Παιδικά βιβλία για Καλό Πάσχα [εικόνες] - iefimerida.gr

Παιδικά βιβλία για Καλό Πάσχα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυτές τις μέρες τις γιορτινές μαζί με την παραδοσιακή λαμπάδα, τα παιχνίδια και τα σοκολατένια αυγά, χαρίζουμε στα αγαπημένα μας βαφτιστήρια κι ένα ξεχωριστό παιδικό βιβλίο.

Πηγαίνουμε μια βόλτα στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας κι επιλέγουμε μερικά από τα πιο αξιόλογα παιδικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

ΦΕΥΓΕΙ ΕΡΧΕΤΑΙ

Ο μικρός Φοίβος ζει στον μακρινό Βορρά, σε μια πόλη με σκοτεινό ουρανό και πολλές βροχές. Το αγόρι έχει μεγάλη αγωνία –κάθε πρωί ξυπνάει και σημειώνει ένα χ στο ημερολόγιό του. Σε τέσσερις μέρες θα φύγει για διακοπές. Θα ταξιδέψει, για πρώτη φορά μόνος του, στην πόλη που γεννήθηκε, την Αθήνα, για να συναντήσει τη γιαγιά και τον παππού, τους θείες και τις θείες, τα ξαδέρφια του. Ο Φοίβος προετοιμάζει το ταξίδι του όσο καλύτερα μπορεί. Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, όλοι κάνουν ετοιμασίες για να υποδεχτούν τον μικρό Φοίβο –ο παππούς Λέανδρος προετοιμάζει ιστορίες, η γιαγιά Φοίβη φτιάχνει το δωμάτιό του, ο θείος Άρης θέλει να του μάθει ποδήλατο η θεία Μέλπω αναζητά τα καλύτερα βιβλία και τις καλύτερες παραστάσεις και τα δίδυμα ξαδερφάκια αγοράζουν για εκείνον ένα φανταστικό παιχνίδι. Όλη η οικογένεια είναι ενθουσιασμένη με την ερχομό του Φοίβου.

Η Άννα και ο Μάνος Κοντολέων γράφουν μια ιστορία αποχωρισμού και επανασύνδεσης, αφιερωμένη στους σημερινούς, τους «δικούς μας» μετανάστες. Από τη μια ο Φοίβος και οι γονείς του που βρίσκονται στο Βορρά κι από την άλλη η οικογένεια που έμεινε πίσω στο Νότο. Κάθε σελίδα του βιβλίου σημαδεύεται από την πυξίδα που δείχνει τον τόπο και έχει διαφορετικούς ήρωες που κάνουν διαφορετικές σκέψεις. Η ιστορία του Φοίβου που επιστρέφει για διακοπές στην πατρίδα δείχνει τα βαθιά συναισθήματα που δημιουργεί αυτό το ταξίδι: η νοσταλγία για την πατρίδα και τους δικούς μας ανθρώπους, η περιέργεια, η αγωνία, η λαχτάρα, η χαρά, η αγάπη που ξεχειλίζει σε κάθε κίνηση και κάθε βλέμμα.

Η εικονογράφηση με τα κολάζ, τις πυξίδες, τα προσωπικά αντικείμενα και τα προσεγμένα χρώματα δίνουν μια ιδιαίτερη φρεσκάδα στο κείμενο. Ένα βιβλίο γραμμένο με πρωτότυπο τρόπο σε μια ιδιαίτερα καλαίσθητη έκδοση.

Παιδικά βιβλία για Καλό Πάσχα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

INFO

Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων & Μάνος Κοντολέων

Εικονογράφος: Φωτεινή Τίκκου

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΚΑΠΕΛΑ

Ο κύριος και η κυρία Μπε ζουν μαζί με τα επτά μικρά προβατάκια τους σε ένα καταπράσινο βοσκοτόπι, παρέα με άλλα φιλήσυχα ζώα, όπως οι κατσίκες, τα κουνέλια, οι λαγοί, οι κόκορες και οι κότες. Μια μέρα, ωστόσο, ο κύριος Μπε μαθαίνει πως από το χιονισμένο βουνό έρχονται άγρια θεριά που θέλουν να πιάσουν και να απομακρύνουν τα πρόβατα από το βοσκοτόπι. Κανείς δεν γνωρίζει το γιατί. Τελικά τα θεριά έρχονται και παγιδεύουν όλα τα πρόβατα. Ο κύριος Μπε ψάχνει έναν τρόπο για να σωθούν κι αποφασίζει να δραπετεύσουν από το λιβάδι. Μαζί με τους αγαπημένους του φίλους, τον Κόκορα και τον Ποντικό, καταστρώνουν ένα πολύ τολμηρό σχέδιο. Πολύτιμος βοηθός, ο πρόεδρος Λαγός που δεν διστάζει να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο προκειμένου να σώσει τον αγαπημένο του φίλο και την οικογένειά του.

Η Κέλλυ Ματαθία-Κόβο αφηγείται τον διωγμό και τη σωτηρία μιας φιλήσυχης οικογένειας προβάτων. Μέσα από την αλληγορικό μύθο των ήσυχων ζώων και των θεριών που έρχονται από το βουνό, μιλάει γενικότερα για τον ρατσισμό, τον διωγμό, τον αποχωρισμό, την αλληλεγγύη και τη σωτηρία. Τα «Κίτρινα καπέλα» δεν είναι ένα άλλο ένα βιβλίο για το Ολοκαύτωμα· είναι μια διαχρονική ιστορία για το φόβο και το θάρρος, για τη φιλία που δεν γνωρίζει όρια, για τη μνήμη και την ευγνωμοσύνη. Το βιβλίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς στα παιδιά για τη φρίκη του πολέμου, τον ρατσισμό, την αδικία, αλλά και για τη δύναμη της αγάπης και της συμπόνιας.

Παιδικά βιβλία για Καλό Πάσχα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

INFO

Κείμενο και Εικόνες: Κέλλυ Ματαθία-Κόβο

Εκδόσεις Πατάκη

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΣΤΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

«Το νέο μας… σπίτι. Ήταν ψηλό και μεγάλο. Είχε αγάλματα στη στέγη και μια μεγαλοπρεπή μαρμάρινη σκάλα με φανοστάτες, που οδηγούσε σε τρεις εισόδους πίσω από τοξωτά ανοίγματα στολισμένα με το ίδιο κεραμικό κεφάλι».

Ο Δρόσος και η Αρετή, δυο παιδιά που γλύτωσαν από την καταστροφή, ζουν σε ένα θεωρείο θεάτρου. Τα όνειρα και οι εφιάλτες τους μπερδεύονται με εκείνα των υπόλοιπων ενοίκων και με τις άγνωστες σκιές. Κάποια στιγμή η Αρετή, που συνηθίζει να κρύβεται σε ένα μπαούλο, εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Ο Δρόσος θα αναλάβει να τη βρει. Στην αποστολή του θα τον βοηθήσουν ένα αγόρι που βιοπορίζεται ως τσιράκι στην αγορά κι ένα κορίτσι που καθημερινά ράβει και ξηλώνει το πέπλο του νυφικού της. Και φυσικά ο Άριελ, ο αγαπημένος ήρωας του Δρόσου, το αιθέριο πνεύμα της «Τρικυμίας» του Σαίξπηρ.

Η Αγγελική Δαρλάση εμπνέεται από ένα αληθινό γεγονός που ίσως ελάχιστοι γνωρίζουν τώρα πια. Το Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας έχει μια εντελώς δική του ξεχωριστή ιστορία που ξεφεύγει από τις απλές θεατρικές παραστάσεις. Από το 1922 και μέχρι το 1927, το Θέατρο έγινε ο τόπος φιλοξενίας και κατοικίας των Μικρασιατών προσφύγων που βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας. «Το αγόρι στο θεωρείο» ρίχνει μια συγκινητική ματιά στα ζωές τους, στους φόβους, τις πίκρες, τις απογοητεύσεις και τα όνειρά τους. Μια ιστορία για την απώλεια, τον πόνο, την προσφυγιά, αλλά και την παρηγορητική δύναμη της τέχνης, της φαντασίας και της συμπόνιας.

Παιδικά βιβλία για Καλό Πάσχα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

INFO

Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση

Εκδόσεις Μεταίχμιο

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΑΘΗΝΑ

Η μικρή πριγκίπισσα Αθήνα αναρωτιέται: «Μα τι κάνουν οι άλλες πριγκίπισσες όλη μέρα;»

Η βασίλισσα μητέρα της δεν καταλαβαίνει την απορία της: «Μια πριγκίπισσα δεν βαριέται ποτέ!» της λέει αυστηρά. «Οι πριγκίπισσες γεμίζουν την ημέρα τους με πριγκιπικές ασχολίες και φροντίζουν να είναι πάντα ξεκούραστες. Το να είσαι πριγκίπισσα είναι αρκετά ενδιαφέρον από μόνο του». Η απάντηση αυτή δεν ικανοποιεί καθόλου την Αθήνα που συνεχίζει να ψάχνει και να ρωτάει. Τότε ο σοφός εφευρέτης του παλατιού για να τη βοηθήσει θα της χαρίσει μια χρονομηχανή. Η Αθηνά θα ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, στον κόσμο των παραμυθιών, και θα συναντήσει τις άλλες πριγκίπισσες –εκείνη που όλη μέρα έψαχνε να βρει τον βάτραχο που θα μεταμορφωθεί σε πρίγκιπα κι εκείνη που χτένιζε όλη μέρα τα πολύ μακριά μαλλιά της. Μια μικρή επιπλοκή στη χρονομηχανή, όμως, θα μεταφέρει την Αθηνά στις αληθινές ιστορίες· εκεί θα συναντήσει γυναίκες που δεν ήταν πριγκίπισσες, αλλά έζησαν, δημιούργησαν και άφησαν σημαντικό έργο πίσω τους. Γυναίκες όπως η Λουίζα Μέυ Άλκοτ, η Αμέλια Έρχαρτ και η Μαρί Ντέιλυ. Το ταξίδι αυτό θα αλλάξει για πάντα τη ζωή της.

Η Στέλλα Κάσδαγλη δημιούργησε μια πανέξυπνη και αξιαγάπητη ηρωίδα . Μια αληθινή πριγκίπισσα που δεν επαναπαύεται στο χρυσό παλάτι της, αλλά επιθυμεί να μεγαλώσει, να ταξιδέψει, να μάθει πράγματα και να κάνει κάτι χρήσιμο στη ζωή της. Η Αθηνά είναι μια θαρραλέα και αντισυμβατική πριγκίπισσα που θα εμπνεύσει όλα τα σημερινά κορίτσια. Ο Τόμεκ Γιοβάνης εικονογραφεί την ιστορία της Αθήνας με πολύ χιούμορ.

Παιδικά βιβλία για Καλό Πάσχα [εικόνες] | iefimerida.gr 3

INFO

Συγγραφέας: Στέλλα Κάσδαγλη

Εικονογράφος: Τόμεκ Γιοβάνης

Εκδόσεις Πατάκη

ΚΑΡΑΒΙΑ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΨΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ

Περίεργος είναι εκείνος που θέλει να βλέπει, να ακούει, να μαθαίνει. Περίεργος όμως είναι κι ο παράξενος, εκείνος που μας φαίνεται διαφορετικός ή εκείνος που συμπεριφέρεται με ασυνήθιστο τρόπο. Τα καράβια σε αυτές τις ιστορίες, λοιπόν, είναι παράξενα: Η Καλυψώ, για παράδειγμα, κάθεται στο νερό ανάποδα, με την καρίνα έξω και τη γέφυρα μέσα στο νερό. Η Καλυψώ είναι ένα καράβι που βλέπει όλα όσα γίνονται στο βυθό της θάλασσας και γνωρίζει τα πάντα γι’ αυτόν. Όπως και ο καπετάνιος της ο Ζακ. Ένα άλλο καράβι, το Λαγωνικό, πρωτοέπεσε στο νερό τον Μάιο του 1820 και μετά από ένα πολύ μακρινό ταξίδι στη Γη του Πυρός, άλλαξε καπετάνιο κι έκανε αφέντη του τον Ρόμπερτ έναν φιλοπερίεργο νέο που όλο ερωτήσεις έκανε κι όλα ήθελε να τα μαθαίνει. Το Λαγωνικό φιλοξενούσε στην καμπίνα του καπετάνιου περισσότερους από τετρακόσιους τόμους, 200.000 σελίδες!

Η Μαρία Αγγελίδου και ο Αντώνςη Παπαθεοδούλου, χαρισματικοί αφηγητές και οι δύο, ξαναγράφουν τις ιστορίες των πιο γνωστών καραβιών του κόσμου και τις περιπέτειες που συνάντησαν στα ταξίδια τους. Τα καράβια τους είναι γεμάτα περιέργεια, σαλπάρουν για άγνωστες θάλασσες και γυρίζουν πάντοτε φορτωμένα φανταστικές λογοτεχνικές ιστορίες. Η πρωτότυπη και πολύ προσεγμένη εικονογράφηση είναι του Χρήστου Κούρτογλου. Στη σειρά «Καράβια» έχουν προηγηθεί τα «Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία», τα «Καράβια που δεν φοβήθηκαν» , ενώ μόλις κυκλοφόρησαν και τα «Καράβια που έπαιξαν με τη φωτιά».

Παιδικά βιβλία για Καλό Πάσχα [εικόνες] | iefimerida.gr 4

INFO

Συγγραφείς: Μαρία Αγγελίδου & Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εικόνογράφος: Χρήστος Κούρτογλου

Εκδόσεις Ίκαρος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ παιδικά βιβλία Πάσχα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ