Die Welt: Ο Μάτις έπεισε τον Τραμπ για περιορισμένη επιχείρηση στη Συρία - iefimerida.gr

Die Welt: Ο Μάτις έπεισε τον Τραμπ για περιορισμένη επιχείρηση στη Συρία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις μιλάει ψυχρά και σοβαρά. «Αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τον Άσαντ για να μη χρησιμοποιεί χημικά όπλα», είπε μετά τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. «Προφανώς ο Άσαντ δεν πήρε το μήνυμα του περασμένου έτους» πρόσθεσε.

Τα λόγια του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ είναι νηφάλια. Ήταν τόσο συγκρατημένος όσο συγκρατημένη ήταν και η στρατιωτική επίθεση τις προηγούμενες ώρες. Ο Μάτις μίλησε μόνο για τον ηγέτη της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασάντ, όχι για την προστάτιδά του Ρωσία.

Όπως εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Die Welt o Μάτις ήταν αυτός που - όπως φαίνεται - έπεισε τον αμερικανικό πρόεδρο να μην κλιμακώσει την επίθεση. Αποφασίζοντας και πάλι για μια περιορισμένη στρατιωτική επίθεση - για να αποφύγει τη σύγκρουση της υπερδύναμης με τη Ρωσία.

Στην ουσία, το μήνυμα ήταν αυτό: Η επιχείρηση είναι πανομοιότυπη με εκείνη τον Απρίλιο του 2017, όταν οι πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις ύστερα από τις υποψίες για τις επιθέσεις με δηλητηριώδη αέρια από το συριακό καθεστώς. Τώρα οι ΗΠΑ έπληξαν λιγότερες εγκαταστάσεις αν και ο αριθμός των πυραύλων ήταν περίπου διπλάσιος. Χωρίς να υπάρχουν νεκροί.

Από την Ευρώπη μόνο Βρετανία και Γαλλία μετείχαν στην επίθεση των ΗΠΑ. Η Γερμανία και η ΕΕ απευθύνθηκαν στον ΟΗΕ για να βρουν πολυμερείς διπλωματικές λύσεις .

«Αλλά στην ουσία, η επίδειξη της δύναμης που ο πρόεδρος Τραμπ θέλησε να κάνει είναι απόδειξη αδυναμίας» εκτιμά η Die Welt. Πολλοί στο περιβάλλον του Tραμπ προφανώς ήθελαν μια πιο σκληρή επίθεση - ίσως ο νέος σύμβουλος ασφαλείας Τζον Μπόλτον να πίεζε. Τελικά, ο Mάτις επικράτησε - και ο Τραμπ έκανε μια επιχείρηση που πρέπει να γίνει κατανοητή από τη Ρωσία ως μέγιστη προτροπή, όχι πάρα πολύ ως πρόκληση.

Ο αμερικανός πρόεδρος παρεμβαίνει, αλλά δεν θέλει να εμπλακεί μακροπρόθεσμα στο συριακό τέλμα.

Οι περιορισμένες επιθέσεις στη Συρία άφησαν όμως τον Πούτιν να πετύχει το σκοπό του, να σώσει τα προσχήματα. Μπορεί να αποφύγει την κλιμάκωση - και μάλλον θα το κάνει. Αλλά όποια και αν είναι η απάντηση, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Τη νύχτα του Σαββάτου, μια ενδεχόμενη σύγκρουση των πάλι ποτέ δυο υπερδυνάμεων δεν έχει έρθει ποτέ ξανά τόσο κοντά.

ΗΠΑ: Θα ξαναχτυπήσουμε τη Συρία αν ο Ασαντ κάνει χρήση χημικών

Νωρίτερα, τόσο η η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι, όσο και ο διαβεβαίωσαν για την ετοιμότητα των ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Ασαντ κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή μας» επισήμανε η Χέιλι κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν κλειδώσει το στόχο τους και θα είναι οπλισμένες», υπογράμμισε.

Στο ίδιο κλίμα και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ο οποίος δήλωσε ότι η Συρία θα πρέπει να «πληρώσει το τίμημα» εάν οι ένοπλες δυνάμεις της διαπράξουν νέες επιθέσεις με χημικά όπλα.Κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Χωρών της Αμερικής στη Λίμα του Περού, ο Πενς είπε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί το αποτρεπτικό πλαίσιο που υφίσταται με στόχο το συριακό καθεστώς και οι υποστηρικτές του να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει ένα τίμημα να πληρώσουν εάν γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων εναντίον ανδρών, γυναικών και παιδιών».

Η επιχείρηση στη Συρία

Χθες τη νύχτα μια ώρα αφότου ξεκίνησαν, ολοκληρώθηκαν οι επιδρομές εναντίον του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιδρομές οι οποίες ήταν μικρότερης έντασης από ό,τι αναμενόταν.

Die Welt: Ο Μάτις έπεισε τον Τραμπ για περιορισμένη επιχείρηση στη Συρία | iefimerida.gr 0

Ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο οποίος μίλησε στο Πεντάγωνο μαζί με τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία άλλη επιχείρηση αυτή τη στιγμή, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να χτυπήσουν ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα, αλλά ότι η Μόσχα δεν είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επέμβαση.

Ο Aμερικανός προεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 04.00 (ώρα Ελλαδος) σε ομιλία του προς το έθνος, ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ξεκινησαν στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Συρίας.

Οι επιθέσεις αποτέλεσαν αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά του δικού του λαού. «Αυτές δεν είναι οι πράξεις ενός ανθρώπου», δήλωσε ο Tραμπ . «Είναι το έγκλημα ενός τέρατος».

Στη Δαμασκό, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ακούγονταν αρκετές ισχυρες εκρήξεις. Καπνοί αναδύονταν στην ανατολική πλευρά της πρωτεύουσας της Συρίας.

Από την επίθεση καταστράφηκε κτίριο που στέγαζε ένα κέντρο μάθησης και εργαστήρια, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το Πεντάγωνο υποστηρίζει πως η εγκατάσταση που επλήγη στη Δαμασκό χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη δοκιμή χημικών και βιολογικών όπλων.

Die Welt: Ο Μάτις έπεισε τον Τραμπ για περιορισμένη επιχείρηση στη Συρία | iefimerida.gr 1

Το αμερικανικό Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι οι βομβαρδισμοί ήταν επιτυχείς

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά συριακών στόχων, ήταν επιτυχείς και κατέστρεψαν κάθε στόχο που είχε εγκλωβιστεί, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο. Οι βομβαρδισμοί είχαν ως αντικειμενικό σκοπό να μεταφέρουν ένα συνολικό και ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση της Συρίας, αλλά και να δράσουν αποτρεπτικά για το ενδεχόμενο μιας νέας χρήσης χημικών όπλων. Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, τα πλήγματα ήταν ακριβή, καταιγιστικά και αποτελεσματικά.

Οι βομβαρδισμοί πήγαν πίσω για χρόνια, το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων του αμερικανικού Πενταγώνου. Το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε επίσης, ότι δεν εντόπισε κάποια στρατιωτική αντίδραση στην Συρία, μετά την πραγματοποίηση των βομβαρδισμών, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων.

Από την πλευρά του, ο Τράμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο είπε ότι προκειται για πλήγματα ακρίβειας. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή την απάντηση μέχρι να σταματήσει η κυβέρνηση της Συρίας τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων». Απευθυνόμενος στη Ρωσία και το Ιράν, ο Τραμπ ρώτησε: «Τι είδους έθνος θα ήθελε να συνδεθεί με τη μαζική δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών;».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ Τζιμ Μάτις Συρία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ