Λαύκος Πηλίου: Το πανέμορφο, πετρόχτιστο χωριό που επιβίωσε από τους πειρατές [εικόνες] - iefimerida.gr

Λαύκος Πηλίου: Το πανέμορφο, πετρόχτιστο χωριό που επιβίωσε από τους πειρατές [εικόνες]

φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην κορυφογραμμή του Νότιου Πηλίου, σε υψόμετρο 310 μέτρων με άπλετη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο, βρίσκεται το αρχοντοχώρι του Νοτίου Πηλίου Λαύκος.

Η πρόσβαση του γίνεται από το χωριό Μετόχι ή παραλιακά από το χωριό της Μηλίνας.

Λαύκος Πηλίου: Το πανέμορφο, πετρόχτιστο χωριό που επιβίωσε από τους πειρατές [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ένα ιδιαίτερο χωριό, με εντυπωσιακή μεγάλη πλατεία, πετρόκτιστες βρύσες και πλακόστρωτα καλντερίμια μέσα από τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει γνήσια πηλιορείτικα αρχόντικα.

Περπατώντας στις ανθισμένες γειτονιές του Λαύκου, οι όμορφες μυρωδιές από τις αυλές των σπιτιών και των βοτάνων που ευδοκιμούν σε κάθε γωνιά του Λαύκου και όλου του Πήλιου, είναι η πιο όμορφη ανάμνηση που παίρνει μαζί του ο επισκέπτης.

Λαύκος Πηλίου: Το πανέμορφο, πετρόχτιστο χωριό που επιβίωσε από τους πειρατές [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν πολλές εκδοχές και απόψεις, η επικρατέστερη όλων όμως αναφέρει πως προέρχεται από την λέξη «γλαύκος» που σημαίνει καθαρός, φωτεινός, όπως και ο ορίζοντας του Λαύκου.

Στα τέλη του 15ου αιώνα, εμφανίστηκαν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι αρχικά εγκαταστάθηκαν στην ρεματιά της Παλιόβρυσης, φοβούμενοι τους επιδρομείς, τους Τούρκους και πειρατές.

Λαύκος Πηλίου: Το πανέμορφο, πετρόχτιστο χωριό που επιβίωσε από τους πειρατές [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Στην συνέχεια, καθώς τα χρόνια περνούσαν και συνθήκες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο παρουσίαζαν βελτίωση, άρχισαν να αυξάνονται οι κάτοικοι του χωριού, οι όποιοι έχτιζαν σπίτια σε διάφορα σημεία του χωριού. Πανέμορφα αρχοντικά ξεπρόβαλαν από κάθε σημείο του χωριού, τα οποία διατηρούνται με μικρές επεμβάσεις μέχρι και σήμερα.

Λαύκος Πηλίου: Το πανέμορφο, πετρόχτιστο χωριό που επιβίωσε από τους πειρατές [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Λαύκος Πηλίου: Το πανέμορφο, πετρόχτιστο χωριό που επιβίωσε από τους πειρατές [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Μεγάλα σπίτια με μικρά παράθυρα και 60εκατ. τοίχο

Τα παραδοσιακά σπίτια είναι ως επί το πλείστον διώροφα, με τοίχους 60 εκ., μεγάλες ξύλινες πόρτες που ασφαλίζονται από την μέσα μεριά. Τα παράθυρα είναι μικρών διαστάσεων. Στο ισόγειο φυλάσσονται τα ζώα, τα προϊόντα του όπως ελαιόλαδο, υπάρχει το μαγερειό και ο ξυλόφουρνος της νοικοκυράς.

Στον πρώτο όροφο, με την εσωτερική ξύλινη σκάλα, υπάρχουν ένα ή δύο δωμάτια και στον τελευταίο, η σάλα και ένα υπνοδωμάτιο.

Λαύκος Πηλίου: Το πανέμορφο, πετρόχτιστο χωριό που επιβίωσε από τους πειρατές [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Μόλις 54 χλμ από το Βόλο

Τώρα την άνοιξη το χωρίο μοσχοβολά λουλούδια. Είναι φωτεινό με μονοπάτια για βόλτες, ησυχία και μόλις 54 χλμ. Από την πόλη του Βόλου. Ιδανικός προορισμός για οικογένειες, ζευγάρια και μοναχικούς περιηγητές.

Λαύκος Πηλίου: Το πανέμορφο, πετρόχτιστο χωριό που επιβίωσε από τους πειρατές [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Λαύκος Πηλίου: Το πανέμορφο, πετρόχτιστο χωριό που επιβίωσε από τους πειρατές [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Ο Λαύκος είναι προορισμός για όλους τους μήνες του χρόνου. Τα παραδοσιακά καταλύματα του χωριού συντελούν στην ευχάριστη διαμονή των επισκεπτών, ενώ η γευστική τοπική κουζίνα τον βάζει στο χάρτη των γαστρονομικών προορισμών.

Λαύκος Πηλίου: Το πανέμορφο, πετρόχτιστο χωριό που επιβίωσε από τους πειρατές [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Επιπλέον, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαύκου η Δράση, πραγματοποιεί μια σειρά από μουσικό – χορευτικές εκδηλώσεις καθ’ολη την διάρκεια του χρόνου με σκοπό να ψυχαγωγεί τους ντόπιους και να τους μυεί στην πλούσια μουσική παράδοση.

Πληροφορίες: http://lafkos.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λαύκος Πήλιο πετρόχτιστο χωριό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ