Αγωνία Μαξίμου για το τι θα γίνει στη Βάρνα -Περιμένουν εξελίξεις για τους δύο στρατιωτικούς - iefimerida.gr

Αγωνία Μαξίμου για το τι θα γίνει στη Βάρνα -Περιμένουν εξελίξεις για τους δύο στρατιωτικούς

Στην παρέμβαση της Ευρωπαικής Ένωσης, δια των κκ Τουσκ-Γιούνκερ, που θα έχουν σήμερα τριμερή συνάντηση κορυφής με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα προσβλέπει πλέον η Αθήνα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός για την όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους με νέες προκλητικές δηλώσεις. Και μπορεί σε γενικές γραμμές να υπήρξε ικανοποίηση στην Αθήνα για τη σκληρή γλώσσα των Βρυξελλών και τη στήριξη των Ευρωπαίων. Ωστόσο, η λύση στο πρόβλημα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ως ιδιαίτερης σημασίας και ενδιαφέροντος αξιολόγησαν στο πρωθυπουργικό επιτελείο και την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Πούτιν, ενόψει και της συνάντησης του Ρώσου προέδρου με τον Τ.Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν το μήνυμα ότι «δεν νίπτουν τας χείρας τους».

«Περιμένουμε τι κλίμα θα βγει από τη Βάρνα» λένε στο iefimerida διπλωματικές πηγές. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα των συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στην ευρωτουρκική Σύνοδο και την ενημέρωση που θα λάβει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα καθορίσει τη στάση της και τις περαιτέρω κινήσεις.

Προσπάθεια για «ενέσεις»αυτοπεποίθησης

To μόνο σίγουρο είναι ότι η Αθήνα, εν αναμονή της δικαστικής διαδικασίας και του κατηγορητηρίου από τον Τούρκο εισαγγελέα, δεν θέλει να σκέφτεται την παράταση της κράτησης των δύο στρατιωτικών. Που μπορεί να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες. Καθόλου τυχαία, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε δημόσια για «ποιοτική αλλαγή» στη συμπεριφορά της Άγκυρας. !

Ωστόσο, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι (και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης) προχώρησαν σε «ενέσεις» εθνικής αυτοπεποίθησης. Ο πρωθυπουργός από τα ακριτικά Ψαρά τόνισε ότι η Ελλάδα είναι εγγυητής της σταθερότητας και στέλνοντας σκληρό μήνυμα στη γείτονα υπογράμμισε οτι «δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ομαλότητα». Σε υψηλότερους τόνους, ως είθισται, ο Πάνος Καμμένος προειδοποίησε ότι «όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία θα τον συντρίψουμε».

Και στο βάθος, φόβοι περί...ομηρίας

Ουδείς είναι σε θέση πάντως να γνωρίζει πότε θα λήξει η περιπέτεια των δύο στρατιωτικών. Ενδεχόμενη απόφαση ,από πλευράς της Τουρκίας να τραβήξει το σκοινί θα σημαίνει αυτόματα περίτρανη επιβεβαιώση στα περί...ομηρίας. Κάτι που ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε, αφού όπως είπε «εάν στις σκέψεις κάποιων είναι ένα γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί είτε απο τη μια είτε από την άλλη πλευρά, να αξιοποιηθεί με όρους ομηρίας...θα είχε αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Το πρόγραμμα στη Βάρνα

  • 17.00  Συνάντηση Ταγίπ  Ερντογάν  - Μπόικο Μπορίσοφ
  • 19.00 – 21.00  Τριμερής συνάντηση Ντόναλντ Τουσκ - Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ - Ταγίπ Ερντογάν
  • 21.10 – 21.30  Κοινή συνέντευξη τύπου
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μαξίμου Βάρνα Έλληνες στρατιωτικοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ