Yποχρεωτικό από την 1η Απριλίου το σύστημα eCall σε όλα τα οχήματα στην ΕΕ - iefimerida.gr

Yποχρεωτικό από την 1η Απριλίου το σύστημα eCall σε όλα τα οχήματα στην ΕΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υποχρεωτικό σύστημα κλήσεων έκτακτης ανάγκης «eCall» θα έχουν από τον Απρίλιο τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα και τα ελαφρά οχήματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το «eCall» θα καλεί αυτόματα τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης «112» σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος. Σύμφωνα με τον

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (sepe.gr) η κλήση προς τον αριθμό «112» παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της γεωγραφικής θέσης του καλούντος, μέσω του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης Galileo. Με τον τρόπο αυτό, ο χρόνος απόκρισης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης αναμένεται να βελτιωθεί κατά 50% στην ύπαιθρο και 40% στις αστικές περιοχές, γεγονός που θα μπορούσε να σώσει έως και 2.500 ζωές σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν δωρεάν με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, καλώντας το «112» από οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, κάθε χρόνο, περίπου 300.000 άτομα, που καλούν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, δεν μπορούν να δώσουν πληροφορίες για την τοποθεσία τους, επειδή δεν γνωρίζουν πού είναι ή είναι σοβαρά τραυματίες για να επικοινωνήσουν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η γνώση της ακριβούς θέσης του καλούντος μπορεί να βοηθήσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να αντιδράσουν γρήγορα και να σώσουν ζωές.

Το σύστημα «eCall», το οποίο μπορεί, επίσης, να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα, μεταδίδει μόνο βασικές πληροφορίες και δεν αποθηκεύει ή καταγράφει δεδομένα. Η Επιτροπή έχει ήδη δοκιμάσει τις λύσεις «eCall» των κατασκευαστών στο Κοινό Κέντρο Ερευνών στην Ispra της Ιταλίας και έχει εκδώσει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τον Ιανουάριο του 2018.

Συνδυάζοντας τον ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε. - το 112 - με το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης της Ε.Ε. και την τεχνολογία GSM, η Ένωση προσπαθεί να θέσει την τεχνολογία στην υπηρεσία του πολίτη σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Στόχος της Ε.Ε. είναι τουλάχιστον το ήμισυ των κρατών - μελών να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τον ακριβή εντοπισμό της θέσης των πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο μέχρι το 2020.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ eCall οχήματα ΕΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ