Τζορτζ Σόρος, πώς ο Βίκτορ Ορμπάν τον χρησιμοποίησε για να κερδίσει τις εκλογές - iefimerida.gr

Τζορτζ Σόρος, πώς ο Βίκτορ Ορμπάν τον χρησιμοποίησε για να κερδίσει τις εκλογές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Απριλίου 2018 στην Ουγγαρία, ο ακραίος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, γνωστός λαϊκιστής, έκανε αποδιοπομπαίο τράγο τον εκατομμυριούχο φιλάνθρωπο Τζορτζ Σόρος για να κερδίσει ψήφους.


Η εμμονή μάλιστα του Ορμπάν με τον Σόρος ξεπέρασε κάθε όριο, αφού υβριστικές αφίσες αναρτήθηκαν σε δημόσιους χώρους και το όνομά του συνδέθηκε με όλα τα κακά του κόσμου, και κυρίως με την έλευση μεταναστών στην Ευρώπη.

Τζορτζ Σόρος, πώς ο Βίκτορ Ορμπάν τον χρησιμοποίησε για να κερδίσει τις εκλογές | iefimerida.gr 0


Ο Τζορτζ Σόρος γεννήθηκε σε εβραϊκή οικογένεια της Βουδαπέστης, το 1930 και γλύτωσαν την τελευταία στιγμή από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όταν οι ναζί μπήκαν στην Ουγγαρία τον Μάρτιο του 1944. Οι Σόρος εγκαταστάθηκαν στην Αγγλία, όπου ο νεαρός Τζορτζ αποφοίτησε από το διάσημο πανεπιστήμιο London School of Economics. Το 1956 έφυγε για την Νέα Υόρκη και έκανε περιουσία στα χρηματοοικονομικά και στο χρηματιστήριο.


Παράλληλα, ο Σόρος διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό του έργο και αφιέρωσε μέρος της περιουσίας του για να υποστηρίξει τις δημοκρατικές αξίες και την ανοιχτή κοινωνία, εξ ου και το Ιδρυμά του Open Society. Ειδικά στην Ουγγαρία δώρισε και επένδυσε 400 εκατομμύρια δολάρια στην υγεία, παιδεία, ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η ΜΚΟ Open Society βοηθάει και αιτούντες άσυλο.
Ο Σόρος πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει ανοιχτή στους μετανάστες. «Σώστε τους πρόσφυγες για να σώσετε την Ευρώπη», είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο του 2016, στο σάιτ Project Syndicate, ενώ μια εβδομάδα αργότερα είχε γράψει το άρθρο «Γιατί επενδύω 500 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσω τους μετανάστες».

Τζορτζ Σόρος, πώς ο Βίκτορ Ορμπάν τον χρησιμοποίησε για να κερδίσει τις εκλογές | iefimerida.gr 1

Για τον Ούγγρο ηγέτη Βίκτορ Ορμπάν, ο Σόρος ήταν μια πραγματική ευκαιρία. Ο ακραίος και εθνικιστής ηγέτης, όχι μόνο τάσσεται κατά της «ανοιχτής κοινωνίας», αλλά θέλει να τοποθετήσει τείχη κατά μήκος των συνόρων. Οι μετανάστες, όπως δηλώνει, απειλούν την εθνική κυριαρχία της Ουγγαρίας και πρέπει να σταματήσει η λαίλαπα. Το 2015 είχε αντιταχθεί στο πρόγραμμα διαμοιρασμού των προσφύγων και είχε καταγγείλει τις Βρυξέλλες για «δικτατορία». Ενόψει των εκλογών του Απριλίου 2018 ανακάλυψε τον Σόρος.


«Ο θείος Τζορτζ», όπως τον αποκαλεί υποτιμητικά, θέλει να οδηγήσει την Ευρώπη στην παρακμή. Ο Ορμπάν δηλώνει μάλιστα πεπεισμένος γι’αυτό. Στις 9 Οκτωβρίου 2017 η ουγγρική κυβέρνηση στέλνει σε 8 εκατομμύρια νοικοκυριά ένα ερωτηματολόγιο για τον Σόρος. Εγραφε μέσα ότι ο εκατομμυριούχος θέλει να ρίξει το φράγμα εναντίον των μεταναστών, επιθυμεί να μπουν 1 εκατομμύριο μετανάστες ετησίως στην Ευρώπη κλπ.


Ετσι ξεκίνησε την Ουγγαρία η υστερία με τον Σόρος. Ολη η κυβερνητική μηχανή μπήκε στην υπηρεσία αυτού του νέου «εχθρού». Αφίσες κολλήθηκαν σε όλη τη χώρα, με το πρόσωπο του Σόρος και το σύνθημα «Θα γελάσει καλύτερα όποιος γελάσει τελευταίος». Μια φωτογραφία που θύμισε σε πολλούς «τον τρόπο επικοινωνίας των ναζί, στη δεκαετία του 1930, για να παρουσιάσει τον «Εβραίο εχθρό», πλούσιο και μοχθηρό, ο οποίος κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο», όπως σχολίασε ο Andras Renyi, καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Eotvos Lorand, στη Βουδαπέστη.

Ο ίδιος καθηγητής αρνείται, ωστόσο ότι ο Ορμπάν είναι αντισημίτης. «Δεν έχει καμία ιδεολογία ο Ορμπάν. Είναι πολύ πιο πονηρός. Στέλνει σήματα στους ραστιστές Ούγγρους, γνωρίζοντας ότι θα καταλάβουν τους κώδικες». Και πράγματι, οι αφίσες του Σόρος γέμισαν με αντισημιτικά συνθήματα.


Αλλο παράδειγμα, η παρακάτω φωτογραφία από μια γιορτή στο χωριό, την οποία ανέβασε στον λογαριασμό του στο Facebook ένας βουλευτής του κόμματος Ορμπάν (Fidesz). Η φωτογραφία εμφανίζει κατοίκους, γελαστούς, να ποζάρουν μπροστά σε ένα σκοτωμένο μαύρο γουρούνι. Στο σώμα του γουρουνιού γράφει "Ö volt a soros", δηλαδή «Ηρθε η ώρα του». Ενα λογοπαίγνιο γύρω από τη λέξη «Soros».

Τζορτζ Σόρος, πώς ο Βίκτορ Ορμπάν τον χρησιμοποίησε για να κερδίσει τις εκλογές | iefimerida.gr 2


Η φωτογραφία θυμίζει τις αντίστοιχες Judensau (κυριολεκτικά «εβραϊκή γουρούνα), τα αντισημιτικά σκίτσα του Μεσαίωνα, που κυκλοφορούσαν στη Γερμανία.


Για να «τελειώνει» με τον Σόρος, τον οποίο χαρακτήρισε δημόσιο εχθρό νούμερο 1, ο Ορμπάν αξιοποίησε και το επικοινωνιακό χαρτί. Μπροστάρης στην προσπάθεια το δεύτερο μεγαλύτερο σάιτ της Ουγγαρίας, το Origo, απόλυτα ελεγχόμενο από την κυβέρνηση, έγινε μηχανή προπαγάνδας.

Θα κλείσει τις ΜΚΟ
Οι επόμενοι μεγάλοι εχθροί του Ορμπάν είναι οι ΜΚΟ. Το βράδυ των εκλογών, τις οποίες ο Ορμπάν κέρδισε πανηγυρικά με 48,9 % και 133 έδρες στις 199 στη βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Zoltán Kovács, ανακοίνωσε ότι το πρώτο μέτρο της κυβέρνησης θα είναι «να κλείσει τις ΜΚΟ που ανακατεύονται με την πολιτική». Ο νόμος που θα περάσει η κυβέρνηση Ορμπάν ονομάζεται «Stop Soros» και θα ψηφιστεί τον ερχόμενο Μάιο. Στόχος του νόμου είναι να κλείσει τις ΜΚΟ που βοηθούν τους πρόσφυγες. Με τον ίδιο νόμο αναμένεται να κλείσουν και ΜΜΕ εχθρικά στην κυβέρνηση καθώς και το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης, έγκριτο πανεπιστήμιο το οποίο ίδρυσε και χρηματοδοτεί στην Ουγγαρία ο Τζορτζ Σόρος.

Τζορτζ Σόρος, πώς ο Βίκτορ Ορμπάν τον χρησιμοποίησε για να κερδίσει τις εκλογές | iefimerida.gr 3

200 ονόματα στα μανταλάκια


Και το ντελίριο συνεχίζεται. Χθες, στις 12 Απριλίου 2019, λίγες ημέρες μετά την νίκη του Ορμπάν στις εκλογές, μια εβδομαδιαία φιλοκυβερνητική εφημερίδα δημοσίευσε 200 ονόματα προσωπικοτήτων της Ουγγαρίας, τα οποία υποτίθεται ότι ανήκουν «στην υπηρεσία του Τζορτζ Σόρος»!


Ο ίδιος ο Βίκτορ Ορμπάν είχε δηλώσει προεκλογικά ότι είχε στη διάθεσή του λίστα με 200 ονόματα ανθρώπων που πληρώνονταν «για να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να εγκαταστήσουν μια νέα κυβέρνηση φιλική στον Τζορτζ Σόρος». Είχε μάλιστα προσθέσει ότι θα ξεκαθάριζε τους λογαριασμούς «μετά τις εκλογές, σε επίπεδο ηθικό, πολιτικό και δικαστικό». Και πράγματι, αυτό έγινε.
Στη λίστα των 200 φιγουράρουν τα πλήρη ονόματα δικηγόρων που υπερασπίζονται πρόσφυγες, υπαλλήλων διεθνών ΜΚΟ όπως η Transparency International και η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο της Κεντρική Ευρώπης (CEU). Κάποια από τα ονόματα αφορούν ξένες προσωπικότητες, όπως του αυστριακού αναλυτή Anton Pelinka.


«Είναι φρικτό να βλέπεις λίστες ονομάτων εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων στην εβδομαδιαία εφημερίδα Figyelo. Με τους περισσότερους εργαζόμαστε μαζί από χρόνια και πολλοί είναι Καναδοί», έγραψε στο twitter η καναδή πρέσβης στη Βουδαπέστη Isabelle Poupart.


Αλλά και ο πρέσβης της Σουηδίας Niclas Trouvé, έγραψε: «Είναι πολύ ανησυχητικό μια εφημερίδα να δημοσιεύει μια συνωμοσιολογική λίστα διάσημων Ούγγρων, οι οποίες έκαναν θυσίες για την πατρίδα τους, για τους κατοίκους της και για την δημοκρατία». Ο Σουηδός διπλωμάτης διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τις οικογένειές τους.


«Είναι μια ολοφάνερη προσπάθεια εκφοβισμού. Επικίνδυνη για την ακαδημαϊκή ελευθερία», δήλωσε από την πλευρά του ο πρύτανης του πανεπιστημίου CEU, Michael Ignatieff.

Τζορτζ Σόρος, πώς ο Βίκτορ Ορμπάν τον χρησιμοποίησε για να κερδίσει τις εκλογές | iefimerida.gr 4


Η απάντηση του Σόρος στον Ορμπάν, το 2017
Τον Νοέμβριο του 2017 ο Εβραίος εκατομμυριούχος απάντησε τον Ούγγρο πρωθυπουργό, μέσα από το σάιτ του. «Στις 9 Οκτωβρίου 2017 η ουγγρική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει ερωτηματολόγιο για να ερωτηθούν οι Ούγγροι πολίτες σχετικά με το «Σχέδιο Σόρος». Αυτό το ερωτηματολόγιο περιέχει ψευδή στοιχεία με στόχο να παραπλανηθούν σκόπιμα οι πολίτες σχετικά με τις απόψεις μου για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες», γράφει μεταξύ άλλων.
Ο 88χρονος εκατομμυριούχος αρνείται ότι επιδιώκει «Οι Βρυξέλλες να εγκαταστήσουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο μετανάστες το χρόνο στις χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας», όπως αναφέρουν τα ερωτηματολόγια που εστάλησαν στα ουγγρικά νοικοκυριά.
Ο Σόρος αναφέρει ότι η ρητορική Ορμπάν θυμίζει την αντίστοιχη ναζιστική του 1930.
«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ελέγχω ακόμη και τις διαδικασίες και αποφάσεις της ΕΕ. Αλλά οι αποφάσεις σχετικά με την προσφυγική κρίση ελήφθησαν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και από τα κράτη μέλη, στα οποία ανήκει και η Ουγγαρία», γράφει, και υπενθυμίζει ότι έκανε δωρεές 350 εκατομμυρίων στην Ουγγαρία από το 1980.

Τζορτζ Σόρος, πώς ο Βίκτορ Ορμπάν τον χρησιμοποίησε για να κερδίσει τις εκλογές | iefimerida.gr 5


Ο Σόρος, σε συνέντευξη που έδωσε την ίδια εποχή στους Financial Times, ζητάει από τις άλλες χώρες της ΕΕ να αντιδράσουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα απέναντι στον Βίκτορ Ορμπάν, τον οποίο χαρακτηρίζει «ηγέτη ενός μαφιόζικου κράτους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σόρος Ορμπάν Ουγγαρία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ