Πάρος: Χτύπησαν και φέτος το Πάσχα οι «μπουρλοτιέρηδες» της Νάουσας [βίντεο] - iefimerida.gr

Πάρος: Χτύπησαν και φέτος το Πάσχα οι «μπουρλοτιέρηδες» της Νάουσας [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Μπουρλότο» έγινε πάλι η Νάουσα ανήμερα το Πάσχα τηρώντας ένα εντυπωσιακότατο, φαντασμαγορικό έθιμο που οι ρίζες του ανάγονται στην εποχή της Τουρκοκρατίας.

Τότε που οι θρυλικοί μπουρλοτιέρηδες της Επανάστασης κατάκαιγαν εχθρικά πλοία αψηφώντας τον κίνδυνο.

Ετσι κι εφέτος, οι σύγχρονοι «μπουρλοτιέρηδες» της Νάουσας άναψαν και πάλι «φωτιές» αναβιώνοντας ένα έθιμο που κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ντόπιων και χιλιάδων επισκεπτών της Πάρου!

Αρχικά μετά τη Δεύτερη Ανάσταση, γίνεται λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας η οποία ξεκινά από το ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και με τη συνοδεία πιστών, διέρχεται από τα σοκάκια του οικισμού καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία της Νάουσας. Εκεί η πομπή… «εμποδίζεται» καθώς δράση αναλαμβάνουν οι «μπουρλοτιέρηδες»!

Τα βαρελότα αρχίζουν να πέφτουν βροχή, η λιτάνευση σταματά και ξεκινά πάλι αφότου οι «μπουρλοτιέρηδες» το… επιτρέψουν! Αλλά μόλις η πομπή ξεκινήσει και πάλι, νέα βαρελότα, πιο πολλά αυτή τη φορά, ρίχνονται στην πλατεία που παίρνει «φωτιά» από τον φαντασμαγορικό κόκκινο καταιγισμό! Η δράση των «μπουρλοτιέρηδων» επαναλαμβάνεται και το πανηγύρι καλά κρατεί για κάμποση ακόμα ώρα!

Αυτό είναι ένα από τα πιο παραστατικά έθιμα της πασχαλινής Νάουσας που διασώθηκαν από τη λαϊκή παράδοση του νησιού και ζωντανεύουν κάθε χρόνο αδιάλειπτα.

Πηγή: parianostypos.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πάρος νάουσα μπουρλοτιέρηδες Πάσχα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ