Εξαρθρώθηκε συμμορία χάκερ που έκλεψε πάνω από ένα δισ. ευρώ από τράπεζες στην Ευρώπη - iefimerida.gr

Εξαρθρώθηκε συμμορία χάκερ που έκλεψε πάνω από ένα δισ. ευρώ από τράπεζες στην Ευρώπη

Φωτογραφία: Flickr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον «εγκέφαλο» μιας διαβόητης συμμορίας που έκλεψε πάνω από ένα δισ. ευρώ από τράπεζες ανά την Ευρώπη με κυβερνοεπιθέσεις συνέλαβε η ισπανική αστυνομία.

Η συμμορία χάκαρε πάνω από 100 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε συνολικά 40 χώρες και σε κάθε κυβερνοεπίθεση η λεία της έφθανε τα πέντε-δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε ότι ο Ουκρανός ύποπτος "Ντένις Κ.", που συνελήφθη στο Αλικάντε, χρησιμοποιούσε την τελευταία πενταετία το κακόβουλο λογισμικό Carbanak ή Cobalt και με τους τρεις Ρώσους και Ουκρανούς συνεργάτες «κατάφεραν ουσιαστικά να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλες τις ρωσικές τράπεζες και να κάνουν αναλήψεις από μηχανήματα αυτόματης ανάληψης στη Μαδρίτη, ύψους πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ».

Εξαρθρώθηκε συμμορία χάκερ που έκλεψε πάνω από ένα δισ. ευρώ από τράπεζες στην Ευρώπη   | iefimerida.gr 0

Χάρτης των χωρών, τράπεζες των οποίων δέχθηκαν επιθέσεις από τη συμμορία με το κακόβουλο λογισμικό Carbanak ή Cobalt

Οι κυβερνοπειρατές έθεταν υπό τον έλεγχό τους τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών και κατάφερναν να «αδειάζουν» λογαριασμούς εξ αποστάσεως. Στη συνέχεια μετέτρεπαν αμέσως τα χρήματα σε ψηφιακό νόμισμα (τύπου bitcoin) για να διευκολύνουν το ξέπλυμά τους.

Στις έρευνες για την εξάρθρωση της συμμορίας, εκτός από την ισπανική αστυνομία, μετείχε επίσης το FBI αλλά και αστυνομικοί από τη Ρουμανία, τη Λευκορωσία και την Ταϊβάν. Τον συντονισμό είχε αναλάβει η Europol.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ