Σε μεταμνημονιακή συμφωνία βοήθειας επιμένει ο Στουρνάρας - iefimerida.gr

Σε μεταμνημονιακή συμφωνία βοήθειας επιμένει ο Στουρνάρας

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην ανάγκη κάποιου είδους κάλυψης, όχι απαραίτητα με τη μορφή της κλασικής προληπτικής γραμμής στήριξης του ESM, επιμένει ο Γ. Στουρνάρας έτσι ώστε η μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή να γίνει ομαλά- κυρίως για τις τράπεζες- και χωρίς αναταράξεις.

Με δεδομένο ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας παραμένει 5 σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία- κοινώς παραμένει στην κατηγορία «σκουπίδια»- ο Κεντρικός Τραπεζίτης σημειώνει ότι για να αρθεί και το παραμικρό πέπλο αβεβαιότητας πάνω από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι Ελληνικές Αρχές και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποσαφηνίσουν το είδος της μεταμνημονιακής επιτήρησης, καθώς και το αν κάποιου είδους μεταμνημονιακής συμφωνίας υποστήριξης θα είναι διαθέσιμη μετά από τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η απόφαση για τη θέση σε ισχύ μιας τέτοιας μεταμνημονιακής συμφωνίας βοήθειας, θα πρέπει να αντανακλά την ανάγκη της διασφάλισης ομαλής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών- συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης του waiver- και της ελληνικής οικονομίας, στο ενδεχόμενο που η πιστοληπτική βαθμίδα της Ελλάδας παραμείνει κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και ειδικότερα εάν επιδεινωθούν οι συνθήκες στις αγορές.

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι υπάρχει μια μικρή μετατόπιση, τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο, αναφορικά με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Γ. Στουρνάρα για την ανάγκη «προληπτικού προγράμματος στήριξης», ωστόσο το γεγονός ότι η «μεταμνημονιακή συμφωνία υποστήριξης», στην οποία αναφέρθηκε σήμερα ο Κεντρικός Τραπεζίτης, έχει ως αναγκαίο στοιχείο τη διατήρηση του waiver, δεν φαίνεται να αλλάζει την ουσία των θέσεων του Διοικητή της ΤτΕ.

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου η μετάβαση στη μεταμνημονιακή περίοδο να γίνει όσο το δυνατόν ομαλά και πολύ περισσότερο για να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της ΤτΕ για αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2% το 2018 και το 2019- φαίνεται ότι υπάρχει μια πιο συντηρητική πρόβλεψη σε σχέση με τον επίσημο στόχο για 2,5%- ο Γ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, ενώ από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποσαφηνίσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους.

«Συνολικά, πιστεύω ότι το 2018 είναι ορόσημο για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Είμαι πεπεισμένος ότι οι ενέργειες που περιέγραψα, θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη επιστροφή στις αγορές», κατέληξε ο Γ. Στουρνάρας, συμπληρώνοντας ότι αυτό θα σηματοδοτεί την τελική έξοδο από την κρίση και τη μετάβαση σε ένα μοντέλο εξωστρέφειας, μετά από μια μακρόχρονη επώδυνης προσαρμογής, κοινωνικών εντάσεων, ύφεσης και οικονομικής στασιμότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ