Πτώση στα επίπεδα των σπερματοζωαρίων των ανδρών - iefimerida.gr

Πτώση στα επίπεδα των σπερματοζωαρίων των ανδρών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περισσότερα προβλήματα με τη γονιμότητά τους φαίνεται ότι έχουν οι άνδρες στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου απ’ ότι στις αναπτυσσόμενες κοινωνίες.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτη του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ έδειξε ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μειώθηκε κατά 50-60% μεταξύ 1973 και 2011. Η μελέτη, η οποία ανέλυσε δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σε 42.935 άνδρες, εξέθεσε, επίσης, ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα: η μείωση της ποσότητας των σπερματοζωαρίων που βρέθηκε στον Δυτικό Κόσμο δεν παρατηρήθηκε σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές όπως η Αφρική, η Ασία και η Νότια Αμερική. Στην πραγματικότητα, αυτές οι περιοχές δεν ανέφεραν μείωση της ποιότητας των σπερματοζωαρίων, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να πιστεύουν ότι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην ανδρική υπογονιμότητα θα μπορούσαν να συνδεθούν με τις διαφορές στον τρόπο ζωής και με τις περιβαλλοντικές αλλαγές.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, χαρακτηριστικά τονίζει πάνω σ’ αυτό: « Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, αν και ανησυχητικά, είναι κατά βάση αξιόπιστα. Στην πραγματικότητα, η πιο ορθολογική εξήγηση για τη μείωση της ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας είναι προφανώς οι αλλαγές στο περιβάλλον. Η τρέχουσα έρευνα υποδηλώνει ότι το αρσενικό έμβρυο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην έκθεση σε ρύπους και έτσι οι αλλαγές που εμφανίζονται νωρίς στην εμβρυϊκή ζωή μπορούν τελικά να έχουν σημαντική επίδραση στον ενήλικα άνδρα και να οδηγήσουν κάποιες φορές σε προβλήματα γονιμότητας. Δεν είναι βέβαιο, όμως, εάν η αιτία αυτής της πτώσης οφείλεται στις τυπικές «προκλήσεις» του δυτικού τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, το άγχος, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ ή αν υπάρχουν άλλοι άγνωστοι παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν».

Πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, πάντως, ο Δρ. Θ. Παράσχος, ως κορυφαίος ειδικός στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, έχει μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση, τονίζοντας ότι «η επιστήμη είναι σήμερα με το μέρος μας, εξασφαλίζοντας λύσεις. Περιπτώσεις ανδρών με προβλήματα στη μορφολογία, την κινητικότητα ή την ποσότητα των σπερματοζωαρίων μπορούν να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα με μικρογονιμοποίηση ICSI, ενώ λύσεις υπάρχουν ακόμα και στα πιο σοβαρά προβλήματα ανδρικής υπογονιμότητας, όπως είναι π.χ. η αζωσπερμία. Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που η υπογονιμότητα του άνδρα είναι τόσο σοβαρή ώστε δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, αυτό δε σημαίνει ότι θα στερηθεί την πατρότητα, αφού υπάρχει πάντα η λύση, με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, να αποκτήσει παιδί με τη σύντροφό του και σπέρμα που προέρχεται από δότη. Παρόλα αυτά, ενώ έχουμε στη διάθεσή μας πολλές εξετάσεις που δίνουν πληροφορίες για το σπέρμα του άνδρα, όπως το σπερμοδιάγραμμα, δεν είμαστε σίγουροι για τους παράγοντες που δημιουργούν αδυναμία στο σπέρμα και οδηγούν σε τέτοιου είδους ανησυχητικά αποτελέσματα, όπως αυτά που αποκάλυψε η συγκεκριμένη έρευνα. Και συνεχίζει ο Δρ. Θ. Παράσχος: «Στην εύλογη, λοιπόν, ερώτηση κάποιου ¨και τώρα τι κάνουμε;¨ θα τολμούσα να απαντήσω ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες έρευνες, για να μάθουμε γιατί παρατηρήθηκε αυτή η μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε για τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα και πρέπει τώρα να συσπειρώσουμε τις προσπάθειές μας ως επιστημονική κοινότητα, αυξάνοντας σημαντικά την ερευνητική μελέτη για την αναπαραγωγική υγεία των ανδρών, έτσι ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να εξετάσουμε στρατηγικές θεραπείας για τον περιορισμό αυτών των αρνητικών επιπτώσεων. Δε θα πρέπει παράλληλα να ξεχνάμε αυτά που ήδη γνωρίζουμε, τις παραμέτρους δηλαδή που επιβαρύνουν την ανδρική γονιμότητα, όπως είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έκθεση σε χημικά. Κατά κάποιο τρόπο θα έλεγα, λοιπόν, ότι ένας άνδρας, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και αποβάλλοντας βλαβερές συνήθειες, όχι μόνο περιφρουρεί την υγεία του αλλά και προστατεύει κάτι εξίσου πολύτιμο: τη γονιμότητά του!».

Πτώση στα επίπεδα των σπερματοζωαρίων των ανδρών | iefimerida.gr 0

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ανδρική υπογονιμότητα και άλλα θέματα που αφορούν την εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπική Χειρουργική.

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ