Ειδικά για το 2011 τα αιτήματα επιστροφής φόρων άγγιξαν τα 5,5 δισ. Ευρώ. Για το 2012 έχει τεθεί σαν στόχος να μην ξεπεράσουν τα 3,8 δισ. που προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙ, ενώ επιδιώκεται να πέσουν και στα 3,5 δισ..

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου σε έγγραφό του, που κατέθεσε χθες στη Βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προανήγγειλε ουσιαστικά τη ριζική αναμόρφωση της διαδικασίας προκειμένου να κλείσουν όλες οι «τρύπες» και τα «παράθυρα».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες:

  • Οι επιστροφές ΦΠΑ θα δίνονται με βάση το χρόνο αρχικής υποβολής της αίτησης, το ύψος της επιστροφής φόρου αλλά και το φορολογικό του παρελθόν.
  • Στις πληρωμές μέσω τραπεζών, θα διαχωρίζεται ο ΦΠΑ από την συμφωνηθείσα τιμή και θα καταλήγει απευθείας σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, άλλο από εκείνον του ιδιώτη όπου πιστώνεται το καθαρό ποσό που αποτελεί και εισόδημά του.

Για τα χρήματα που έχουν ήδη ζητηθεί από τις επιχειρήσεις και συμπεριλαμβάνονται στο ποσό των 6 δισ. Ευρώ τα οποία θα πληρώσει το δημόσιο μόλις εισπράξει τη νέα δανειακή σύμβαση, έχει δοθεί εντολή αυστηρών ελέγχων με επίκεντρο τις:

  • Εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες παραδοσιακά επωφελούνται περισσότερο από τις επιστροφές ΦΠΑ.
  • Ξενοδοχειακές, βιομηχανικές κ.λπ. επιχειρήσεις που ζητούν μεγάλες επιστροφές επικαλούμενες παραγωγικές επενδύσεις που πραγματοποιούν στη χώρα μας.
  • Επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με ναυτιλιακές ή οφ-σορ εταιρίες, οι οποίες απαλλάσσονται από ΦΠΑ.
  • Εταιρίες εμπορίας και διακίνησης πετρελαιοειδών για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στα καύσιμα.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ