ISDA: Στην Ελλάδα υπάρχει πιστωτικό γεγονός - iefimerida.gr

ISDA: Στην Ελλάδα υπάρχει πιστωτικό γεγονός

ISDA: Στην Ελλάδα υπάρχει πιστωτικό γεγονός
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ομόφωνη απόφαση για την ύπαρξη πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα, έβγαλε η αρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA).

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα κινδύνου (cds), χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί το πότε θα συμβεί αυτό. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, μέχρι την τελευταία στιγμή, τα μέλη της ISDA τόνιζαν πως τα cds θα πληρωθούν μόλις ενεργοποιηθούν επισήμως (δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) οι ρήτρες συλλογικής ευθύνης στο ελληνικό χρέος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η EMEA Determinations Committee αποφάσισε πως στην Ελλάδα συνέβη πιστωτικό γεγονός μετά την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να αλλάξει τους όρους των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με αποτέλεσμα το δικαίωμα στις πληρωμές όλων των κατόχων των ομολόγων που επηρεάζονται, να μειώνεται. Όπως εξηγεί η ISDA, όταν αρχικά ανακοινώθηκε το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πριν από λίγους μήνες, δεν υπήρχε κάποια αναφορά για τη χρήση των CACs και το σχέδιο ήταν σε εθελοντική βάση.

Ωστόσο η απόφαση αυτή της ΙSDA είναι ενάντια στα όσα υποστήριζε μέχρι τώρα, καθώς, μέχρι προ δύο εβδομάδων, επέμενε πως δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός. Τότε όμως η Ελλάδα δεν είχε επικαλεσθεί τις ρήτρες συλλογικής δράσης. Μετά το πιστωτικό γεγονός, επισημαίνει η ISDA, οι συμμετέχοντες στην αγορά θα διενεργήσουν μία δημοπρασία ώστε να καθορισθεί η τιμή ανάκτησης της αρχικής αξίας (recovery value) των ελληνικών ομολόγων.

Αυτή η τιμή καθορίζει τα ποσά που θα πληρωθούν για τα CDS.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της ISDA

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ