×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΓΕΩΜΕΤΡΙΕΣ»

Η Στέγη έστησε έργα τέχνης και ένα «δεντρόσπιτο» για προβολές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο [πρόγραμμα]

«Γεωμετρίες» από τη Στέγη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
01|04|2018 | 14:47
«Γεωμετρίες» από τη Στέγη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε επιμέλεια της locus athens, επιδιώκει να επανασυστήσει στο κοινό της πόλης ένα από τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια ως ένα επίκαιρο και συναρπαστικό τοπόσημο.

Η γη, η τροφή, οι σπόροι και το άγνωστο οικοσύστημα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου συστήνονται στους Αθηναίους με μια έκθεση σύγχρονης τέχνης και ένα δημόσιο πρόγραμμα δράσεων για όλη την οικογένεια.

Τα ερωτήματα αυτονόητα. Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να έχει λόγο ύπαρξης σε ένα πανεπιστήμιο; Και πώς ένα έργο τέχνης συνομιλεί με το οικοσύστημα;

Οι Γεωματρίες της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, είναι μία έκθεση σύγχρονης τέχνης, με τη συμμετοχή περισσότερων από 40 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, και ένα τρίμηνο πολυποίκιλο πρόγραμμα δημοσίων δράσεων κι εμπειριών για όλη την οικογένεια έρχονται να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, καλώντας μάς να ανακαλύψουμε έναν «κρυμμένο θησαυρό» στο κέντρο της Αθήνας.

Η έκθεση πραγματοποιείται έως και τις 15 Ιουνίου και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Με τη δράση αυτή την όποια επιμελείται ο ανεξάρτητος οργανισμός σύγχρονης τέχνης locus athens, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση επιδιώκει να επανασυστήσει στο κοινό της πόλης, ένα από τα πρώτα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), ως ένα επίκαιρο και συναρπαστικό τοπόσημο, ενώ συγχρόνως μας υπενθυμίζει την απόλαυση της επαφής με τη φύση.

Οι Γεωμετρίες είναι ένα πυκνό πρόγραμμα σποράς και συγκομιδής, με πολύμηνο κύκλο ζωής (από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο), που θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα σημεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, προτείνοντας έναν πρωτότυπο περίπατο σύγχρονης τέχνης και γνώσης στους Αθηναίους.

Τις Γεωμετρίες συνθέτουν μια εικαστική έκθεση με νέες παραγωγές, με πρόσφατα, παλαιότερα και ιστορικά έργα, ένα δημόσιο πρόγραμμα 7 θεματικών Κυριακών, ένας μεγάλος περίπατος αφιερωμένος στο νερό, ένας αγώνας κωπηλασίας και ένα υπαίθριο φεστιβάλ ταινιών για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο Γεωργικό Μουσείο, στο κεντρικό κτίριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στους κήπους του.

Η Στέγη έστησε έργα τέχνης και ένα «δεντρόσπιτο» για προβολές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 0

«Οι Γεωμετρίες, πέρα από μια έκθεση, είναι ένα πλαίσιο σήμανσης ερωτημάτων για το πού οδεύουμε. Σας καλούμε να περπατήσετε, να ακούσετε, να αντικρίσετε και να γίνετε μέτοχοι, αντλώντας απόλαυση αλλά και με συνείδηση του ηθικού λογισμού της εποχής μας» ανέφεραν   την Τρίτη, λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, η Μαρία- Θάλεια Καρρά και η Όλγα Χατζηδάκη της ομάδας locus athens τονίζοντας πως «ένας περίπατος στους κήπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου προσφέρει ένα νέο και ζωτικό όραμα για το πώς ήταν η Αθήνα και πώς θα μπορούσε να γίνει».

Χρήστος Καρράς: Η Στέγη επιδιώκει να δραστηριοποιείται «εκτός των τειχών» της

Στη σημασία των συμπράξεων μεταξύ πολιτιστικών φορέων και πανεπιστημίων στην Ελλάδα, που «ενώ θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητες δεν συμβαίνουν αρκετά συχνά» αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της Στέγης, Χρήστος Καρράς. «Το Ίδρυμα Ωνάση έχει θέσει διαχρονικά στον βασικό πυρήνα των δραστηριοτήτων του την πόλη και την ενεργοποίηση του αστικού περιβάλλοντος. Ακολούθως, η Στέγη επιδιώκει να δραστηριοποιείται "εκτός των τειχών" της, ορίζοντας την πόλη ως σημείο συνάντησης με το αναπάντεχο, το άγνωστο, το ενδιαφέρον. Η συνεργασία μας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί ευτυχή συγκυρία, καθώς μας δίνει την ευκαιρία, όχι μόνο να γνωρίσουμε ακόμα μία γωνιά της πόλης, αλλά και να συμπράξουμε με μια πολύ δυναμική κοινότητα, αυτήν των φοιτητών του Πανεπιστημίου, που θα μας καλωσορίζουν καθημερινά στο "σπίτι" τους».

Σχετικά με τη θεματική της έκθεσης που αφορά στη σχέση τέχνης και φύσης, καθώς και στην τέχνη ως μέσο να δούμε αλλιώς και να συλλογιστούμε τη δική μας θέση μέσα στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, ο κ. Καρράς είπε πως τα ζητήματα αυτά απασχολούν τη Στέγη τόσο καλλιτεχνικά όσο και ιδεολογικά. «Γι' αυτό και σε συνεργασία με τον βρετανικό οργανισμό Julie's Bicycle, έχουμε δρομολογήσει την ανάπτυξη ενός συστήματος αειφόρου πολιτιστικής διαχείρισης και διερευνούμε τρόπους προκειμένου να καταστήσουμε τη σύγχρονη δημιουργική πρακτική πεδίο αντίστοιχων προβληματισμών».

Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης του ΓΠΑ και διευθυντής του Γεωργικού Μουσείου, Σταύρος Ζωγραφάκης δήλωσε πως «οι Γεωμετρίες έρχονται να φωτίσουν χώρους , πρόσωπα και αντικείμενα του Πανεπιστημίου μας, μέσα από τις ιστορίες που τα ίδια τα αντικείμενα αφηγούνται, υπό το πρίσμα της σύγχρονης τέχνης». Επιπλέον, τόνισε πως οι προκλήσεις που εγείρονται για τους εμπλεκόμενους φορείς μέσα από την τρίμηνη αυτή δράση είναι πολλές: «Πρώτιστα, για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το οποίο ως εκπαιδευτικός και ερευνητικός θεσμός, που διαχειρίζεται για σχεδόν εκατό χρόνια την παραγωγή αλλά και την αναπαραγωγή και διάδοση της επιστημονικής γνώσης, συστήνεται εκ νέου ως ένας θεσμός διατήρησης και διαχείρισης της ιστορικής του μνήμης, άρρηκτα συνδεδεμένης με την ιστορία της γεωπονικής εκπαίδευσης και της πολιτιστικής της κληρονομιάς, αλλά και για το Γεωργικό Μουσείο του Πανεπιστημίου, που καλείται να διευρύνει τον σύγχρονο ρόλο του στο πλαίσιο του αιτήματος της κοινωνίας για εκδημοκρατισμό της γνώσης».

Η Στέγη έστησε έργα τέχνης και ένα «δεντρόσπιτο» για προβολές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 1

Μάλιστα, με αφορμή την έκθεση ανοίγει για πρώτη φορά και ο πρώτος όροφος του Γεωργικού Μουσείου. Αν και ο ισόγειος χώρος του μουσείου λειτουργεί κανονικά, φιλοξενώντας εκθέματα όπως παραδοσιακά γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό, ο πρώτος όροφος παρέμενε κλειστός επί χρόνια.
Εκεί έχει στηθεί τώρα το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων των «Γεωμετριών», τα οποία επιχειρούν να αναδείξουν τα δομικά στοιχεία του χώρου και της κοινότητας του ιδρύματος.
Σύγχρονα έργα καλλιτεχνών «συνομιλούν» με την υπόλοιπη συλλογή του Γεωργικού Μουσείου, ενώ οι site specific εγκαταστάσεις στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου και οι παρεμβάσεις στους εξωτερικούς χώρους βάζουν σε πρώτο πλάνο το γνωστικό αντικείμενο του ιδρύματος και την επαφή με τη φύση.

Η Στέγη έστησε έργα τέχνης και ένα «δεντρόσπιτο» για προβολές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 2

Ανάμεσα στο άνοιγμα και στο κλείσιμο της έκθεσης θ' απλωθεί σε επτά μη διαδοχικές Κυριακές το δημόσιο πρόγραμμα, το οποίο χωρίζεται σε επτά ενότητες (αλάτι, φωτιά, κήποι, σπόροι, νερό, γη και αέρας), στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθούν πολλές δράσεις: γεύματα, εργαστήρια, ομιλίες, ηχογραφήσεις, περφόρμανς, περιπλανήσεις, αναγνώσεις κ.ά.

Μέσα από τις δημόσιες δράσεις, μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουν διαφορετικές και άγνωστες όψεις του πανεπιστημίου, όπως τον αμπελώνα, το δενδροκομείο και το ανθοκομείο, ενώ θα συμμετάσχουν βιωματικά στην ιστορία του τόπου από τα οθωμανικά χρόνια έως σήμερα. Θα έρθουν σε επαφή με νέες τεχνικές καλλιέργειας, με τη φιλοσοφία της φυσικής δόμησης, με την ιστορία των πετρωμάτων, με τρόπους παρασκευής της τροφής, με την εξελικτική ιστορία της ανθρωπότητας και το πέρασμα στη γεωργία, με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και με πλήθος άλλων καίριων ζητημάτων γύρω από το περιβάλλον.

Η Στέγη έστησε έργα τέχνης και ένα «δεντρόσπιτο» για προβολές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 3

Διοργάνωση/Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Επιμέλεια: locus athens
Οργάνωση: Κωνσταντίνα Σουλιώτη
Συνεργάτης Επιμέλειας: Γιώργος Καλύβης
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και σήμανση: AREA, Architecture Research Athens
Σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Πάκυ Βλασσοπούλου, Άγγελος N. Γουλανδρής, Cevdet Erek, Γιάννης Θεoδωρόπουλος, Αθηνά Ιωάννου, Βλάσης Κανιάρης, Βαλεντίνα Κάργα, Kassandras, Carolina Caycedo, Céline Condorelli, Μίλτος Μανέτας, Νίκος Μάρκου, MoY Studio, Beatriz Santiago Muñoz, Yto Barrada, Michel Berthet, Νατάσα Μπιζά, Anna Boghiguian, Πέτρος Μώρης, Ντόρα Οικονόμου, Uriel Orlow, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Μαρία Παπαδημητρίου, Βούλα Παπαϊωάννου, Ρένα Παπασπύρου, Ναυσικά Πάστρα, Didem Pekün, Marjetica Potrč, Standart Thinking, Hiroshi Sugimoto, Serkan Taycan, Mario García Torres, Θανάσης Τότσικας, Αλέκος Φασιανός, Inas Halabi, Peter Halley, Federico Herrero, Χρήστος Χρυσόπουλος

Στο δημόσιο πρόγραμμα συμμετέχουν:
Omar Amiralay, Ana Vaz, Επάρκεια, Metin Erksan, Dimitri Zenghelis, Φαίη Ζήκα, Ροίκος Θανόπουλος, Τάκης Κανελλόπουλος, Kassandras, David Leonard, Jumana Manna, Angela Melitopoulos, Γιάννης Μπαζιώτης, Πηνελόπη Μπεμπέλη, Will Benedict, Tristan Bera, Betty’s Bakery, Νατάσα Μπιζά, Ursula Biemann, Wang Bing, Peter Nadin, Ίρις Νικολάου, Vittorio De Seta, Lav Diaz, Ντόρα Οικονόμου, Natsuko Uchino, Ανδριάνα Παπανικολάου, Véréna Paravel, Artavazd Pelechian, Το Πελίτι, Filipa Ramos, Σταγόνες, Standart Thinking, Σχολείο Εδάφους, Lucien Castaign-Taylor, Aimée Toledano, Troō Food Liberation, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Chouska, Jorge Furtado,Δημοσθένης Μπογιατζής, Γιάννης Μανέτας, Σάκης Μανιάτης

Η Στέγη έστησε έργα τέχνης και ένα «δεντρόσπιτο» για προβολές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 4
 

Ωράριο: Πεμ-Παρ 17:00-21:00 / Σαβ-Κυρ 12:00-21:00

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ιερά Οδός 75, Aθήνα)
ΠΩΣ ΦΤΑΝΩ ► Με μετρό: Στάση Κεραμεικός | Μπλε γραμμή (Γραμμή 3: Αγία Μαρίνα - Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο)
Με λεωφορείο: Στάση Γεωπονική Σχολή (856, A16)
Με ΙΧ: Yπάρχει διαθέσιμο πάρκινγκ εντός του Πανεπιστημίου (περιορισμένος αριθμός θέσεων).

ΣΧΟΛΙΑ