Η ιστορία του Μπλε Φαρνέζε: Το διαμάντι των βασιλιάδων -Οι κοινοί θνητοί δεν γνώριζαν την ύπαρξή του [βίντεο]

Για τρεις αιώνες, περνούσε από τις ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες, χωρίς να γνωρίζουν την ύπαρξή του οι κοινοί θνητοί. Είναι ένα εντυπωσιακό μπλε διαμάντι, το οποίο βγαίνει στο σφυρί για πρώτη φορά.

Το Μπλε Φαρνέζε είναι 6.16 καρατίων, με σχήμα αχλαδιού, σκούρο γκρι-μπλε. Εκτιμάται ότι είναι ένα από τα πιο ιστορικά διαμάντια και αναμένεται να πιάσει από 3.690.000 έως 5.270.000 δολάρια στη δημοπρασία που θα γίνει τον Μάιο στη Γενεύη.

Προέρχεται από αδαμαντωρυχεία Γκολκόντα, στην Ινδία και είχε δοθεί ως δώρο στην Ελισάβετ Φαρνέζε, το 1715, για τον γάμο της με τον βασιλιά Φίλιππο Ε’ της Ισπανίας. Ο γάμος έγινε μετά τον πόλεμο της ισπανικής διαδοχής, που είχε σοβαρές επιπτώσεις στα οικονομικά της χώρας. Ετσι, η κυβέρνηση διέταξε τις ισπανικές αποικίες από το Μεξικό μέχρι τις Ανατολικές Ινδίες να στείλουν γαμήλια δώρα.

Τον Αύγουστο του 1715 σάλπαρε ένας «χρυσός στόλος» από την Κούβα με προορισμό την Ισπανία, αποτελούμενος από 12 πλοία που μετέφεραν μία περιουσία σε ράβδους χρυσού και τεράστια σμαράγδια. Ομως, έπειτα από δέκα ημέρες, ένας τυφώνας κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του στόλου ανοιχτά της Φλόριντα, με συνέπεια μόνο ένα πλοίο να γλιτώσει. Τα σμαράγδια χάθηκαν στον βυθό, σύμφωνα με την ιστορία, αλλά ένα διαμάντι κατάφερε να φτάσει στην Ισπανία και δόθηκε ως δώρο στη νέα βασίλισσα της Ισπανίας από τον κυβερνήτη των Φιλιππίνων.

Τα επόμενα 300 χρόνια, καθώς οι απόγονοι της Ελισάβετ και του Φίλιππου παντρεύονταν με μέλη των πιο σημαντικών δυναστειών της Ευρώπης, το Μπλε Φαρνέζε πέρασε από τις βασιλικές οικογένειες της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Αυστρίας, ταξιδεύοντας σε μία βασιλική κασετίνα.

Λέγεται πως την ύπαρξή του γνώριζαν μόνο οι στενοί συγγενείς και οι χρυσοχόοι της βασιλικής οικογένειας. Κάποια στιγμή ήταν σε ένα διάδημα, μαζί με διαμάντια, που πιστεύεται ότι ανήκε στην Μαρία Αντουανέτα.

Τώρα όμως πωλείται, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, που θα γίνει στη Γενεύη στις 15 Μαΐου.

Πηγή: Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μπλε Φαρνέζε διαμάντι δημοπρασία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ