Πέθανε ο Φίλιπ Κερ -Ο συγγραφέας των περιπετειών του ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ

Στα 62 του χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή ο βραβευμένος συγγραφέας Φίλιπ Κερ.

Ηταν ο δημιουργός μιας εκ των σημαντικότερων σειρών σύγχρονης νουάρ αστυνομικής λογοτεχνίας, με ήρωα τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ.

Ο Κερ γεννήθηκε το 1956 στο Εδιμβούργο, σπούδασε νομικά και συνεργάστηκε ως αρθρογράφος με τις Sunday Times, Evening Standard και New Statesman. Εγινε παγκόσμια γνωστός με τα βιβλία του με τον Μπέρνι Γκούντερ και τις περιπέτειές του κυρίως στη ναζιστική Γερμανία και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το τελευταίο βιβλίο του, που θα κυκλοφορήσει στις 3 Απριλίου με τίτλο «Greeks bearing gifts» διαδραματίζεται στην Αθήνα και ο ήρωας διερευνά μια υπόθεση που πηγαίνει πίσω στην ελληνική Κατοχή και στους διωγμούς των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Πέρα από τα βιβλία του με ήρωα τον Γκούντερ- όπως «Η τριλογία του Βερολίνου», «Μοιραία Πράγα», «Ανθρωπος χωρίς ανάσα», «Φλόγα που σιγοκαίει», «Η γυναίκα από το Ζάγκρεμπ», «Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται» και «Η άλλη πλευρά της σιωπής», ο Κερ έγραψε κι άλλα μυθιστόρημα για μεγάλους και παιδιά, κάποια από τα οποία κυκλοφορούν στα ελληνικά, όπως τα έργα «Γκριντάιρον», «Στην κορφή του κόσμου», «Το ψοφίμι», «Στα χνάρια του Ακενατόν», «Το μπλε τζίνι της Βαβυλώνας» και «Η βασιλική κόμπρα του Κατμαντού».

Το 1993 μπήκε στον κατάλογο του βρετανικού λογοτεχνικού περιοδικού Granta με τους καλύτερους νέους συγγραφείς της χώρας του και το 2009 το βιβλίο του «Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται» κέρδισε το μεγαλύτερο (από χρηματικής πλευράς) βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας του κόσμου, το «RBA International Prize for Crime Writing», αξίας 125.000 ευρώ. Το ίδιο βιβλίο κέρδισε το βρετανικό «Ellis Peters Historic Crime Award».

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φίλιπ Κερ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ