Το Πεκίνο ανακοίνωσε επιπλέον δασμούς σε 106 αμερικανικά προϊόντα - iefimerida.gr

Το Πεκίνο ανακοίνωσε επιπλέον δασμούς σε 106 αμερικανικά προϊόντα

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κίνα θα επιβάλει επιπλέον δασμούς ύψους 25% σε 106 αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων η σόγια, τα αυτοκίνητα, τα χημικά προϊόντα, κάποιοι τύποι αεροσκαφών και προϊόντα καλαμποκιού.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.


Η αξία των προϊόντων αυτών ανήλθε το 2017 στα 50 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου.

Επιπλέον δασμοί θα επιβληθούν σε προϊόντα όπως το ουίσκι, τα πούρα και ο καπνός, κάποια είδη βοδινού, λιπαντικά, προπάνιο και άλλα πλαστικά προϊόντα, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του. Στους νέους δασμούς θα υπόκεινται ο αμερικανικός χυμός πορτοκαλιού, το βαμβάκι, κάποια είδη σίτου καθώς και τα μικρά φορτηγά, κάποια οχήματα τύπου SUV και ορισμένα ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου αυτού θα εξαρτηθεί από το πότε θα επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Οι κινεζικοί δασμοί στην αμερικανική σόγια είναι «λυπηρή» απόφαση

Η απόφαση της Κίνας να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ είναι «λυπηρή» και «δεν θα επιλύσει την εμπορική ανισορροπία», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής για την Κίνα του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξαγωγών Σόγιας.

Η σόγια, το βασικό εξαγωγικό αγροτικό προϊόν των ΗΠΑ προς την Κίνα, είναι μεταξύ των 106 αμερικανικών προϊόντων για τα οποία το Πεκίνο ανακοίνωσε επιπλέον δασμούς.

Η κίνηση ήταν αναμενόμενη για την αμερικανική βιομηχανία σόγιας, δήλωσε ο Τζανγκ Σιαοπίνγκ στο Reuters, παρότι η οργάνωση που εκπροσωπεί τους Αμερικανούς παραγωγούς έκανε «τα πάντα» για να την αποτρέψει.

Η Κίνα μπορεί και πάλι να αγοράσει αμερικανική σόγια, παρά τους επιπλέον δασμούς, εάν υπάρχει ζήτηση στην αγορά της, πρόσθεσε ο Τζανγκ.

Οι εμπορικές προστριβές Κίνας-ΗΠΑ πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου, λέει Κινέζος αξιωματούχος

Οι εμπορικές προστριβές μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ πρέπει να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Τζου Γουανγκγιάο, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να απαντά εάν η Ουάσινγκτον θέλει να συνεχίσει αυτή τη διαμάχη.

Τα μέτρα που έλαβε η Κίνα ως αντίποινα στους σχεδιαζόμενους αμερικανικούς δασμούς, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη με βάση το Άρθρο 301 της αμερικανικής εμπορικής νομοθεσίας, ήταν μια «αναγκαστική» κίνηση, δήλωσε ο Τζου σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

Στην ίδια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο υφυπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Σοουγουέν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να χαλαρώσουν τους περιορισμούς τους στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας προς την κινεζική αγορά προκειμένου να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα της χώρας με την Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κίνα Πεκίνο ΗΠΑ δασμοί προιόντα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ