Δεν διαψεύδει το ΔΝΤ τα περί μείωσης αφορολογήτου από το 2019 - iefimerida.gr

Δεν διαψεύδει το ΔΝΤ τα περί μείωσης αφορολογήτου από το 2019

Φωτογραφία: Associated Press
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ΔΝΤ απέφυγε εντέχνως να διαψεύσει τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου από τις αρχές του 2019, αντί του 2020 που είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη το πρωί στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες για πιέσεις περί επίσπευσης της εφαρμογής μείωσης του αφορολόγητου από το 2019, λέγοντας ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές για την επόμενη χρονιά θα συζητηθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Παράλληλα υπενθύμισε την θέση του Ταμείου πως σημασία δεν έχει τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους.

«Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία για εσάς, αλλά αυτό είναι το γενικό πλαίσιο. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένω ότι η συζήτηση για τη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας το 2019 θα πραγματοποιηθεί με τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές τους επόμενους μήνες».

Παράλληλα, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν εντατικοποιηθεί το τελευταίο διάστημα.

«Είπαμε ότι θέλουμε να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα στην Ελλάδα με όρους. Εξαρτάται από δύο πτυχές, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και το χρέος. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η τεχνική εργασία και οι συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους έχουν ενταθεί και εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώνει αξιόπιστα το χρέος της Ελλάδας. Έτσι αυτή η προσπάθεια εντείνεται».

Παράλληλα, το Ταμείο πέρασε στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις του ΔΝΤ με την Ευρώπη είναι στο σύνολο τους «εξαιρετικές», αποφεύγοντας, όμως, να σχολιάσει τις συγκεκριμένες επικριτικές τοποθετήσεις που έκαναν ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με αφορμή το ελληνικό πρόγραμμα.

«Έχουμε σχέσεις με τα μέλη μας στην Ευρώπη σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και σε ένα ευρύ φάσμα χωρών. Αυτό περιλαμβάνει και την Ελλάδα φυσικά, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτή. Έτσι θα χαρακτήριζα αυτές τις σχέσεις ως πολύ υγιείς, εξαιρετικές και συνεχείς. Θα υπενθυμίσω ότι υπήρξαν ακόμα και προγράμματα πρόσφατα στην Ευρώπη, όπως στην Πορτογαλία, στην Κύπρο, και στην Ιρλανδία. Υπήρξε υποστήριξη όσον αφορά την παροχή συμβουλών, όπου πιστεύω ότι το αποτέλεσμα αυτής της στήριξης από το ΔΝΤ σε αυτές τις περιπτώσεις και αυτά τα παραδείγματα ήταν πολύ χρήσιμο και πραγματικά θετικό. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην διαλέγουμε επιλεκτικά κάποιες δηλώσεις, διότι πιστεύω ότι η σχέση με την Ευρώπη και τα κράτη μέλη μας στην Ευρώπη είναι εξαιρετική».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Ταμείου διευκρίνισε πως η πρόταση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τη δημιουργία ενός «ταμείου για δύσκολους καιρούς στην Ευρώπη» συνεισφέρει απλώς στο διάλογο που είναι σε εξέλιξη για το πώς μπορεί να θωρακιστεί καλύτερα η Ευρώπη απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές σημαντικές διαφορές. Δεν προορίζεται για να αντικαταστήσει τον ESM. Έτσι, οι χώρες θα εξοικονομούν χρήματα σε καλές στιγμές για να τα χρησιμοποιήσουν σε δύσκολες στιγμές. Και αυτό δεν είναι (για την αντιμετώπιση) μιας κρίσης, αλλά για μια κυκλική κάμψη. Έτσι, ο ESM έρχεται σε λειτουργία όταν υπάρχει μια κρίση» κατέληξε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ Τζέρι Ράις Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ