Ανθρώπινη αλυσίδα κατά των πυρηνικών - iefimerida.gr

Ανθρώπινη αλυσίδα κατά των πυρηνικών

Γαλλία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια γιγαντιαία ανθρώπινη αλυσίδα κατά των πυρηνικών σχημάτισαν στη Γαλλία αντιπυρηνικές και οικολογικές οργανώσεις, επιχειρώντας να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της χώρας 40 μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία της Φουκουσίμα.

Οι ακτιβιστές που έφτασαν στην περιοχή από διάφορα μέρη της χώρας, συγκεντρώθηκαν στην κοιλάδα του Ροδανού ποταμού, νοτιοανατολικά της περιοχής όπου παρατηρείται η συγκέντρωση των περισσότερων πυρηνικών σταθμών της Ευρώπης. Μεταξύ των πόλεων Αβινιόν και Λυόν, πέντε πυρηνικές εγκαταστάσεις στις όχθες του Ροδανού αντλούν νερό από τον ποταμό, για τις ανάγκες ψύξης.

Την πρωτοβουλία για την οργάνωση της Ανθρώπινης Αλυσίδας είχε η Συνοποσπονδία «Sortir du nucleaire» (Κατάργηση των πυρηνικών), που συγκεντρώνει 930 οικολογικές και αντιπυρηνικές ομάδες, ενώ στη αλυσίδα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Greenpeace, το κόμμα Οικολόγοι - Πράσινοι με την υποψήφιά τους για τις προεδρικές Εύα Ζολί (Eva Joly), καθώς και το αντικαπιταλιστικό κόμμα NPA.

Oι αντιπυρηνικές και οικολογικές οργανώσεις καταγγέλλουν την έντονη δράση του πυρηνικού λόμπυ που «έχει κατορθώσει να δυσφημήσει την προοπτική μιας σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία».

Σημειώνεται ότι με 58 πυρηνικούς σταθμούς και 1.100 χώρους ενταφιασμού πυρηνικών αποβλήτων, η Γαλλία θεωρείται σήμερα η πλέον «πυρηνικοποιημένη» χώρα στον κόσμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ