Πτώση Mirage: Υπάρχει βίντεο-ντοκουμέντο από το δεύτερο αεροσκάφος που ακολουθούσε - iefimerida.gr

Πτώση Mirage: Υπάρχει βίντεο-ντοκουμέντο από το δεύτερο αεροσκάφος που ακολουθούσε

Πηγή φωτογραφίας: Youtube
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βίντεο ντοκουμέντο από την τραγωδία στο Αιγαίο με τη συντριβή του Mirage 2000-5 και τον θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, έχει στα χέρια της η επιτροπή διερεύνησης της υπόθεσης.

Το βίντεο προέρχεται από το καταγραφικό του δεύτερου αεροσκάφους που ακολουθούσε τον μοιραίο πιλότο και καταγράφει όλη την πτήση του ζεύγους των Mirage 2000-5 και τις τελευταίες σκηνές της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε στο Αιγαίο. Να σημειωθεί ότι καταγραφέα πτήσης διαθέτουν όλα τα μαχητικά αεροσκάφη.

Αντίστοιχο υλικό είχε διατεθεί και στην επιτροπή διερεύνησης των αιτιών του θανάτου του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη το F16 του οποίου κατέπεσε το 2006 στην θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου όταν τουρκικό μαχητικό «καρφώθηκε» στην καλύπτρα του ελληνικού αεροσκάφους.

Τα παλαιότερης τεχνολογίας Mirage 2000 είχαν δυνατότητα καταγραφής μέχρι 30 λεπτών. Ωστόσο, με την αναβάθμιση σε 2000-5 και την νέα τεχνολογία, καταγράφεται ψηφιακά όλη τη πτήση από την ώρα που το αεροσκάφος τροχοδρομεί μέχρι την επιστροφή του. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο καταγραφέας πτήσης του δεύτερου αεροσκάφους, έχει αποτυπώσει όλη την περιπολία των Mirage, από το βόρειο ως το νότιο Αιγαίο και πίσω, μέχρι την μοιραία πτώση του Γ. Μπαλταδώρου.

Είναι αβέβαιο αν το βίντεο-ντοκουμέντο προσφέρει πληροφορίες καταλυτικές που θα βοηθήσουν την επιτροπή να καταλήξει σε συμπεράσματα για το τι οδήγησε στην τραγωδία στο Αιγαίο και στον θάνατο του Γιώργου Μπαλταδώρου. Ωστόσο, κάθε λεπτομέρεια από την πτήση και τις συνθήκες της ίσως αποκωδικοποιήσει στα μάτια των εμπειρογνωμόνων κάποια από τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανεύρεση του «μαύρου κουτιού» με το αεροσκάφος να βρίσκεται σε βάθος 297 μέτρων στο βυθό της θάλασσας, 9 ν.μ. βορειοανατολικά της Σκύρου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πεντάγωνο υπάρχει ηχητικό σήμα από το «μαύρο κουτί» και η αυριανή ημέρα θα είναι κρίσιμη για τον εντοπισμό του.

Στην περιοχή βρίσκονται τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συλλέγουν στοιχεία,όπως επίσης και τα εξειδικευμένα σε θέματα καταδύσεων σε μεγάλα βάθη, στελέχη της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρυχίων Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας, που υποστηρίζουν το έργο της. Ανάμεσα στις αποστολές της ΚΟΣΥΘΕ είναι και η ανέλκυση αεροσκαφών από το βυθό.

Προς το παρόν οι έρευνες επικεντρώνονται στον εντοπισμό του αεροσκάφους και κατ' επέκταση του καταγραφέα πτήσης που υπάρχει σε αυτό και στα στοιχεία πτήσης του δευτέρου Mirage 2000-5.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ