Βίντεο-ντοκουμέντο καταγράφει τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στο εμπορικό κέντρο στη Ρωσία [βίντεο] - iefimerida.gr

Βίντεο-ντοκουμέντο καταγράφει τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στο εμπορικό κέντρο στη Ρωσία [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα βίντεο-σοκ από κάμερα κλειστού κυκλώματος καταγράφει τη στιγμή που ξέσπασε μια από τις φονικότερες πυρκαϊές στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 64 ανθρώπων.

Στις εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνεται ο πάνω όροφος του εμπορικού κέντρου στο Κεμέροβο της δυτικής Σιβηρίας, όπου ξέσπασε χθες το απόγευμα η φωτιά.

Μια παιδική χαρά φαίνεται στο βάθος να τυλίγεται στις φλόγες, την ώρα που πανικόβλητοι άνθρωποι -ανάμεσά τους και παιδιά- τρέχουν να γλιτώσουν καθώς πυκνοί καπνοί κατακλύζουν το χώρο.

Το βίντεο φαίνεται στηρίζει την εκδοχή αυτοπτών μαρτύρων ότι ένα παιδί που φέρεται να έπαιζε με αναπτήρα έβαλε φωτιά σε τραμπολίνο με αποτέλεσμα να επεκταθεί γρήγορα η πυρκαϊά. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι Αρχές δεν έχουν δώσει μια επίσημη εκδοθεί για τα αίτια της τραγωδίας.

Μπλοκαρισμένες οι έξοδοι κινδύνου του εμπορικού κέντρου

Επιζώντες καταγγέλλουν ότι δεν άκουσαν να σημαίνει συναγερμός κι ότι οι έξοδοι κινδύνου ήταν μπλοκαρισμένες, με τις αρμόδιες Αρχές να σημειώνουν «σοβαρές παραβιάσεις» της κείμενης νομοθεσίας περί ασφάλειας στο εμπορικό κέντρο. Σε ανάρτησή του στο Facebook ο ντόπιος πολιτικός Άντον Γκορέλκιν αναφέρει ότι «οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειστές μετατρέποντας σε παγίδα το οικοδομικό σύμπλεγμα» κι ότι «δεν υπήρξε συντονισμός κατά την εκκένωσή του». Ενώ επεσήμανε ότι κι ένας πυροσβεστήρας που θα μπορούσε να σταματήσει την πυρκαϊά στο αρχικό της στάδιο δεν λειτουργούσε.

«Αυτό είναι το ερώτημα: γιατί ήταν κλειστές οι έξοδοι κινδύνου», είπε ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Βλαντίμιρ Τσερνόφ.

Τέσσερις συλλήψεις

Η αστυνομία έχει συλλάβει τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων τον επικεφαλής της εταιρείας που διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο και τον ιδιοκτήτη του.

Η πυρκαϊά ξέσπασε γύρω στις 17:00 (τοπική ώρα), ενώ στο σημείο έσπευσαν 660 άνδρες της Πυροσβεστικής, διασώστες, αστυνομικοί και τραυματιοφορείς.

Ο Τσερνόφ είπε ότι η φωτιά ξεκίνησε στο χώρο των τραμπολίνων, επιβεβαιώνοντας ότι οι υποψίες στρέφονται σε κάποιο παιδί που έβαλε με αναπτήρα φωτιά σε στρώμα, το οποίο εξερράγη.

Ωστόσο, το κρατικό δίκτυο Rossiya 24 είπε ότι η πιθανότερη αιτία ήταν κάποιο βραχυκύκλωμα, όπως συνήθως στις φονικές πυρκαϊές στη Ρωσία.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

«Δεν μπορώ να ξεφύγω», είπε στη θεία της απ’ το τηλέφωνο η 12χρονη Βίκα Ποτσάνκινα που είχε πάει στον κινηματογράφο με συμμαθήτριές της, σύμφωνα με την Komsomolskaya Pravda. «Πες στη μαμά ότι την αγαπούσα. Πες σε όλους ότι τους αγαπούσα», είπε το κορίτσι πριν κλείσει το κινητό της. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν επέζησε η ίδια ή κάποια από τις συμμαθήτριές της.

«Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω πώς καταφέραμε να βγούμε απ’ αυτή τη φλεγόμενη παγίδα», είπε ο Ντμίτρι Χοροσάφτσεφ, υπογραμμίζοντας ότι η ορατότητα ήταν μηδενική, ο κόσμος δεν μπορούσε να ανασάνει στον κινηματογράφο κι οι γονείς έχαναν τα παιδιά τους μέσα στον πανικό.

«Καιγόμαστε. Ίσως αντίο», έγραψε σε ένα ανατριχιαστικό μήνυμα η μικρή Μαρία Μορόζοβα, την ώρα που τα ρωσικά δίκτυα μετέδιδαν ότι δεκάδες παιδιά αγνοούνται ακόμη.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν τη φωτιά να μαίνεται στο χώρο των τραμπολίνων, αλλά δεν άκουσαν να σημαίνει συναγερμός, ενώ μία τρίτη είπε στη ρωσική υπηρεσία του BBC ότι «μια γυναίκα μπήκε ουρλιάζοντας στον κινηματογράφο “φωτιά, φωτιά” κι αρχίσαμε να τρέχουμε. Δεν άναψαν τα φώτα για να μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε. Βγήκαμε τρέχοντας προς τ φώτ του διαδρόμου. Αλλά εκείνη τη στιγμή δεν είχε σημάνει ο συναγερμός. Μόνον αργότερα, όταν έφθασε στον πρώτο όροφο».

Η κόρη μιας υπαλλήλου που εργαζόταν στο δεύτερο όροφο είπε ότι «δεν σήμανε συναγερμός. Πληροφορήθηκε για τη φωτιά από έναν άνδρα που την προσπέρασε τρέχοντας. Δεν υπήρξε καμία βοήθεια από το προσωπικό.»

Οι Αρχές κήρυξαν τριήμερο πένθος στην περιοχή του Κεμέροβο, ενώ ντόπιοι πηγαίνουν και αποθέτουν λουλούδια και λούτρινα ζωάκια κοντά στον τόπο της τραγωδίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ