Η ιστορία του σύγχρονου Μόγλη -Εζησε 12 χρόνια με λύκους, μια λύκαινα τον φρόντιζε σαν παιδί της [εικόνες] - iefimerida.gr

Η ιστορία του σύγχρονου Μόγλη -Εζησε 12 χρόνια με λύκους, μια λύκαινα τον φρόντιζε σαν παιδί της [εικόνες]

Φωτογραφία: Facebook
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανακάλυψη από την αστυνομία ενός νεαρού χαμένου στα δάση της Σιέρα Μορένα στην Ανδαλουσία είχε προκαλέσει πάταγο πριν από 52 χρόνια στην Ισπανία.

Κι αυτό γιατί ο Μάρκος Ροντρίγκεζ Παντόγια συμπεριφερόταν περισσότερο σαν ζώο παρά σαν άνθρωπος, αφού είχε ζήσει επί δώδεκα ολόκληρα χρόνια με μια αγέλη λύκων. Ήταν επτά ετών όταν οι γονείς του τον πούλησαν σ’ έναν βοσκό. Όταν πέθανε ο τελευταίος το παιδί συνδέθηκε με τους λύκους. Οι αστυνομικοί που βρήκαν τον «λυκάνθρωπο» στα βουνά, τον ανάγκασαν να επιστρέψει στον πολιτισμό. Ο Τύπος της εποχής τον αποκαλούσε «Μόγλη», γράφτηκαν επιστημονικές εργασίες για την περίπτωσή του, ενώ η ζωή του ανάμεσα στους λύκους έγινε σενάριο ταινίας.

Αλλά ο Παντόγια δεν βρήκε ποτέ την ευτυχία ανάμεσα στους ανθρώπους. Οι τελευταίες ευχάριστες αναμνήσεις του είναι από την εποχή που συζούσε μαζί με τα θηρία, όπως ο ίδιος αποκάλυψε μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Pais. 72 ετών σήμερα ο Παντόγια λέει ότι δεν κατάφερε ποτέ να συνηθίσει την ψυχρότητα που επικρατεί στην κοινωνία των ανθρώπων.

Αντίθετα, στην αγέλη του τα λυκάκια τον είχαν αποδεχθεί ως αδελφό τους και μια λύκαινα τον φρόντιζε σαν να ήταν παιδί της, ενώ οι άνθρωποι τον εκμεταλλεύτηκαν και τον εξαπάτησαν. Δεν κατάφερε ποτέ, λέει, να ενσωματωθεί στην κοινωνία: «Οι άνθρωποι με περιγελούν γιατί δεν έχω ιδέα για το ποδόσφαιρο ή την πολιτική». Μόνον οι συγχωριανοί του στο μικρό χωριό Ρέντε, τον αποδέχθηκαν με την πάροδο του χρόνου «σαν δικό τους».

Η ιστορία του σύγχρονου Μόγλη -Εζησε 12 χρόνια με λύκους, μια λύκαινα τον φρόντιζε σαν παιδί της [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο Παντόγια είπε ότι απογοητευμένος από τη συμπεριφορά των συνανθρώπων του προσπάθησε να επιστρέψει στην αγέλη του στα βουνά της Σιέρα Μορένα «αλλά δεν ήταν πια το ίδιο». Οι λύκοι δεν τον αποδέχονταν πια. «Τους νιώθω, τους ακούω κι ανατριχιάζω. Αλλά δεν μπορώ πια να τους δω. Μου απαντούν όταν τους καλώ, αλλά δεν με πλησιάζουν πια».

Τα παλιά λημέρια, όπου ζούσε κάποτε με τους λύκους, έχουν πλέον εξαφανιστεί, αφού στη θέση τους ξεφύτρωσαν χωριά. «Είναι θλιβερό», λέει. Το μήνυμά του προς τους ανθρώπους: «μάθετε να ζείτε αρμονικά με τη φύση».

Ένας δασοφύλακας, ο Χοσέ Σάντος, συνεργάζεται με τον Παντόγια για να διδάξουν στα παιδιά της περιοχής πώς να γνωρίσουν το περιβάλλον τους και να το προστατεύουν. Ο Παντόγια επισκέπτεται σχολεία, για να μιλήσει στους μαθητές για τις εμπειρίες του. «Είναι υπέροχο πόσο ενθουσιάζονται τα παιδιά με τις ιστορίες του», λέει ο Σάντος. Κι είναι λογικό, αφού τα παιδιά είναι οι μοναδικοί άνθρωποι με τη συντροφιά των οποίων νιώθει ακόμη άνετα ο «Ισπανός Μόγλης»...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ