Ρεπορτάζ iefimerida στην Βαρβάκειο: Οι τιμές για τα πασχαλινά κρεατικά [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Ρεπορτάζ iefimerida στην Βαρβάκειο: Οι τιμές για τα πασχαλινά κρεατικά [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε πασχαλινούς ρυθμούς βρίσκεται η Βαρβάκειος αγορά, με την κίνηση ήδη από τη Μεγάλη Δευτέρα να είναι αυξημένη. Ομως φέτος και ο τζίρος είναι πεσμένος, και λόγω κρίσης και οικονομικής στενότητας, οι καταναλωτές μένουν στα απαραίτητα..

Πολλοί είναι αυτοί που φέτος δεν θα αφήσουν για την τελευταία στιγμή την αγορά του παραδοσιακού οβελία κι έτσι έσπευσαν ήδη από την Κυριακή στη Βαρβάκειο.

Oι τιμές στη Βαρβάκειο αγορά κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα με τα αρνιά και τα κατσίκια να μην ξεπερνούν τα 5 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, όπως λέει ο πρόεδρος των κρεοπωλών Βαρβακείου, Κλεάνθης Τσιρώνης, η κίνηση μπορεί να είναι αυξημένη όμως «πλέον είναι ελάχιστοι εκείνοι που θα χαρούν τη σούβλα». Και σίγουρα ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπορούν να δώσουν έσως και 100 ευρώ για να χαρούν το κοκορέτσι.

Επομένως μισθωτοί και συνταξιούχοι, φέτος, θα γευτούν...μονο τα απαραίτητα. Όπως λέει ο κ. Τσιρώνης «ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών, λόγω της οικονομικής στενότητας και φέτος έχει περιορίσει έως και μηδενίσει την αγορά αρκετών προϊόντων. Φανταστείτε ο φετινός μας τζίρος είναι κάτω από 60%».

Τα στενά της αγοράς μπορεί να είναι γεμάτα με κόσμο ειδικά τις πρωινές ώρες, όμως οι ποσότητες των προϊόντων που προμηθεύονται οι καταναλωτές είναι μικρές. Ο κόσμος πλέον όπως περιγράφει ο κ. Τσιρώνης κρατάει μια τσαντούλα στα χέρια και ότι αγοράζει είναι σε πολύ μικρή ποσότητα.

Φέτος, λόγω των ελάχιστων εισαγωγών από τη Βουλγαρία, αλλά και τις εξαγωγές αρνιών των Ελλήνων κτηνοτρόφων προς τη γειτονική χώρα, οι ποσότητες αμνοεριφίων στην αγορά εμφανίζονται μειωμένες, γεγονός το οποίο ακόμα δεν έχει επιφέρει σημαντική αύξηση των τιμών.

Ενδεικτικά σύμφωνα με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η τιμή του αρνιού εισαγωγής ξεκινά από τα 4,8 ευρώ το κιλό και μπορεί να φτάσει τα 5,50 ευρώ ενώ το εγχώριο αρνί είναι στα 5 ευρώ το κιλό. Παρόμοια είναι η διαφορά στην τιμή στο κατσίκι γάλακτος με το εισαγόμενο να κοστίζει 5,30 ευρώ το κιλό ενώ το εγχώριο να φτάνει τα 5,50 ευρώ το κιλό. Παρόλα αυτά οι καταναλωτές φέτος επέλεξαν ελληνικά προϊόντα. «Ο Έλληνας προτιμά το ελληνικό προϊόν. Έχουμε πολύ ωραία κρέατα άρα γιατί να αφήσει το ελληνικό και να πάει στα ξένα. Δεν αξίζει τον κόπο» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρώνης.

Στην Κεντρική κρεαταγορά το κατσίκι και το αρνί είχαν 5 ευρώ το κιλό, τα αρνίσια παϊδάκια 7 ευρώ το κιλό και η συκωταριά 3 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες ο κ.Τσιρώνης να μην ξεγελιούνται από «τις ‘Γκοτζίλες’ και τις ψεύτικες προσφορές- πυροτεχνήματα. Να ψωνίσουν από εκεί που ψώνιζαν μέχρι σήμερα. Με 4,5 ευρώ το αρνί ποιος θα πληρωθεί; Ο παραγωγός, ο μεταφορέας, ο σφαγέας ή ο χασάπης; Αυτά να προσέχει ο κόσμος. Να αφήσει τα ευκαιριακά καθώς είναι κατώτερης ποιότητας κρέατα, τα είχαν στην κατάψυξη εδώ και μήνες εισαγόμενα και τώρα τα εμφανίζουν. Οπότε ας πάρουμε ένα κιλό κρεατάκι και πέντε κιλά πατάτες και να κάνουμε Πάσχα και του χρόνου με υγεία».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ