Τα βρήκαν κεντροδεξιά-Κίνημα 5 Αστέρια για την εκλογή των προέδρων Βουλής και Γερουσίας στην Ιταλία - iefimerida.gr

Τα βρήκαν κεντροδεξιά-Κίνημα 5 Αστέρια για την εκλογή των προέδρων Βουλής και Γερουσίας στην Ιταλία

Τοιχογραφία με τους ηγέτες της Λέγκα και του M5s να φιλιούνται
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συμφωνία με την ιταλική κεντροδεξιά υπό τον συντονισμό της Λέγκα του Βορρά για την εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας εξασφάλισε το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Οι ψηφοφορίες βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόεδρος της Γερουσίας αναμένεται να εκλεγεί η νομικός Ελιζαμπέτα Κασελάτι, της Φόρτσα Ιτάλια, ενώ στη Βουλή θα πρέπει να επικρατήσει το στέλεχος των Πέντε Αστέρων, Ρομπέρτο Φίκο.

Η λύση αυτή βρέθηκε έπειτα από σοβαρή ένταση η οποία ξέσπασε, χθες βράδυ, στους κόλπους της κεντροδεξιάς: ο αρχικός υποψήφιος της κεντροδεξιάς για την προεδρία της Γερουσίας ήταν ο πρώην υπουργός της Φόρτσα Ιτάλια, Πάολο Ρομάνι. Ο γραμματέας της Λέγκα, όμως, Ματτέο Σαλβίνι, χθες το απόγευμα, κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, αποφάσισε να αποσύρει την υποστήριξή του από το πρόσωπο του Ρομάνι, και ανακοίνωσε ότι θα στήριζε μια γερουσιαστή της Φόρτσα Ιτάλια.

Στόχος της κίνησης αυτής, σύμφωνα με τη Λέγκα, ήταν να απεμπλακεί η κατάσταση και να μπορέσει να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία για τις προεδρίες του κοινοβουλίου, και με τη στήριξη των Πέντε Αστέρων.

Ρήγμα στους κόλπους της Κεντροδεξιάς;

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε αμέσως σε «ρήξη στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς συμμαχίας» και σε «εχθρική πράξη της Λέγκα», η οποία, σύμφωνα με τον πρώην Καβαλιέρε, στοχεύει σε κυβερνητική συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια του Λουίτζι Ντι Μάιο.

Τελικά, έπειτα από μια νύχτα αλλεπάλληλων επαφών και νέα σύσκεψη της κεντροδεξιάς, σήμερα νωρίς το πρωί, βρέθηκε συμβιβασμός, με την επιλογή της Ελιζαμπέτα Κασελάτι, για τη Γερουσία. Είναι σαφές, όμως, ότι το κλίμα, στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης παραμένει τεταμένο και ότι ο ρόλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει σοβαρά αποδυναμωθεί.

Οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα με τις ιταλικές πολιτικές δυνάμεις, για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αναμένεται να αρχίσουν μετά το καθολικό Πάσχα, τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Οι εκλογές άλλαξαν ριζικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Πολλοί πολίτες έδωσαν την ψήφο τους σε ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις ή σε κόμματα που βάλλουν κατά της πολιτικής ελίτ. Ψήφισαν κόμματα που υιοθετούν «θέσεις ριζοσπαστικής διαμαρτυρίας», είχε δηλώσει ο πρώην πρόεδρος της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην έναρξη της νέας βουλευτικής περιόδου. «Οι εκλογές αμφισβήτησαν παραδόσεις, οράματα και αντιλήψεις που επικρατούσαν για πολύ καιρό», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η επιθυμία του λαού πρέπει να γίνει τώρα σεβαστή.

Στην πράξη όμως αυτό αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο. Η πιο ισχυρή δύναμη, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων , είναι αρνητική στο ενδεχόμενο συνεργασίας και δεν φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει τους κανόνες της πολιτικής πραγματικότητας και να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα. Εάν συνεργαζόταν με τη δεξιά λαϊκιστική Λέγκα, θα συγκέντρωναν μαζί την απαραίτητη πλειοψηφία. Κάτι τέτοιο θεωρείται, όμως, μάλλον απίθανο. Οι Σοσιαλδημοκράτες από την πλευρά τους δεν πρόκειται να βοηθήσουν καμία από τις δυο πλευρές.

«Η Γερμανία χρειάστηκε έξι μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση, επομένως έχουμε ακόμα πολύ χρόνο», δήλωσε ο Ρενάτο Μπρουνέτα, επικεφαλής μέχρι πρότινος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Φόρτσα Ιτάλια.

Στο τέλος οι πολιτικοί μάλλον θα βρουν λύση και θα αποτρέψουν νέες πρόωρες εκλογές, εκτιμά ο Έρικ Τζόουνς, Αμερικανός καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Ο καθηγητής εξηγεί ότι υπάρχει ένας πολύ απλός λόγος γι' αυτό: «Αναρωτηθείτε απλά τι μισθό παίρνει ένας βουλευτής και τι μισθό παίρνετε εσείς στη δουλειά σας». Οι ιταλοί βουλευτές είναι από τους πιο καλοπληρωμένους στην Ευρώπη. Επομένως δύσκολα θα εγκαταλείψουν τόσο γρήγορα τις «βελούδινες» θέσεις που μόλις απέκτησαν.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ/DW

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ