Βενιζέλος κατά Φώφης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος: «Αν δεν ρωτά εμένα, ποιον ρωτά;»

Με πολύ έντονο τρόπο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, εξέφρασε την διαφωνία του με την κίνηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, να προτείνει την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Λίγες ώρες μετά την επιστολή, που απέστειλε η κ. Γεννηματά προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην Χρυσής Αυγής) ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε ξανά κατά των χειρισμών της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας με νόημα: «Διαφωνώ απολύτως». Εκανε λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες ενώ σημείωσε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες καλλιεργούν στρατηγική σύγχυση στο κόμμα.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε επίσης ιδιαίτερα ενοχλημένος για το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά δεν τον ενημέρωσε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να πειθαρχήσει κομματικά. Ο Β. Βενιζέλος θεωρεί λάθος την αναζήτηση συναινέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια φάση που η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για κακοποίηση των δημοκρατικών θεσμών, ενώ αναρωτήθηκε και ποιον ρώτησε η κυρία Γεννηματά πριν πάρει την απόφασή της. «Και, εν πάση περιπτώσει είπε, αν δεν ρωτά εμένα, δεν ρωτά τον κ. Λοβέρδο, που είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, που είμαστε μέσα στη Βουλή, ποιον ρωτά το κόμμα μας, στο οποίο ανήκουμε;; Λοιπόν, αυτές είναι κινήσεις οι οποίες δημιουργούν στρατηγική σύγχυση» κατέληξε.

Η απάντηση της Χ. Τρικούπη

Απαντώντας στον Ευ. Βενιζέλο, η Χ. Τρικούπη υπενθυμίζει ότι το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος συζητήθηκε εκτενώς στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και σε ειδικό workshop όπου με απόλυτη ομοφωνία τα μέλη τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης αναθεώρησης.

Συγκεκριμένα, οι κύκλοι της Χ. Τρικούπη ανέφεραν: «Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής από την επιτροπή που συστάθηκε και οποιοσδήποτε μπορούσε εκεί να καταθέσει την άποψή του. Στην επιτροπή συμμετείχαν καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, έγκυροι νομικοί και τέως δικαστικοί καθώς και πολιτικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της μίλησε για τη θέση και τις προτάσεις που διαμορφώθηκαν και αφού τέθηκαν υπόψη των συνέδρων εγκρίθηκαν αποτελώντας απόφασή του συνεδρίου».

Οι ενστάσεις Βενιζέλου

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Βαγγέλης Βενιζέλος δήλωσε: «Δεν μπορείς να παίζεις με το Σύνταγμα υπό συνθήκες θεσμικής κρίσης, όταν έχεις απέναντί σου μία κυβέρνηση η οποία εκβιάζει τους θεσμούς κι όταν ως αντιπολίτευση ισχυρίζεσαι ότι το μεγάλο θέμα είναι αυτήν τη στιγμή η κρίση των θεσμών, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ο σφετερισμός της αρμοδιότητας της κυβέρνησης για να αλλοιώνονται θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, όπως η διάκριση των εξουσιών. Με ποιους θα πας να κάνεις συζήτηση, από ποιον ζητάς συναίνεση; Από τον ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως, διότι αριθμητικά, πριν πάμε στα πολιτικά, εάν δεν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα Βουλή, δεν υπάρχει πλειοψηφία τουλάχιστον 151, ώστε να κινηθεί η διαδικασία και η επόμενη Βουλή, με 180 βουλευτές, να συντελέσει την αναθεώρηση. Άρα για τι μιλάμε; Μιλάμε για κάτι στο οποίο πρέπει να συμπράξει η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Άρα, απευθύνεσαι αυτήν τη στιγμή σε αυτόν που κατηγορείς ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και αντί να λες, ζητώ εφαρμογή του Συντάγματος, λες, ανοίγω μία συζήτηση για αναθεώρηση, έστω για περιορισμένη, που δεν είναι και τόσο περιορισμένη, διότι μιλάμε για maxi θέματα, για όλα τα μεγάλα θέματα”.

Οταν ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε αν είναι λάθος, και αν διαφωνεί με την κυρία Γεννηματά που ζητά την συναίνεση του Σύριζα, δεν έκρυψε την ενόχλησή του: "Απολύτως. Νομίζω ότι αντιφάσκει με τη βασική στρατηγική επιλογή μας να προστατεύσουμε το Σύνταγμα και τους θεσμούς και να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο δημοκρατίας και κράτους δικαίου και προστασίας των θεσμών απέναντι σε αυτό που γίνεται, που εγώ στη Βουλή, είπα μιλώντας με πολύ μεγάλη σαφήνεια, ότι φτάνει στο όριο της εσχάτης προδοσίας. Δηλαδή, ο ορισμός της εσχάτης προδοσίας στο νόμο, στον ποινικό κώδικα είναι, μεταξύ άλλων –γιατί έχεις πολλούς τρόπους τέλεσης– ο σφετερισμός της ιδιότητας του κρατικού οργάνου που λέγεται κυβέρνηση, για να αλλοιωθούν βασικοί θεσμοί, όπως η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Και απαντά ο κ. Κατρούγκαλος σήμερα, ο οποίος είναι αναπληρωτής Υπουργός και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θράκης, ότι "βεβαίως, χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται. Και εμείς θέλουμε μία ριζοσπαστική αναθεώρηση, δεν θέλουμε αυτά που λέει η κ. Γεννηματά" και προφανώς ουδείς είναι διατεθειμένος να αλλάξει τη στρατηγική του”.

Ο Ευ. Βενιζέλος έδειξε εξάλλου, πολύ ενοχλημένος για το ότι δεν είχε καν ενημερωθεί για την πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά. «Δεν είμαι στο δημόσιο βίο γενικότερα, για να εκφράζω την άποψη ενός κόμματος σε θέματα όπως το Σύνταγμα ή σε θέματα όπως η εθνική στρατηγική ή σε θέματα όπως η εξωτερική πολιτική. Έχω μία υποχρέωση να μιλάω στο όνομα της αλήθειας και του εθνικού συμφέροντος, δεν με ενδιαφέρει καμία μικροκομματική σκοπιμότητα. Επιπλέον, κατά παράδοση, η οποία γίνεται απολύτως σεβαστή, η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι εκτός πάσης κομματικής πειθαρχίας. Αυτό έγινε σεβαστό από όλα τα κόμματα σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης. Και, εν πάση περιπτώσει, αν δεν ρωτά εμένα, δεν ρωτά τον κ. Λοβέρδο, που είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, που είμαστε μέσα στη Βουλή, ποιον ρωτά το κόμμα μας, στο οποίο ανήκουμε, αν δεν ρωτά την κοινοβουλευτική ομάδα; Λοιπόν, αυτές είναι κινήσεις οι οποίες δημιουργούν στρατηγική σύγχυση, διότι, εκεί που έχεις στο στόχαστρο την επίθεση που κάνει η κυβέρνηση κατά των Θεσμών, καλείς την Κυβέρνηση, από ίση απόσταση, να σου πει εάν συμφωνεί και εάν συμφωνεί και η αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά και να συμφωνήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν συμφωνεί προφανώς, δεν αρκεί αριθμητικά, αριθμητικά εξαρτάσαι από τη συμφωνία του κ. Τσίπρα”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ