Σερβιτόροι, μπάρμεν, καμαριέρες με part time εργασία ανεβάζουν την απασχόληση - iefimerida.gr

Σερβιτόροι, μπάρμεν, καμαριέρες με part time εργασία ανεβάζουν την απασχόληση

Φωτογραφία: Pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σερβιτόροι, μπάρμεν, καμαριέρες και γενικότερα οι εποχικές ειδικότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό «σώζουν την παρτίδα» στην απασχόληση.

Ωστόσο η κυριαρχία των ευέλικτων μορφών εργασίας κάθε άλλο παρά προοπτική δίνει αφού οι αμοιβές των εργαζομένων κινούνται στα όρια της φτώχειας.

Ρεκόρ απασχόλησης και θετικό ισοζύγιο στη μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα δείχνουν για τον Μάρτιο τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας. Το ισοζύγιο προσλήψεων–αποχωρήσεων του Μαρτίου 2018 είναι θετικό κατά 55.494 νέες θέσεις εργασίας.

Σερβιτόροι, μπάρμεν, καμαριέρες με part time εργασία ανεβάζουν την απασχόληση | iefimerida.gr 0

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Μαρτίου 2018, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 196.142, ενώ οι αποχωρήσεις σε 140.648.

Παράλληλα, την υψηλότερη επίδοση, από το 2001 έως σήμερα, καταγράφει και το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων για το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος 2018, το οποίο είναι θετικό κατά 55.580 νέες θέσεις εργασίας. Αθροιστικά, για την περίοδο Ιανουάριος–Μάρτιος 2018, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 500.363 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 444.783.

Ωστόσο το 51,8% των νέων συμβάσεων ήταν ελαστικής απασχόλησης ενώ το 29,4% του πλεονάσματος στο ισοζύγιο των αποχωρήσεων–προσλήψεων οφείλεται στις νέες προσλήψεις στον κλάδο των καταλυμάτων (δηλαδή σε ένα κλάδο που χαρακτηρίζεται από εποχικότητα).

Σερβιτόροι, μπάρμεν, καμαριέρες με part time εργασία ανεβάζουν την απασχόληση | iefimerida.gr 1

Η πλειοψηφία των προσλήψεων έχει γίνει στον τουριστικό τομέα και σχετίζεται με τα καταλύματα, όπου το ισοζύγιο είναι θετικό κατά 16.352 εργαζόμενους. Η ανάλυση των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ δείχνει ότι σερβιτόροι και μπάρμαν έχουν θετικό ισοζύγιο κατά 7.411 θέσεις εργασίας, οι υπάλληλοι γραφείου ακολουθούν με 5.612 θέσεις εργασίας και στη συνέχεια οι ειδικότητες που ανεβάζουν το θετικό ισοζύγιο είναι πωλητές, μάγειροι ξενοδοχείων και εστιατορίων, καμαριέρες σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, ανειδίκευτοι εργάτες, υπάλληλοι υποδοχής πελατών ξενοδοχείων κλπ, καθαριστές, οδηγοί και λαντζέρηδες.

Σερβιτόροι, μπάρμεν, καμαριέρες με part time εργασία ανεβάζουν την απασχόληση | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑΝΗ σερβιτόροι Απασχόληση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ