Μάικ Πομπέο: «Οι ΗΠΑ θα σκληρύνουν τη στάση τους έναντι της Ρωσίας»

Η «μαλακή» στάση που κρατούσε επί χρόνια η Ουάσιγκτον έναντι της Μόσχας «είναι πλέον παρελθόν»μ ετοιμάζεται να πει ο Μάικ Πομπέο στη Γερουσία κατά την ακρόασή του για τον διορισμό του ως νέου υπ Εξ των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που περιήλθαν στην κατοχή του Associated Press ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα εξαπολύσει πυρά κατά της Ρωσίας κατηγορώντας την ότι ενεργεί «επιθετικά» και θα υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί τη Μόσχα «κίνδυνο για τη χώρα μας».

Από την άλλη, ωστόσο, ο πρώην διευθυντής της CIA θα τονίσει ότι παρ’ όλες τις προκλήσεις οι διπλωματικές προσπάθειες για διάλογο με το Κρεμλίνο «πρέπει να συνεχιστούν»: «Αν δεν ηγηθούμε εμείς των προσπαθειών για τη δημοκρατία, την ευημερία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά την υφήλιο, ποιος θα το κάνει; Καμία άλλη χώρα δεν διαθέτει ένα τέτοιο μίγμα ισχύος και αρχών».

Οι θέσεις του Ρεπουμπλικανού πρώην γερουσιαστή και σημαίνοντος στελέχους του υπερσυντηρητικού Tea Party αναφορικά με διεθνή ζητήματα είναι μεν γνωστές, όμως Δημοκρατικοί γερουσιαστές εγείρουν ερωτηματικά για το κατά πόσον έχει τα φόντα να ηγηθεί της αμερικανικής διπλωματίας λόγω των σκληρών απόψεών του και σχολίων που έχει κάνει στο παρελθόν για μειονότητες.

Αλλά εκείνος έχει έτοιμη την απάντηση σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του: «Όταν δημοσιογράφοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν με έχουν ποτέ συναντήσει, με αποκαλούν -ή κάποιοι από εσάς- “γεράκι”, “πολεμοχαρή” και άλλα τέτοια κουνάω το κεφάλι μου. Ελάχιστοι είναι αυτοί που φοβούνται τον πόλεμο περισσότερο από εκείνους από εμάς που έχομε υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις. Ο πόλεμος είναι πάντα η ύστατη καταφυγή».

Αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα ο Πομπέο θα πει ακόμη ότι είναι πεπεισμένος πως ο Τραμπ δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος: «Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν είναι απ’ αυτούς που παίζουν παιχνίδια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κι ούτε κι εγώ».

Ενώ θα υποσχεθεί ότι θα καταστήσει «άμεση προσωπική του προτεραιότητα» να συνεργαστεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ για να «διορθώσει» την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, από την οποία ο Τραμπ έχει απειλήσει να αποχωρήσει, αν δεν αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αναθεώρησή της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ