Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανησυχεί: «Οι αναστολές στη Ρωσία για τη χρήση πυρηνικών όπλων μειώνονται»

Για την αυξανόμενη ετοιμότητα της Ρωσίας να καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων προειδοποιεί ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Στις αρχές Μαρτίου, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε νέα, «ανίκητα», όπως τα χαρακτήρισε, πυρηνικά όπλα - μια κίνηση που σήμανε συναγερμό στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο-. Μιλώντας στη Sueddeutsche Zeitung ο Γενς Στόλτενμπεργκ δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του: «Έχουμε απέναντί μας μια χώρα ισχυρά οπλισμένη. Μια χώρα που έδρασε στρατιωτικά στην Ουκρανία κι έστειλε στρατεύματά της στη Μολδαβία και τη Γεωργία ενάντια στη θέληση των κρατών αυτών. Η Μόσχα υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ στη Συρία. Καταγράφουμε κυβερνο-επιθέσεις και στο γερμανικό κρατικό δίκτυο. Και δεν είναι μόνον αυτά που προκαλούν ανησυχία: Η Ρωσία εκσυγχρονίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Κι οι αναστολές για τη χρήση του μειώνονται», τόνισε.

«Δεν θέλουμε Ψυχρό Πόλεμο»

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επεσήμανε ότι η Συμμαχία πρέπει να συνεχίσει να δείχνει στη Μόσχα ότι υπάρχουν συνέπειες για τις κινήσεις της στην Κριμαία, στην ανατολική Ουκρανία, για κυβερνοεπιθέσεις ή την παραβίαση διεθνών κανόνων. Κι ότι με την ανάπτυξη στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορά του το ΝΑΤΟ έδωσε μια «αναλογική, αμυντική απάντηση». Η χαλάρωσης αυτής της σκληρής γραμμής και των κυρώσεων εξαρτάται από τις κινήσεις της ρωσικής πλευράς, είπε:

«Όσο δεν αλλάζει συμπεριφορά η Ρωσία, τα στρατεύματά μας θα μείνουν εκεί που βρίσκονται και οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ».

Ταυτόχρονα, όμως, τόνισε ότι η Συμμαχία επιδιώκει τον διάλογο με τη Μόσχα. «Δεν θέλουμε Ψυχρό Πόλεμο», υπογράμμισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ