«Κάντε υπομονή, θα ξανακατατεθεί η τροπολογία για τα λεφτά των κομμάτων» - iefimerida.gr

«Κάντε υπομονή, θα ξανακατατεθεί η τροπολογία για τα λεφτά των κομμάτων»

Κάντε λίγο υπομονή θα ξανακατατεθεί η τροπολογία για τα λεφτά των κομμάτων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάντε λίγο υπομονή, η τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων θα ξανακατατεθεί και θα ψηφιστεί σύντομα. Με τα λόγια αυτά προσπάθησε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος να κατευνάσει τους αγανακτισμένους απλήρωτους εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην οδό Ιπποκράτους.

Λίγο αργότερα, εξερχόμενος από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Καρχιμάκης είπε ότι όντως αποσύρθηκε η διάταξη που μιλούσε για τους τόκους των χρεών και επισήμανε ότι η ρύθμιση δεν είναι χαριστική.

Γενικότερα για τη χρηματοδότηση των κομμάτων σημείωσε χρειάζονται πολλά βήματα για να προχωρήσουμε στην πλήρη διαφάνεια, αλλά το πρώτο είναι να κατοχυρωθεί η ανεξάρτητη λειτουργία τους.

Σε ότι αφορά τους υπαλλήλους συνέστησε και αυτός υπομονή...

Αναφερόμενος τέλος στο γεγονός ότι οι τράπεζες σταμάτησαν να εκταμιεύουν εδώ και πολλούς μήνες τα προβλεπόμενα χρήματα των δόσεων της κρατικής επιχορήγησης είπε ότι το όλο ζήτημα προέκυψε όταν η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη πήγε, ως Δημοκρατική Συμμαχία, για δάνειο στην Τράπεζα Αττικής και της απάντησε ότι δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση και άρα δεν μπορεί να της δοθεί ούτε ένα ευρώ.

Με τις καταγγελίες που ακολούθησαν και την εμπλοκή του οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη σταμάτησε κάθε εκταμίευση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

«Το ΠΑΣΟΚ, με απόλυτη συνέπεια, τηρούσε πάντα τις συμβατικές του υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, με τις οποίες συναλλασσόταν και με δική του πρόταση είχε οριοθετήσει και το χρονικό όριο της οριστικής αποπληρωμής του συνόλου των δανειακών του υποχρεώσεων» τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Κινήματος σχετικά «με το θέμα που επιχειρείται να δημιουργηθεί, με αφορμή την προς συζήτηση τροπολογία, που αφορά στον τρόπο οριστικής αποπληρωμής των δανείων των κομμάτων προς την ΑΤΕbank και άλλες τράπεζες».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι για πρώτη φορά δημιουργήθηκε πρόβλημα με την απόφαση της ΑΤΕbank να μην επιτρέπει την κίνηση των λογαριασμών των κομμάτων, που ελήφθη μετά την εισαγγελική πρωτοβουλία για διενέργεια ελέγχου νομιμότητας στην παραχώρηση δανείων προς τα κόμματα.

Σημειώνεται δε ότι η απόφαση αυτή έχει αποστερήσει από το ΠΑΣΟΚ και από άλλα κόμματα τη δυνατότητα της νομοθετικά θεσμοθετημένης είσπραξης της τρίτης και τέταρτης δόσης της κρατικής επιχορήγησης του 2011 και την είσπραξη της πρώτης δόσης της επιχορήγησης του 2012.

Αυτό με τη σειρά του έχει ανατρέψει τις υποχρεώσεις στην αντιμετώπιση και εκτέλεση προϋπολογισμένων και εγκεκριμένων δαπανών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για την αντιμετώπιση της εμπλοκής αυτής και μετά από επικοινωνία και συνεννόηση με την ΑΤΕbank, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ανέλαβαν την ευθύνη να επωμιστούν την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που αφορούσε σχεδόν όλα τα κόμματα, στη βάση δύο δεσμευτικών όρων:

Πρώτον, την απόλυτη διευκόλυνση με την παροχή των όποιων στοιχείων ζητηθούν, προκειμένου να διευκολυνθεί η εισαγγελική έρευνα νομιμότητας όλων των δανείων που έχουν συναφθεί από τα κόμματα.

Δεύτερον, την απευθείας εκχώρηση προς το υπουργείο Οικονομικών του δικαιώματος άμεσης παρακράτησης του 50% της προβλεπόμενης κάθε φορά ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης για την αποπληρωμή των δανείων.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ απέφυγε έως σήμερα να αντιπαρατεθεί «με ανεύθυνους και λαϊκίστικους σχολιασμούς, που επιχειρούν με απίστευτη πολιτική ιδιοτέλεια να συσκοτίσουν την πραγματικότητα, στρεβλώνοντας αντικειμενικά και πραγματικά στοιχεία και, κυρίως, αποκρύπτοντας τη βασική αυτοδέσμευσή μας για εκούσια μείωση της δικαιούμενης ετήσιας επιχορήγησης σε ποσοστό 50%».

Επιπλέον, γίνεται λόγος για προσπάθεια κάποιων να στρεβλώσουν την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ που «όχι μόνο δεν αποσκοπεί στη διεύρυνση των όρων και των προϋποθέσεων οικονομικής χρηματοδότησης των κομμάτων, αντίθετα μάλιστα καθορίζει απόλυτα δεσμευτικούς όρους προσαρμογής των λειτουργικών αναγκών των κομμάτων, με ροή ετήσιας χρηματοδότησης μειωμένης κατά 50% από την υφιστάμενη και δεν πρόκειται ούτε για πρόσθετη χρηματοδότηση ούτε για νέα δανειοδότηση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ