Το Παλαιό Τρίκερι Μαγνησίας -Εκεί που ζούσαν 5.000 εκτοπισμένες γυναίκες κατά τον εμφύλιο - iefimerida.gr

Το Παλαιό Τρίκερι Μαγνησίας -Εκεί που ζούσαν 5.000 εκτοπισμένες γυναίκες κατά τον εμφύλιο

Το νησί είναι ήδη χαρακτηρισμένο ως αρχαιολογικός χώρος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το νησί Παλαιό Τρίκερι βρίσκεται στο τελείωμα της χερσονήσου της Μαγνησίας, ανατολικά της εισόδου του Παγασητικού κόλπου.

Πάνω στο νησί μπορεί κανείς να δει τα νεώτερα κτιριακά κατάλοιπα που έχουν διασωθεί εκεί και συνδέονται με τις 5000 εκτοπισμένες γυναίκες την εποχή του Εμφυλίου

Σχέδια για να χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος

Το νησί, που είναι ήδη χαρακτηρισμένο ως αρχαιολογικός χώρος, σχεδιάζεται να χαρακτηριστεί και ως ιστορικός τόπος ώστε να προστατευθούν και τα Νεώτερα Μνημεία.

Ο φάκελος ετοιμάζεται ώστε η σχετική πρόταση να εξεταστεί σύντομα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Το Παλαιό Τρίκερι Μαγνησίας -Εκεί που ζούσαν 5.000 εκτοπισμένες γυναίκες κατά τον εμφύλιο | iefimerida.gr 0

To νησί επισκέφτηκε το Μεγάλο Σάββατο η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Το Παλαιό Τρίκερι Μαγνησίας -Εκεί που ζούσαν 5.000 εκτοπισμένες γυναίκες κατά τον εμφύλιο | iefimerida.gr 1

Το Τρίκερι εξυπηρετείται από το λιμάνι της Αγίας Κυριακής, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον οικισμό. Λόγω της ευκολότερης πρόσβασης από την θάλασσα παρά από την ορεινή και απόκρημνη ενδοχώρα απέκτησε χαρακτήρα νησιού και ανέπτυξε ιδιαίτερα την ναυτιλία.

Το 1821 διέθετε έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους. Συμμετείχε στην επανάσταση του Πηλίου το 1821 βοηθώντας με την χορηγία πλοίων και ναυτικών στη νεοσύστατη τότε Φιλική Εταιρεία. Μετά την κατάπνιξη της επανάστασης στο Πήλιο, η επανάσταση συνεχίστηκε στην περιοχή του Τρικερίου.

Στο Τρίκερι πέθανε ο Πηλιορείτης οπλαρχηγός Κυριάκος Μπασδέκης, οπού κατέφθασε τραυματισμένος μετά την αποτυχία κατάληψης του Βόλου.

Το Τρίκερι μέχρι την δεκαετία του 1970 δεν διέθετε πρόσβαση από χερσαίο δρόμο και η επικοινωνία γινόταν αποκλειστικά από την θάλασσα, από την απέναντι ακτή της Μαγνησίας.

Το Παλαιό Τρίκερι Μαγνησίας -Εκεί που ζούσαν 5.000 εκτοπισμένες γυναίκες κατά τον εμφύλιο | iefimerida.gr 2

Δείγμα τρανό του ιστορικού μεγαλείου και της παλιάς αρχοντιάς είναι οι εκκλησίες με τα ξυλόγλυπτα τέμπλα, τα πυργόσπιτα των καπεταναίων, τα γραφικά έθιμα του γάμου, της Πασχαλιάς, της Πρωτομαγιάς.
Στο Τρίκερι οι κάτοικοι, από παράδοση ασχολούνται με την σπογγαλιεία.

Κάθε Ιούνιο οι Τρικεριώτες, στο λιμανάκι της Αγίας Κυριακής, διοργανώνουν ψαράδικη βραδιά και γιορτάζουν επί τρεις ημέρες.

Το Παλαιό Τρίκερι Μαγνησίας -Εκεί που ζούσαν 5.000 εκτοπισμένες γυναίκες κατά τον εμφύλιο | iefimerida.gr 3


φωτογραφία: ΥΠΠΟ

Την Υπουργό Πολιτισμού συνόδευε η Προϊσταμένη Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στ.Ελλάδας, Κερασία Γεωργίου και την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Νίκος Φορτούνας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ