Η σκηνοθέτις Νικόλ Αλεξανδροπούλου εξηγεί γιατί δεν πρέπει να χάσουμε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη - iefimerida.gr

Η σκηνοθέτις Νικόλ Αλεξανδροπούλου εξηγεί γιατί δεν πρέπει να χάσουμε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αναμφισβήτητα τα ντοκιμαντέρ έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ένα φανατικό κοινό που τα ακολουθεί και αυτό αποδεικνύεται και από την απήχηση που έχει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Αυτές τις ημερες η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων συνδιοργανώνουν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

«Είναι η 4η χρονιά που ως Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ διοργανώνουμε σε συνεργασία με την Τεχνόπολη και το διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το αφιέρωμα στο Ελληνικό ντοκιμαντέρ» σημειώνει μιλώντας στο iefimerida.gr η σκηνοθέτης και μέλος της διοργάνωσης Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

Κάθε χρόνο και πιο πλούσιο

Το φετινό φεστιβάλ παρουσιάζει φιλμ της χρονιάς που πέρασε και όχι μόνο, τα οποία εντάσσονται σε 3 βασικές κατηγορίες: Κοινωνικό, Ιστορικό και Περιβαλλοντικό – Εθνογραφικό Ντοκιμαντέρ, ενώ μετά την προβολή κάθε ταινίας, θα ακολουθεί συζήτηση του κοινού με τον σκηνοθέτη.
«Το φετινό αφιέρωμα αφορά σε 15 ταινίες με διαφορετικό περιεχόμενο, μουσικό, κοινωνικό, ιστορικό, περιβαλλοντικό, όλες δημιουργίες Ελλήνων σκηνοθετών και στις περισσότερες περιπτώσεις και από ελληνες παραγωγούς» τονίζει η Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

Το θέμα είναι για μένα, να αναδεικνύονται ιστορίες, μέσα από μια ωραία ταινία

«Το ντοκιμαντέρ έχει εξελιχθεί εικαστικά και αφηγηματικά σαν είδος. Υπάρχουν τα πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ έρευνας αλλά και τα «no fiction movieς», όπως συνηθίζεται να ονομάζονται στο εξωτερικό.
Πολλές θεωρητικές συζητήσεις γίνονται από τους ειδικούς του είδους αλλά και τους κινηματογραφιστές σχετικά με αυτό το είδος του φιλμ
». «Πχ» μας λέει η κ. Αλεξανδροπούλου, «Μπορεί ο σκηνοθέτης να καθοδηγήσει αυτό που εκτυλίσσεται σαν γεγονός, η να επιμείνει στο καθαρό είδος verite, ή είναι απαραίτητο να έχει πολιτική ματιά το περιεχόμενο ενός ντοκιμαντέρ;»

«Οσο εξελίσσεται η αφηγηματική ικανότητα του σκηνοθέτη και η τεχνολογία που επιλέγει να χρησιμοποιήσει για την καταγραφή μιας ιστορίας, το ντοκιμαντέρ φεύγει από τα μέχρι τότε κλισέ».
Το θέμα είναι για μένα, να αναδεικνύονται ιστορίες, μέσα από μια ωραία ταινία. Γιατί τελικά πόσο η «πραγματικότητα» είναι αληθινή;
» καταλήγει.

Η Νικόλ Αλεξανδροπούλου είναι σκηνοθέτης-παραγωγός μέλος ΔΣ Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ / Επιτροπή διοργάνωσης του φεστιβάλ «Με τα μάτια ανοιχτά»

Η σκηνοθέτις Νικόλ Αλεξανδροπούλου εξηγεί γιατί δεν πρέπει να χάσουμε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη | iefimerida.gr 0

Δείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΕΔΩ.

«Με τα μάτια ανοιχτά»: 4ο Αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ
29 Μαρτίου – 1 Απριλίου, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων Επειδή η πραγματικότητα γράφει τα καλύτερα σενάρια

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ