Η άμαξα του Ναπολέοντα επιστρέφει από τη Μόσχα στο Παρίσι - iefimerida.gr

Η άμαξα του Ναπολέοντα επιστρέφει από τη Μόσχα στο Παρίσι

άγγλοι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το 1815 ο Ναπολέοντας ηττήθηκε στο Βατερλώ από έναν συνασπισμό Αγγλων και Πρώσων. Τρία χρόνια πριν είχε υποστεί ήττα και από τους Ρώσους. Φέτος οι Ρώσοι γιορτάζουν τα 200 χρόνια από εκείνη τη νίκη και αποφάσισαν να παραχωρήσουν στη Γαλλία για προσωρινή έκθεση αντικείμενα του Ναπολέοντα από τις άμαξές του που έμειναν στο πεδίο της μάχης στο Βατερλώ.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι μέχρι τις 8 Ιουλίου στο Μουσείο της Λεγεώνας των Ξένων. Μάλιστα το γαλλικό κράτος υποχρεώθηκε να υπογράψει πως δεν πρόκειται να κατασχέσει τα εκθέματα! Ο λόγος; Τα αντικείμενα αυτά δεν έπρεπε να βρίσκονται υπό την κατοχή των Ρώσων καθώς εκείνοι τα πήραν το 1946 από την ηττημένη Γερμανία προκειμένου να... εμπλουτίσουν τις συλλογές του Κρατικού Ιστορικού Μουσείου της Ρωσίας.

Τα εκθέματα αποτελούνται από παράσημα, προσωπικά αντικείμενα και αλλαξιές ρούχων που είχε μαζί του ο Ναπολέοντας. Συνολικά στο πεδίο της μάχης έμειναν εννέα από τις δεκατέσσερις άμαξές του. Δύο από τις σημαντικότερες ήταν εκείνη όπου κοιμόταν και μια πολυτελής «μπερλίνα» εξοπλισμένη με όλες τις ανέσεις της εποχής. Η τελευταία αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα στο Μουσείο της Λεγεώνας των Ξένων. Αντίθετα η άμαξα - υπνοδωμάτιο είχε κακό τέλος, αφού κάηκε σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μουσείο της Μαντάμ Τισό το 1925.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ